duminică, 5 mai 2019

Tort spirala cu fructe de padure si glazura oglinda



Am pregătit acest tort delicios cu ocazia zilei de nastere a mezinei noastre. Pentru blat și cremă am avut ca sursă de inspirație o reteta de-a Oanei (bucataras.ro), iar pentru glazură m-am inspirat de la Jamilla. 

A fost un pic mai migălos, am avut ceva emoții la pregătirea glazurii, dar a ieșit bine. Am lăsat glazura să se răcească prea mult și când am turnat-o peste tort mi-au rămas niște urme, deoarece curgea puțin mai greu.

pentru blat:
10 ouă
150 g zahăr
100 ml ulei
100 ml lapte
250 g făină
1 linguriță praf de copt
2 lingurițe esență de vanilie
un praf de sare

-pentru cremă:
400 ml frișcă lichidă
500 g mascarpone
100 g zahăr măcinat
2 lingurițe esență de vanilie
300 g fructe de pădure congelate
10 g gelatină + 50 ml apă


-pentru glazura oglindă:
200g zahăr
170g ciocolată neagră
150ml apă
80ml smântână pentru frișcă
30g cacao
10g gelatină (6 foi de gelatină)

-pentru ornat:

100ml frișcă lichidă

Mod de preparare:
Pentru blat, separi gălbenușurile de albușuri. 




Mixezi gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr măcinat până își dublează volumul și se albesc, iar zahărul se topește. Adaugi in fir subțire uleiul, apoi laptele.



Amesteci făina cu praful de copt și o pui puțin câte puțin peste crema de gălbenușuri, mixând la viteză mică (la început am mixat cu mixerul, iar spre final am amestecat cu lingura de lemn, ușor, de jos în sus). Adaugi esența de vanilie.




Mixezi albușurile cu un praf de sare și restul de zahăr măcinat până obții o bezea. Adaugi apoi puțin câte puțin în compoziția de gălbenușuri și amesteci cu o spatulă, de jos în sus, până când se încorporează bine.




Tapetezi cu hârtie de copt o tavă de tort de 24 cm și o tavă de aragaz. 
Torni aluat în tava de tort cam de 1,5 cm înălțime, nivelezi ușor și restul îl pui în tava de aragaz, obținând astfel și un blat dreptunghiular, tot de 1,5 cm înălțime, ca cel pentru ruladă.






Introduci tăvile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și coci blaturile 15-20 de minute, până când se rumenesc ușor și trec testul cu scobitoarea.
Scoți tăvile și lași blaturile la răcit pentru câteva ore sau peste noapte.








Pentru cremă:
Pui 
fructele de pădure congelate la fiert cu 2 linguri de zahăr și 50ml de apă și lași să fiarbă 5-10 minute să se înmoaie.



Le lași să se răcorească, le pisezi și le treci prin sită.



Mixezi mascarpone cu zahărul pudră și esența de 
vanilie. Mixezi separat frișca lichidă până se întărește puțin și amesteci cele două compozitii.



Împarți crema în două castroane: într-un castron pui 600g de cremă și în celălalt restul de cremă. În castronul cu mai multă cremă (600g) adaugi 250 de g din sosul de fructe răcit și mixezi.




Hidratezi gelatina în 50 ml de apă rece pentru 5 minute și o topești la bain-marie. O lași să se răcorească puțin, adaugi o lingură din crema de fructe



și apoi amesteci cu restul cremei și omogenizezi compoziția. Lași crema la rece 30 de minute, să se întărească puțin.




Asamblare: Așezi blatul rotund pe un platou, în interiorul unui inel reglabil de tort (Deoarece blatul meu era prea înalt, l-am tăiat pe orizontală și am folosit doar un blat de 1,5 cm înălțime). 




Pui un strat de cremă albă peste blat.



Tai blatul dreptunghiular în fâșii lungi de 4 cm lățime.




Pui crema roz pe fâșiile de blat, cam de 1 cm înălțime și le pui apoi circular peste blatul din tava rotundă. 




Vei obține un fel de spirală în interior, cu crema roz între straturile de blat. Și în mijloc umpli cu cremă.



Deasupra tortului pui crema roz rămasă și nivelezi bine. Pui tortul la frigider câteva ore, să se întărească bine crema. 




Scoți tortul din frigider și îndepărtezi inelul reglabil, 



îmbraci tortul cu crema albă rămasă și dai tortul la frigider.


Glazura oglindă: 

Pui gelatina la hidratat în apă rece. Amesteci într-o crăticioară apa cu zahărul și le pui pe foc până încep să fiarbă. Adaugi ciocolata ruptă bucățele 



și cacaoa 



și amesteci până când se omogenizează compoziția și lași să se răcorească. 



Adaugi foile de gelatină hidratate (după ce le-ai scurs bine de apă) și amesteci ușor. Adaugi și smântâna pentru frișcă și omogenizezi compoziția.
Pui tortul pe un grătar și îl așezi deasupra tăvii de cuptor.
Torni ușor glazura începând din mijloc către margini, până se îmbracă bine tortul. 




Îl lași să se scurgă și apoi îl muți în frigider pentru câteva ore. Mixezi frișca și îl decorezi după plac.



Îl lași la rece pentru 3-4 ore și apoi îl servești.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu