joi, 8 aprilie 2021

Cartofi cu carne de pui, gratinati la cuptor



În seara asta ne-am făcut de cap. Acest preparat este foarte delicios dar e o o mică bombă calorică. Cert este că merită încercat, pentru a vă convinge cât este de delicios.

Pentru a obține un preparat pe măsuta așteptărilor, trebuie să marinați carnea pentru minim 1-2 ore și să gătiți treptat ingredientele: nu se pun toate in același timp. Eu am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Oanei Igretiu căreia îi mulțumesc pentru idee.

Ingrediente:
4 pulpe de pui dezosate
sare

piper

boia dulce

usturoi granulat
2 linguri ulei de măsline


500 g cartofi curățați
sare

condiment pentru cartofi
2 linguri ulei de măsline

În plus:
200 ml smântână pentru gătit cu min. 30% grăsime (Pilos)
150 g cașcaval ras
10 g unt (opțional)
pătrunjel verde


Mod de preparare:
Tai pulpele de pui în cubulețe, le condimentezi cu sare, piper negru proaspăt măcinat, usturoi granulat și boia dulce de ardei.Stropești cu ulei de măsline și amesteci bine cu mâinile și lași totul la marinat timp de 2 ore pe masa de bucătărie.



Cureți și speli cartofii, îi tai în cubulețe și îi sărezi și îi pui la scurs într-o strecurătoare. După vreo 10 minute îi scoți pe un prosop curat de bucătărie și îi tamponezi bine pentru a scăpa de cât mai multă umiditate, deoarece aceasta împiedică rumenirea cartofilor.



Încingi cuptorul la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos). Pui cartofii într-o tavă largă (a mea are 30 x 20 cm) îi stropești cu ulei de măsline, presari condimente și amesteci bine cu mâinile. Este foarte important ca aceștia să aibă loc, să stea pe un singur rând, pentru a se rumeni rapid și uniform. Altfel se vor înăbuși în propriul abur și nu ne dorim asta. Nu se pune apă în tavă și nici nu se acoperă cu folie sau capac! Dai cartofii la cuptor pentru 20 de minute la 200 C. 


Distribui bucățelele de carne de pui marinate peste cartofii semi-copți și introduci tava în cuptor pentru 15 minute la 200 C. 


Torni smântâna dulce peste cartofi și introduci tava în cuptor pentru 10 minute.



Presari cașcavalul ras și dai iar tava la cuptor pentru 10 minute la 200 C. Eu am pus și unt, dar cred că nu e necesar, pentru că e suficient de gras preparatul.


 

Toci câteva frunze de pătrunjel verde și le presari peste gratin. Servești cu castraveți murați sau alte murături, după preferință.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu