Vă invit să încercați o prăjitură rapidă și delicioasă, de sezon.
Ingrediente:
-pentru blat umed:
133g ciocolată neagră (54,5% cacao)
80g cafea fierbinte
166g iaurt grecesc
133g ulei
3 ouă
200g făină
200g zahăr
66g cacao extra black
5g praf de copt
2g sare
-pentru crema de căpșuni:
300g căpșuni
300ml smântâna pentru frișcă neîndulcită
10g gelatină + 50ml apă rece
80g zahăr
-pentru decor:
100ml smântâna pentru frișcă neîndulcită
100 ciocolată neagră
căpșuni
Mod de preparare:
Pentru blat:
Se pune ciocolata în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească
amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de
aburi. Se lasă să se răcorească.
Aici găsiți mai multe fotografii din timpul pregătirilor, deoarece am mai pregătit acest blat și e absolut delicios.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iartul și se amestecă cu
un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca
toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și
praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția
lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul
este omogen.
Se tapetează cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade C, pentru 50-55 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.
Se răstoarnă aluatul cu fața în
jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet
se taie pe orizontală în 2 foi.
Pentru cremă, se mixează 300g căpșuni cu ajutorul unui blender
vertical și se adaugă 2 linguri de zahăr și se pune pe foc compoziția și se
lasă să clocotească pentru 3-4 minute. Se lasă să se răcească.
Se pune gelatina la hidratat în 50 ml de apă rece, apoi se topește
pe baie de aburi și apoi se lasă să se răcorească.
Se mixează smântâna pentru frișcă până când se obține o compoziție
fermă. Se adaugă piureul de căpșuni și se omogenizează.
Se pun 2-3 linguri din cremă peste gelatina răcorită și se
omogenizează, apoi se toarnă gelatina peste crema de căpșuni și se
omogenizează.
Se pune un blat pe un platou, în interiorul unui inel, se toarnă crema
de căpșuni și se nivelează, apoi se al doilea blat deasupra cremei și se
introduce prăjitura în frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte. Se manevrează cu mare grijă al doilea blat, deoarece este foarte fraged aluatul și se poate rupe (așa cum am pățit eu).
Se trece ușor cu cuțitul pe marginea inelului reglabil pentru a-l
desprinde de cremă și apoi se îndepărteaza inelul.
Pentru ornat:
Se încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de
fierbere, apoi se ia de pe foc și se adaugă ciocolata mărunțită și se lasă 30
de secunde să se tempereze, după care se omogenizează compoziția. Se lasă să se
răcorească, apoi se toarnă deasupra cremei de căpșuni și se nivelează. Se dă la
rece pentru 1-2 ore și apoi se servește. Se decorează cu căpșuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu