marți, 27 octombrie 2020

Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt



Vă invit să încercați o prăjitură delicioasă. De mult timp o aveam pe lista cu "de făcut" și i-a venit rândul. Eu am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la blogul Savori Urbane. Am folosit mai puțin zahăr decât era în rețeta originală, dar a fost suficient. 

Ingrediente:
400 g foi subțiri de plăcintă 
250 g iaurt grecesc cu 10%
4 ouă
100 g zahăr măcinat
coaja rasă de la 3 portocale medii
300 ml suc de portocale (2-3 portocale în funcție de cât sunt de zemoase)
1 lingură esență de vanilie
un praf de sare
200 g unt gras topit (cu 82%)
50 ml ulei de măsline sau unt gras


Sirop:
300 ml apă
100 g zahăr
1 linguriță esență de vanilie
sucul stors de la o portocală mare


În plus
1 portocală pentru decor (felii)
unt pentru uns tava


Mod de preparare:

Se spală portocalele cu apă fierbinte.
Se începe cu siropul pentru că acesta are nevoie de 8-10 minute de fierbere și trebuie să se și răcorească înainte de a fi turnat peste prăjitură. Într-o cratiță potrivită se pune apa, zahărul, vanilia și se lasă să fiarbă. Se stoarce și sucul unei portocale și se adaugă și se lasă să fiarbă cca. 8 minute (de când începe să clocotească). Siropul trebuie să scadă un pic dar nu să devină gros ca mierea! Eu am râmas cam cu 600 ml de sirop. Se dă cratița deoparte și se lasă siropul la răcorit.
Se rade fin coaja a 2-3 portocale, apoi se taie în jumătate și se scurge sucul. Se păstrează 300 ml de suc proaspăt de portocale în care se pune și coaja rasă fin.
Se separă ouăle și se mixează jumătate din zahărul măcinat cu gălbenușurile, timp de 3-4 minute până când se obține o compoziție spumoasă, mai deschisă la culoare.

Se topește untul și se lasă la răcorit. 
Se toarnă untul topit, sucul de portocale și iaurtul grecesc în mixul de gălbenușuri și se încorporează cu mixerul. 
Se pune cuptorul la încins la 170 C (sus, jos + ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.
Separat se mixează albușurile cu un praf de sare și  și apoi se adaugă și restul de zahăr măcinat și se mixează până când se obține o bezea fermă și lucioasă. 
Se pune mai întâi 1/3 din spumă peste mixul de gălbenușuri cu iaurt și se amestecă energic cu spatula de mână. Apoi se adaugă și restul de albușuri și se încorporează delicat cu mișcări de sus în jos, cu grijă să nu se strivească spuma.



Foile de plăcintă se taie în fâșii late de 1 cm ca pe tagliatelle, apoi se scutură bine astfel încât să nu fie lipite între ele și se așează într-un bol mare.



Se toarnă crema de mai sus peste fâșiile de aluat și se amestecă totul lejer cu spatula.


Se tapetează cu hârtie de copt fundul unei tăvi, iar pereții se ung cu unt și se toarnă compoziția în ea.

Se decorează cu jumătăți de felii subțiri de portocale.



Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 170 C și se coace prăjitura timp de 45-50 de minute. 
Imediat ce se scoate tava cu prăjitură din cuptor se toară siropul peste ea. Prăjitura fierbinte va absorbi imediat siropul aromat și dulce. Se lasă prăjitura să se răcorească  30 de minute și se scoate din tavă și se servește.



 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu