duminică, 14 martie 2021

Prajitura cu ciocolata, caramel, alune si mascarpone



Și această prăjitură face parte din seria prăjiturilor cu caramel pe care trebuie să o încercați neapărat. E absolut delicioasă, se face foarte ușor și arată foarte bine.
Eu m-am inspirat de la Andreea Dianu pentru blat și crema de ciocolată și îi mulțumesc pentru idee.


Ingrediente:

-pentru blat:
2 ouă
2 albușuri
100 g zahăr
50 g ulei
50 g lapte
110 g făină
5 g praf de copt
30 g cacao extra black


-crema de ciocolată:
150 g ciocolată 
neagră (peste 50% cacao)
50 g ciocolată cu 
lapte 
100 ml smântână pentru frișcă
60 ml lapte
20 g zahăr
2 gălbenușuri
5 g gelatină
20 ml apă

- în plus:
100g lapte condensat caramelizat (caramel) la cutie
70g alune prăjite nesărate
20g unt

-pentru decor:
250g mascarpone
70g zahăr
300ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare:
Mixezi ouăle întregi, albușurile și zahărul măcinat până când își triplează volumul, apoi adaugi laptele și uleiul și omogenizezi cu o spatulă. A
mesteci făina cu praful de copt și cacaua, apoi le cerni peste spuma de ouă. Amesteci ușor cu o spatulă până se omogenizează.



Torni aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și îl coci aproximativ 15-20 de minute, până când trece testul scobitorii. 



Lași blatul să se răcească complet, apoi îl tai în două pe orizontală.




Laptele si smântâna pentru frișcă le pui într-o cratiță pe foc și le încălzești (nu trebuie să fiarbă!), apoi le tori peste gălbenușurile mixate cu 20 g zahăr și le pui din nou în cratiță, pe foc. Amesteci încontinuu până începe să se îngroașe compoziția, ca o smântână subțire (și rămâne pe tel), apoi adaugi gelatina hidratată și topită pe baie de aburi și amesteci. 



Adaugi ciocolata tocată mărunt peste amestecul cu lapte, lași 1 minut, apoi amesteci cu o spatulă. Acoperi vasul cu o folie alimentară și lași să se răcească complet.





Încălzești caramelul cu untul în cuptorul cu microunde pentru 15 secunde și apoi omogenizezi compoziția și o amesteci cu alunele tocate mărunt.


Pui un blat în interiorul tăvii (pe hârtie de copt), întinzi caramelul 



și întinzi crema de ciocolată mixată. 



Așezi al doilea blat, apeși ușor cu mâinile și dai prăjitura la frigider pentru minim 2 ore.



Mixezi crema mascarpone cu zahărul pentru 30 de secunde, adaugi smântâna pentru frișcă și mixezi până când se întărește cât să facă moațe. 
Tai prăjitura cuburi și o ornezi după imaginație.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu