duminică, 23 mai 2021

Tort cu afine si ciocolata




Cu ocazia zilei onomastice a soțului meu, am pregătit acest tort delicios cu afine și muultă ciocolată. L-am servit alături de prieteni și a fost foarte apreciat.

Recent am descoperit acest blat umed și e cel mai bun blat umed pe care l-am pregătit până acum. Neapărat să-l încercați și voi și să vă convingeți cât e de delicios.

Ingrediente:
-pentru blat umed (23 cm):
133g ciocolată neagră (54,5% cacao)
80g cafea fierbinte
166g iaurt grecesc
133g ulei
3 ouă
200g făină
200g zahăr
66g cacao extra black
5g praf de copt
2g sare

-pentru crema de ciocolată:
400 g ciocolată cu min. 50% cacao
600 ml smântână naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime
250 g mascarpone

40g zahăr măcinat

 

-jeleu de afine:

400g afine congelate

30g zahăr

3 linguri amidon

- pentru decor:
alune mărunțite

Mod de preparare:
Pentru blat:
Pui ciocolata în 80g cafea fierbinte și o lași să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Lași să se răcorească.

Aici găsiți mai multe poze din timpul pregătiri blatului. Același blat l-am pregătit recent pentru un tort delicios cu piersici.
Pui într-un castron ouăle, uleiul și iartul și amesteci cu un tel, apoi adaugi crema de ciocolată și omogenizezi. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas pui făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și omogenizezi amestecul, apoi îl cerni peste compoziția lichidă și omogenizezi ușor cu mișcări de jos în sus. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Tapetezi cu hârtie de copt fundul unei tăvi și ungi cu unt marginile, apoi torni compoziția. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade C, pentru 50-55 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Răstorni aluatul cu fața în jos pe un grătar și îl lași să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet îl tai în 3 pe orizontală.

Înfierbânți 400ml smântână pentru frișcă, o dai deoparte și pui în ea ciocolata ruptă în bucățele mici (400g). O lași nemișcată 1-2 minute după care omogenizezi ganache-ul. Lași la răcorit și apoi îl dai la frigider pentru 4-6 ore.

 



Pui afinele cu zahărul într-un vas și lași să fiarbă 5-7 minute. Adaugi amidon în zeama lăsată de afine și omogenizezi compoziția și apoi lași să fiarbă la foc mic, amestecând permanent până când se îngroașă compoziția. Lași să se răcească.



Mixezi crema mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Adaugi 100ml smântână naturală pentru frișcă și mixezi până când devine fermă. Separat mixezi ganach-ul de ciocolată (scos de la frigider) 1 minut, până când devine pufos și apoi îl pui peste crema mascarpone și omogenizezi bine.


Pui un blat pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort și întinzi jumătate din jeleul de afine. 



Pui 1/3 din crema de ciocolată (cu ajutorul unui posh) și netezești crema cu o spatulă.




Pui al doilea blat, torni jeleul de afine rămas și torni 1/3 din crema de ciocolată și nivelezi. Pui ultimul blat și introduci platoul la rece pentru câteva ore.




Înainte de a desface inelul reglabil de tort treci cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. 



Dacă crema păstrată la rece s-a întărit, torni 100 ml smântână pentru frișcă peste cremă și o mixezi până când se omogenizează compoziția. 





Întinzi un strat de cremă peste ultimul blat și ornezi tortul după imaginație, cu crema rămasă.
Poți să presari alune mărunțite sau fructe.



Îl lași la rece pentru 1-2 ore și apoi îl servești.



 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu