duminică, 28 februarie 2021

Prajitura cu nuci si crema caramel

 


Vă invit la o felie de prăjitură cu nuci și caramel. Pentru iubitorii de dulce e perfectă. Eu prefer prăjiturile mai acrișoare și pe cele cu ciocolată amăruie. Mi s-a părut puțin prea dulce.

Ingrediente:
-pentru blat (25x35 cm):
4 ouă
150 g unt 
150 g miez de nucă
200 g făină
110 g zahăr
2 lingurițe praf de copt
1 praf sare
esență de portocale
1/2 lingură scorțișoara

-pentru cremă:

350 g lapte condensat caramelizat (conservă)

100g unt (cu 82% grăsime)

200 ml smântână pentru frișcă

8 g gelatină

40g apă rece

 -pentru decor:
30g ciocolată neagră

Mod de preparare:
Încingi cuptorul la 180 grade C. Pui nucile într-o tavă și le dai la cuptor până ce nucile capătă un miros plăcut și se prpjesc ușor. Le lași să se răcească, după care le măruntești. Topești untul și îl lași să se răcească. Într-un castron amesteci făina cernută împreună cu praful de copt.
Mixezi ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare, după care adaugi și untul topit și răcit, 

esența de portocale și scorțișoara și jumătate din amestecul de făină. 

Amesteci usor după care adaugi nucile mărunțite și restul de făină. 



Torni amestecul intr-o tavă (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt și dai blatul la copt pentru 35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Îl lași să se răcească complet, pe un grătar sau un fund de lemn.




Cât timp lași blatul la răcit, pregătești crema caramel. Într-o oală pui 350g lapte condensat caramelizat și untul tăiat cubulețe și le pui pe foc mic și lași să se topească untul și omogenizezi. 



Dai oala deoparte și lași să se răcească.
Mixezi smântâna pentru frișcă apoi adaugă caramelul răcit și omogenizezi.



Pui gelatina la hidratat în apă rece (pentru 10 minute), apoi o topești pe baie de aburi. O lași să se răcărească, apoi adaugi 2-3 linguri din crema caramel peste gelatin, omogenizezi, apoi adaugi gelatina în castron, peste crema caramel. Omogenizezi compoziția.



Pui blatul în tava în care l-ai copt, cu tot cu hârtia de copt, apoi torni crema caramel deasupra.



Dai prăjitura la frigider pentru câteva ore. Ornezi după imaginație. Eu am dat pe răzătoare ciocolata și am presărat-o deasupra cremei.



 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu