joi, 10 iunie 2021

Tarta cu sparanghel si parmezan


Vă invit la o tartă apetisantă dar și gustoasă. Eu îi mulțumesc pentru inspirație Cristinei Mazilu

Ingrediente:

-pentru blat:
100 g unt
1 ou
200 g făină
2 linguri smântână
sare

-pentru umplutură:
500g sparanghel proaspăt
80g parmezan
100ml smântână pentru gătit
2 ouă
2 căței de usturoi
sare
piper


Mod de preparare:
Aluatul: Într-un vas se pune făina, untul rece taiat cubulete, oul, smântâna si sarea și se frământă cu mana până când se obtine un aluat omogen. Se pregăteștă o tavă dreptunghiulară de tartă și se întinde aluatul într-o foaie potrivit de subțire. Se așează în tavă, se lipește bine și pe margini, iar dacă este surplus peste tavă, se taie. Se înțeapă cu furculița din loc in loc și se dă la frigider pentru o oră.



Se pune o hârtie de copt deasupra aluatului și se presară boabe de fasole sau biluțe speciale pentru copt și se introduce tava în cuptorul încins, la 180 de grade, pentru 15 minute, apoi se îndepărtează hărtia de copt cu fasolele și se mai lasă 15-20 de minute.


Din aluatul rămas se pot decupa floricele pentru a orna tarta. Se introduc în cuptor pentru 15-20 de minute, până când se rumenesc frumos.

Se spală sparanghelul, iar cu ajutorul unui peeler se curăță fiecare tijă în parte, de la jumătate până la bază. Se șterge bine cu un prosop de bucătărie.
Se rade brânza (eu am avut felii de parmezan și le-am tocat cu cuțitul), se zdrobește usturoiul cu presa sau se toacă foarte mărunt. Se mixează ouăle, apoi se adaugă smântâna pentru gătit, parmezanul și usturoiul, se amestecă bine și se asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.


Se toarnă compoziția în crusta coaptă, iar deasupra se așează bucățile de sparanghel (eu am taiat tijele în dimensiuni diferite și le-am așezat în ordine descrescătoare începând dintr-un colț, creând un fel de triunghiuri mari).



Se dă tarta la cuptor timp de aproximativ 40 de minute, până ce compoziția se încheagă și se rumenește. Se lasă să se răcorească puțin și se servește.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu