duminică, 14 februarie 2021

Tort cu crema de portocale si zmeura



Am pregătit acest tort delicios pentru a sărbători Sf. Valentin. Inițial am vrut să fac un blat red velvet (roșu catifea) dar nu a ieșit așa cum mi-am dorit, ci mai degrabă un roz prăfuit. Puteți renunța la colorantul roșu. Pe viitor inteționez să achiziționez colorant pudră, deoarece cel gel pe care l-am folosit nu a fost suficient de puternit pentru a colora blatul.
Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Dia căreia îi mulțumesc pentru inspirație și o pup.

-pentru blat:
200 g zahăr

300 g făină
4 ouă
260 g kefir
120 g unt la temperatura camerei
1 linguriță esență de vanilie
10 g cacao
puțină sare
1 lingură colorant roșu  (opțional)
1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 lingură oțet

Mousse de portocale:
3 gălbenușuri de ou+2 ouă întregi
Sucul de la 3 portocale= 200 ml 
80 g zahăr
6 g gelatină pulbere

30ml apă
200 ml frișcă lichidă

Mousse de zmeură:
400 zmeură congelată
50g + 2 linguri zahăr
8 g gelatina pulbere
200 ml frișcă lichidă

 

-pentru ornat:

300ml frișcă lichidă

250g mascarpone

70g zahăr

căpșuni

ornamente de ciocolată


Mod de preparare:
Se mixează untul cu zahărul măcinat până când se obține o cremă pufoasă, se adaugă apoi pe rând ouăle, mixând dupa fiecare. Peste crema de unt se pune cacaoa si colorantul, apoi alternativ făina si kefirul. 



Se tapetează tava (23cm) cu hârtie de copt, se ung pereții cu unt și se toarnă compoziția. 



Se introduce tava în cuptorul preîncălzit pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă blatul pe un grătar și se lasă să se răcească. După ce blatul s-a răcit complet se taie în trei, pe orizontală.


Se storc portocalele și se folosesc 200 ml din sucul obținut. Gălbenușurile și ouăle întregi se mixează cu zahărul măcinat, apoi se toarnă sucul de portocală.



Se pune amestecul de ouă pe baie de aburi și se amestecă tot timpul până când compoziția s-a îngrosat (Cam 10 minute a durat), apoi se lasă să se răcească.



Se hidratează gelatina în 30ml apă rece,apoi se topește pe baie de aburi, se lasă să se răcorească și se pune peste crema de ouă și se omogenizează. Se lasă să se răcească și se mixează frișca pe jumătate, apoi se încorporează crema de portocale și se omogenizează.



Pe un platou se pune primul blat, în interiorul unei inel reglabil, apoi se toarnă 450 g din mousse-ul de portocale și se dă la rece pentru 15-20 de minute. Se scoate platoul și se pune al doilea blat și se dă la rece. Crema rămasă se păstrează pentru ornat tortul.



Între timp se pregătește mousse-ul de zmeură.

Fructele se pun la fiert cu 2 linguri de zahar, pentru 10 minute. Se ia vasul de pe foc și se trec fructele printr-o sită deasă pentru a elimina semințele. Se lasă să se răcorească complet.

După ce s-a răcit sosul de zmeură, se pune gelatina la hidratat în 50 ml de sos, apoi se topește pe baie de aburi și se lasă să se răcorească. Se amestecă cu restul de sos de zmeură și se lasă să se răcească.
Se mixează frișca pe jumătate apoi se adaugă sosul de zmeură și se omogenizează compoziția. 





Se scoate platoul din frigider și se toarnă peste al doilea blat. 


Se lasă să se întărească 10 minute în frigider, apoi se scoate platoul și se așează al treilea blat peste crema de zmeură. Se lasă tortul în frigider minim 2 ore sau peste noapte.

Se scoate platoul și se trece cu un cuțit pe marginea tortului, apoi se îndepărtează inelul reglabil.


Se mixează crema mascarpone cu zahărul, timp de un minut, apoi se toarnă frișca lichidă deasupra și se mixează până când se omogenizează și se întărește. Nu se exagerează cu mixatul. Se îmbracă tortul cu un strat subțire de cremă și se ornează după imaginație.

Eu am folosit și crema de portocale rămasă.



 

 

2 comentarii: