sâmbătă, 28 decembrie 2019

Tort sah cu ciocolata si mure





Vă invit să încercați un tort absolut delicios, pe care l-am pregătit cu ceva timp în urmă pentru ziua de naștere a soțului meu.

Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagră
150 ml apă
6 ouă
200 g zahăr
90 ml ulei
230 g faină
1 linguriță praf de copt
esență de rom

-pentru creme:
200g ciocolată albă
200g ciocolată neagră
200g mure
2 linguri zahăr
500 ml frișcă lichidă
200ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
250g mascarpone
17g gelatină

-pentru ornat:
100g ciocolată neagră
100ml frișcă lichidă
fructe
chipsuri de ciocolată

Mod de preparare:
Pentru blat se pune cacaoa într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până se obține o bezea lucioasă, care face țepi atunci când se scot paletele mixerului. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.


Se toarnă compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile se ung cu unt. 


Se dă tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, până când blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un grătar și se lasă la răcit. După ce s-a răcit complet se taie blatul în trei discuri. 



Se mixează 100ml frișcă lichidă cu smântâna și apoi se adaugă crema mascarpone și se omogenizează compoziția. Se pun 200g din compoziție în alt vas.

Crema de mure:
Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată albă ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte).
Se pun murele într-o oală, se adaugă zahărul, apa și se lasă să clocotească pentru 5-10 minute. 


Se pun într-o sită și se pisează cu o furculiță, apoi se apasă pentru a scurge zeama. Se lasă sucul rezultat să se răcească complet.
Se mixează ciocolata albă, apoi se adaugă peste crema mascarpone (cantitate mai mare) și se omogenizează.


Se pune la hidratat 10 g gelatină în 50 ml de suc de mure rece, iar după 10 minute se topești la bain-marie. Se amestecă gelatina cu sucul de mure rămas și apoi se adaugă peste crema mascarpone cu ciocolată albă și se omogenizează.




Crema de ciocolată:
Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte). 
Se scoate crema de ciocolată de la rece și se mixează bine, apoi se adaugă peste crema mascarpone (200g) și se omogenizează.
Se pune la hidratat 7 g gelatină în 50 ml de apă rece, iar după 10 minute se topește la bain-marie. Se amestecă gelatina cu crema mascarpone cu ciocolată neagră și se omogenizează.


  
Se așează primul blat pe un platou și se pune în jurul lui inelul reglabil pentru tort.
Se pun cremele în 2 poshuri și se pune crema de la margine spre centru: mure, ciocolată, mure, ciocolată etc. Se așează al doilea blat deasupra și se pune crema. De data aceasta se începe cu ciocolata și se alternează cu crema de mure.


Va rămâne cremă de mure și de ciocolată.
Se așează al treilea blat deasupra și se introduce platoul la frigider pentru 2 ore.

Se trece pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Se desprinde apoi inelul din jurul tortului.
Se îmbracă tortul cu cremă de mure și se păstrează puțină cremă pentru ornat. 
Pentru ornat, se încălzește frișca lichidă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort lăsând să curgă ușor peste margini.
Se ornează tortul după imaginație, cu cremele păstrate, cu fructe și chipsuri de ciocolată.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu