luni, 30 decembrie 2019

Tort Elsa si Ana (cu ciocolata, zmeura si jeleu de piersici)




Ieri a fost ziua de naștere a fetiței mele și aceasta și-a dorit foarte mult un tort cu Elsa și Ana. Am achiziționat vafa dintr-un supermarket și am purces la pregătiri. Am aplicat vafa peste frișcă, deoarece am citit că este ok așa, dar s-a înmuiat puțin iar în momentul în care am tăiat tortul s-a dezlipit de pe felie.
Pe viitor voi încerca și varianta din pastă de zahăr, deoarece cred că e mai ok, deși n-am încercat-o până acum.

Ingrediente (tava de 28cm):
-pentru blat:
85g unt (cu 80% grăsime)
80g zahăr
esență de vanilie
85g ciocolată neagră
4 ouă
70g făină
20g cacao

-jeleu de piersici (18 cm):
300g piersici
20g zahăr pudră cu aromă de vanilie
100 ml compot
10g gelatină

-mousse de ciocolată:
250g ciocolată neagră
550ml frișcă lichidă
500g mascarpone
200ml smântână (peste 25% grăsime)
15g gelatină + 70ml apă

-mousse de zmeură:
300g zmeură
2 linguri zahăr
150ml frișcă lichidă
40g zahăr
7g gelatină + 50ml apă

- pentru decor:
vafă de napolitană (cu Elsa și Ana)
400ml frișcă lichidă
200ml smântână (peste 25% grăsime)
colorant albastru
60g zahăr

Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri. 
Într-un bol se mixează untul foarte moale (scos din frigider cu câteva ore înainte) împreună cu zahărul măcinat (60g), sarea și esența de vanilie. Se mixează totul 3-4 minute până când se obține un amestec spumos. Rând pe rând se încorporează gălbenușurile, mixând bine după fiecare.


Se topește ciocolata pe baie de abur și se lasă la răcorit înainte de a o turna în șuviță subțire în compoziția de mai sus. Se mixează câteva secunde până când se încorporează.



Albușurile se mixează cu un praf de sare până când se transformă în spumă. Se adaugă peste ele zahărul măcinat (20g) și se continuă baterea bezelei până când aceasta a devenit lucioasă și fermă.
Se cântărește făina și cacao și se cern împreună într-un castron.
Se adaugă 1/3 din spuma de albuș și 1/3 din făina cu cacao în mixul cu ciocolată. Se amestecă cu mixerul câteva secunde. Doar in aceasta etapa este permisă folosirea mixerului, ulterior trecând la spatulă de mână. 




Tot restul de bezea si făină cu cacao se adaugă peste această compoziție și si înglobează ușor, cu o spatulă de silicon (sau lingură de lemn), folosind mișcări largi și lejere de sus în jos (pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție). 




Se toarnă compoziția într-o tavă de 28cm (a cărui fund a fost tapetat cu hârtie de copt, iar pereții au fost unși cu unt) și se nivelează delicat cu o spatulă. Se coace blatul la 170 C timp de 40-45 de minute. 



Imediat ce se scoate din cuptor se răstoarnă cu fundul în sus pe un grătar. Se îndepărtează hârtia de copt de la fund și se lasă la răcorit pe grilaj 2-3 ore, până când se răcește complet. Nu se lasă în formă ca să nu transpire și să nu devină cleios.

Jeleu de piersici:
Se pune gelatina la hidratat în 50ml de compot rece pentru 10 minute, apoi se topește pe baie de abur.
Piersicile se fac pastă cu ajutorul unui blender vertical, 


apoi se adaugă compotul (50ml) și gelatina și se omogenizează compoziția.
O oală cu diametru 18cm se tapetează cu folie alimentară și se toarnă gelatina, apoi se dă la rece pentru 1-2 ore.



Pentru mousse-ul de ciocolată.
Se pune gelatina într-un castron cu apă rece (50ml) și se lasă la hidratat. Se topește pe baie de aburi.
Se taie ciocolata bucățele mici și se pune peste frișca fierbinte, se omogenizează bine, se lasă să se răcorească apoi se pune gelatina. Se amestecă ușor. 


Se mixează crema mascarpone cu zahărul pudră până devine pufoasă și apoi se pune ciocolata și se omogenizează bine.


Se adaugă frișca în crema de mascarpone cu ciocolată și se mixează.


Se pune blatul pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului și se toarnă 1/3 din crema de ciocolată. Se dă la rece o oră, până se întărește.



Mousse-ul de zmeură:
Se pune gelatina la hidratat în apă rece.
Fructele (eu am folosit zmeură congelată) se pun pe foc împreună cu 2 linguri de zahăr. 


Se lasă să fiarbă timp de 10 minute până se înmoaie, apoi se trec prin sită. În lichidul rezultat se pune gelatina (topită în prealabil pe baie de abur) și se amestecă bine.
Frișca lichidă se bate împreună cu zahărul pudră apoi se adaugă sosul de fructe și se mixează până la omogenizare.



Se scoate platoul cu blatul din frigider, apoi se scoate jeleul din frigider și se îndepărtează folia alimentară cu grijă și se pune peste crema de ciocolată. 


Se pune un inel reglabil (de 18cm) pe marginea jeleului și se toarnă mousse-ul de zmeură peste jeleu și se nivelează cu o spatulă, apoi se introduce platoul la rece pentru o oră, până când se întărește crema de zmeură.


Înainte de a desface inelul de 18 cm se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile.
Se mixează crema de ciocolată rămasă  și se toarnă în jurul cremei de zmeură și se introduce platoul în frigider pentru câteva ore.


Înainte de a desface inelul reglabil de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile.


Se mixează frișca lichidă cu smântâna și zahărul și se întinde un strat subțire peste cele 2 creme, apoi se așează vafa cu Elsa și Ana în mijloc.


Se adaugă colorant albastru peste frișca rămasă și se mixează până la omogenizare


și se decorează tortul după imaginație.



 Iată și o secțiune care nu arată prea grozav, deoarece petrecerea a fost la un spațiu de joacă și totul era pe fugă, inclusiv fotografiatul, deoarece copiii nu aveau timp să stea la masă prea mult. :D




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu