Ingrediente:
500g
biscuiți
1.2
kg mere
80 g zahăr
2 linguri amidon
80 g zahăr
2 linguri amidon
100g
unt
1
linguriță scorțișoară
-pentru
crema de vanilie:
1 l lapte
100 g amidon
30 g făină
50 g zahăr
30 g zahăr vanilat
3 lingurițe esență de vanilie
1 praf sare
100 g ciocolată albă
250 g mascarpone
100 g amidon
30 g făină
50 g zahăr
30 g zahăr vanilat
3 lingurițe esență de vanilie
1 praf sare
100 g ciocolată albă
250 g mascarpone
-pentru
glazura de ciocolata:
175 g apa
150 g frisca vegetala
175 g apa
150 g frisca vegetala
225
g zahar
75 cacao
10 g gelatina
75 cacao
10 g gelatina
Mod
de preparare:
Cureți merele de coajă, le răzuiești pe răzătoarea mare, apoi le pui într-o cratiță împreună cu zahărul și le lași să fiarbă timp de 5-10 minute până când se formează sirop.
Cureți merele de coajă, le răzuiești pe răzătoarea mare, apoi le pui într-o cratiță împreună cu zahărul și le lași să fiarbă timp de 5-10 minute până când se formează sirop.
Adaugi amidonul și omogenizezi.
După ce se îngroașă adaugi
untul tăiat bucățele
și scorțișoara
și mai lași să fiarbă câteva minute până
când se topește untul și se omogenizează compoziția. O dai la rece.
Pregătești crema de vanilie:Amesteci amidonul cu zahărul,
făina și puțin lapte rece.
Restul de lapte îl pui la
fiert cu un praf de sare, iar când este fierbinte, adăugi amestecul de mai sus. Amesteci intens până când
crema se îngroașă ca o budincă și fierbe creând bășicuțe.
Adăugi ciocolata ruptă în bucăți, vanilia și din nou amesteci până la omogenizare. Stingi focul, acoperi crema cu o folie direct peste ea pentru a nu face crustă și o dai la rece.
Crema va fi ceva mai groasă, aproape de consistența unei budinci. Când este răcită, o mixezi și încorporezi mascarponele.
Într-o tavă cu dimensiunea de 25x35 cm pui un rând de biscuiți
peste care torni
crema de vanilie.
Pui alt rând de biscuiți apoi torni compoziția de mere.
Imediat deasupra pui un alt rând de biscuiți și lași la rece până când prepari
glazura. Nu e necesar să înmoi biscuiții în compot.
Pentru
glazură amesteci apa cu frișca lichidă, zahărul și cacaoa într-un vas pe care îl
pui apoi la foc până când se topește zahărul având grijă să nu dea în clocot.
Pui
la înmuiat în 50 ml apă rece 10 g gelatină pe care apoi o încălzești ușor
pe baie de abur având grijă să nu fiarbă. Gelatina dizolvată o torni peste
compoziția cu cacao și amesteci până se omogenizează. Strecori compoziția pentru
a elimina eventualele granule de cacao care nu s-au amestecat bine și o dai la
rece pentru circa 30 de minute până când consistența ei devine ca o smântână
mai groasă dar totuși curge. Această glazură de ciocolată astfel preparată o torni
peste prajitură și o lași la rece până când se încheagă glazura (preferabil de
pe o zi pe alta).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu