Vă invit să încercați un tort absolut delicios, pe care l-am pregătit cu ceva timp în urmă pentru ziua de naștere a soțului meu.
Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
90 ml ulei
230 g faină
1 linguriță praf de copt
esență de rom
-pentru creme:
-pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
90 ml ulei
230 g faină
1 linguriță praf de copt
esență de rom
-pentru creme:
200g ciocolată albă
200g ciocolată neagră
200g mure
2 linguri zahăr
500 ml frișcă lichidă
200g mure
2 linguri zahăr
500 ml frișcă lichidă
200ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
250g mascarpone
17g gelatină
-pentru ornat:
100g ciocolată neagră
100ml frișcă lichidă
fructe
chipsuri de ciocolată
Mod de preparare:
Pentru blat se pune cacaoa într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până se obține o bezea lucioasă, care face țepi atunci când se scot paletele mixerului. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Mod de preparare:
Pentru blat se pune cacaoa într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până se obține o bezea lucioasă, care face țepi atunci când se scot paletele mixerului. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Se toarnă compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile se ung cu unt.
Se dă tava la cuptor la foc mediu pentru cca
40 de minute, până când blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un grătar
și se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet se taie blatul în trei
discuri.
Se mixează 100ml frișcă lichidă cu smântâna și apoi se adaugă
crema mascarpone și se omogenizează compoziția. Se pun 200g din compoziție în
alt vas.
Crema de mure:
Crema de mure:
Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de
fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată albă ruptă bucățele și se
amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru
câteva ore ( sau peste noapte).
Se pun murele într-o oală, se adaugă zahărul, apa și se lasă să clocotească pentru 5-10 minute.
Se pun murele într-o oală, se adaugă zahărul, apa și se lasă să clocotească pentru 5-10 minute.
Se pun într-o sită și se pisează cu o furculiță, apoi se apasă
pentru a scurge zeama. Se lasă sucul rezultat să se răcească complet.
Se mixează ciocolata albă, apoi se adaugă peste crema mascarpone
(cantitate mai mare) și se omogenizează.
Se pune la hidratat 10 g gelatină în 50 ml de suc de mure rece,
iar după 10 minute se topești la bain-marie. Se amestecă gelatina cu sucul de
mure rămas și apoi se adaugă peste crema mascarpone cu ciocolată albă și se omogenizează.
Crema de ciocolată:
Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de
fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră ruptă bucățele și
se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru
câteva ore ( sau peste noapte).
Se scoate crema de ciocolată de la rece și se mixează bine, apoi
se adaugă peste crema mascarpone (200g) și se omogenizează.
Se pune la hidratat 7 g gelatină în 50 ml de apă rece, iar după 10
minute se topește la bain-marie. Se amestecă gelatina cu crema mascarpone cu
ciocolată neagră și se omogenizează.
Se așează primul blat pe un platou și se pune în jurul lui inelul
reglabil pentru tort.
Se pun cremele în 2 poshuri și se pune crema de la margine spre
centru: mure, ciocolată, mure, ciocolată etc. Se așează al doilea blat deasupra
și se pune crema. De data aceasta se începe cu ciocolata și se alternează cu
crema de mure.
Va rămâne cremă de mure și de ciocolată.
Se așează al treilea blat deasupra și se introduce platoul la frigider pentru 2 ore.
Se așează al treilea blat deasupra și se introduce platoul la frigider pentru 2 ore.
Se trece pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine
ascuțit trecut prin apă fierbinte. Se desprinde apoi inelul din jurul tortului.
Se îmbracă tortul cu cremă de mure și se păstrează puțină cremă
pentru ornat.
Pentru
ornat, se încălzește frișca lichidă până la punctul de fierbere, se adaugă
ciocolata mărunțită și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Se lasă să
se răcească puțin și se toarnă peste tort lăsând să curgă ușor peste margini.
Se ornează tortul după imaginație, cu cremele păstrate, cu fructe
și chipsuri de ciocolată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu