Ingrediente:
Aluat:
250
g faina proaspat cernuta
1
ou marime medie
1
lingurita de sare
125
g de unt taiat bucatele
1
lingura de otet
1
lingura de apa rece
Umplutura:
500g
sparanghel verde
100
g sunca presata, taiata cubulete
4
oua batute spuma
200
g smantana dulce
sare
piper
o
priza de nucsoara (dupa gust)
125
g cascaval
Mod de
preparare:
Din
ingredientele de mai sus framanti un aluat fraged, dupa care il pui in frigider
pentru cel putin o ora.
Sparanghelul
trebuie mai intai spalat, curatat si fiert. Intre timp, intr-o oala incapatoare,
pui apa la fiert atat cat sa acopere sparangelul la final, cand da in clocot,
adaugi cojile de la sparangel si apoi lasi sa fiarba cam 10 minute. Scoti
cojile cu o spumiera si adaugi sare. Cand incepe sa dea in clocot, adaugi
sparangelul si il lasi 5-10 minute sa fiarba.
(Prospetimea
se recunoaste in partea de jos, la taietura si trebuie sa fie ferm, nu ca o
bucata de cauciuc).
Sezonul
de sparanghel incepe in jur de 15-20 aprilie, pana cel tarziu 1 iulie, in
functie de temperaturile de afara. Dupa 24 iunie, sparanghelul e batran si
lemnos.
Cand
sparanghelul este fiert, il scoti intr-o sita, sau alt recipient de scurgere si
il lasi sa se racoreasca.
Intre
timp, pregatesti tava pentru copt. Ungi tava cu unt topit, cu o pensula,
presari pesmet si il distribui uniform. Aranjezi aluatul in tava si il intepi
cu o furculita.
Cand
sparanghelul s-a racit, il tai in asa fel incat sa incapa in tava, il aranjezi sub forma de raze, adaugi sunca de Praga,
cubuletele de cascaval pastrezi 30g pentru a presara peste tarta la final) ,
torni amestecul de oua, smantana, sare, piper,
acoperi cu folie de aluminiu si
introduci tava in cuptorul preincalzit pentru 30 de minute la 200 de grade C.
Dupa primele 15 minute indepartezi folia. Cand amestecul de smantana si oua este
ferm iar culoarea este galben – aurie scoti tava,
presari cascaval ras si mai
lasi 2-3 minute in cuptor.
Dupa
coacere, lasi 10 minute in tava pentru a se raci si apoi servesti tarta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu