duminică, 16 mai 2021

Gogosi cu aluat de cartofi



Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Ramonei căreia îi mulțumesc. Sunt foarte pufoase și gustoase gogoșile. Vă invit să le încercați și voi.

Ingrediente:
300 g făină 000
70 g făină manitoba
3 ouă
300 g cartofi fierţi şi curăţaţi
7 g drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă
30 g zahăr
90 g unt moale
1 lingură rom/vodcă/ţuică; ajută la dospire;
coaja de la o lămâie
3 g sare


-pentru glazură:
100g ciocolată neagră 20g unt

bombonele

Mod de preparare:
Pui cartofii la fiert cu tot cu coajă până intră furculiţa în ei. Când sunt fierţi, îi cureţi de coajă şi îi zdrobești. Dacă folosiţi robotul de bucătărie, aveţi grijă să nu îi blenduiţi prea mult altfel devin gumoşi, văscoşi. Lași cartofii la răcit.



Pui în bolul unui mixer: cartofii, făina, zahărul, sarea, drojdia şi frămânți. 



Pe parcursul frământării adăugi câte un ou, frămânți până este absorbit, apoi îl adăugi şi pe al doilea. Eu am frământat cu mâna.



Înainte de a adăuga şi al treilea ou, observi aluatul. Dacă e prea tare, adăugi oul. Dacă e prea moale nu mai adăugi al treilea ou. Frămânți până obţii un aluat omogen şi elastic.
Adăugi untul, puţin câte puţin. Frămânți până vei obţine un aluat potrivit, uşor lipicios (de la cartofi). 



Când este gata, îl răstorni pe masa înfăinată bine şi îi faci 2-3 împăturiri, apoi îl dai la dospit, până își dublează volumul.




Răstorni aluatul pe masă, apoi, îl aplatizezi, încercând să îl faci de aceeaşi grosime. Apoi, decupezi gogoșile. Pui gogoşile decupate pe o tavă înfăinată foarte bine şi dai iar la dospit, până se dublează în volum.




Pentru a prăji gogoşile vei avea nevoie de un ulei cu punct de ardere înalt, cum ar fi uleiul de arahide. Dacă nu ai, merge orice ulei, dar să fii atentă să nu îl arzi. Dacă ai untură, e şi mai bine. Temperatura ideală pentru prăjit este între 170-180 grade C. La o temperatură mai înaltă vom avea gogoşi arse pe afară şi crude înauntru. La o temperatură mai joasă, gogoaşa va absorbi prea mult ulei şi va deveni greţoasă.


După ce prăjești fiecare gogoaşă în parte, le pui pe hârtie absorbantă, le lași 2 minute apoi le tăvălești prin zahăr sau le servești cu dulceață. După ce s-au răcit se pot decora cu ciocolată topită pe baie de aburi. Noi am servit o parte cu dulceață, iar care au rămas, le-am glazurat și decorat cu bombonele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu