Ce spuneți de o prăjitură rapidă și delicioasă? Eu am pregătit-o cu zmeură dar poate fi pregătită cu orice fruct de sezon.
-pentru aluat:
100 g unt
1 ou
3 linguri smântână
270 g făină
un praf de sare
-pentru umplutură:
200g zmeură congelată
80g zahăr
250g mascarpone
200ml smântână pentru frișcă
5g gelatină
-pentru ornat:
zmeură
căpșuni
fistic
Mod de preparare:
Se pune într-un castron făina, sarea și untul rece tăiat cuburi și se frămână puțin. Se adaugă oul, smântâna și se amestecă până când aluatul devine omogen.
Se pune în folie alimentară și se dă la rece pentru minim 30 de minute.
Se pregătește o tavă dreptunghiulară de tartă. Se întinde o foaie din aluat, se așează în tavă, se îndepărtează surplusul de aluat de pe margini și apoi se înțeapă aluatul cu furculița din loc în loc.
Se pune o hârtie de copt deasupra aluatului și se presară boabe de fasole sau biluțe speciale pentru copt și se introduce tava în cuptorul încins, la 180 de grade, pentru 15 minute, apoi se îndepărtează hărtia de copt cu fasolele și se mai lasă 15-20 de minute până când aluatul se rumenește. Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească complet.
Din aluatul rămas se decupează câteva floricele, care pun pe o tavă și se coc 10-15 minute.
Între timp se pregătește umplutura. Se pune zmeura pe foc cu 2 linguri de zahăr și se lasă să clocotească 5-7 minute, apoi se pasează cu o furculiță și se trece prin sită. Sosul se lasă să se răcească complet.
Se mixează mascarpone cu zahărul măcinat, apoi se adaugă smântâna pentru frișcă și se mixează până când compoziția devine fermă.
Se iau 50g din sosul de zmeură rece și se pun într-un vas și se adaugă gelatina și se lasă să se hidrateze pentru 10 minute, apoi se topește pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Sosul rămas se mixează cu crema mascarpone.
Se iau 2-3 linguri de cremă și se adaugă peste gelatina răcorită, se omogenizează și apoi se toarnă gelatina peste crema mascarpone. Se mixează 20 de secunde cu mixerul și apoi se amestecă ușor cu o spatulă.
Se toarnă crema peste blatul răcit (păstrând câteva linguri de cremă pentru ornat) și să dă la rece pentru minim 2-3 ore sau peste noapte.
Se mixează crema rămasă, se pune într-un posh și se ornează tarta. Se ornează după imaginație, cu floricele de aluat, fructe, fistic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu