luni, 21 iunie 2021

Tort cu capsuni



Dacă tot e sezonul căpșunilor, vă invit să încercați acest tort delicios și foarte ușor de pregătit.

Ingrediente:
-pentru blat umed (red velvet) 23cm:
1ou
100 g făină
110 g chefir
80 g zahăr
60 g unt
1/2 linguriță cacao
o linguriță oțet de mere/ oțet de vin alb
4 g bicarbonat de sodiu
un praf de sare
colorant roșu

-pentru cremă:
400g căpșuni + 3 linguri zahăr
250 g mascarpone
400 ml smântână pentru frișcă
100 g zahăr măcinat
10 g gelatină granulată

-pentru jeleu:
200g sos de căpșuni
50ml apă rece
10g gelatină

-pentru decor:
bezele mici de zahăr
căpșuni pentru pus pe marginea tăvii

Mod de preparare:
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Se spumează untul cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă oul și se mixează bine. Se adaugă jumătate din chefir, făina amestecată cu cacao, bicarbonatul, mixezi puțin, apoi se adaugă restul de chefir, oțetul și colorantul. Cantitatea acestuia depinde de calitatea lui, recomand gel sau pudră.





Se tapetează tava cu hârtie de copt pe fund și se ung marginile cu unt, apoi se toarnă aluatul și se nivelează.



Se coace în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, pentru 30-35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. După ce e copt, se scoate din cuptor, se transferă pe un grătar și se lasă să se răcească complet.





Crema:
Se spală căpșunile, se taie felii, se pasează cu mixerul vertical și se pun într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pun pe foc și se fierb 3-5. Se lasă să se răcească.




Se mixează mascarpone cu 100g zahăr măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se toarnă 200g sos de căpșuni peste crema mascarpone și se omogenizează.


Se hidratează 10g gelatină în 50 ml de apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste crema de mascarpone și se omogenizează.


Asamblare:
Se pune blatul pe un platou în interiorul unui inel reglabil de tort (23cm), se pun felii de căpșuni pe marginea blatului și se răstoarnă crema de căpșuni, se nivelează și apoi se pune platoul la frigider pentru minim o oră. 








Jeleu:
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de căpșuni rămas.
Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de căpșuni și se pune din nou la frigider pentru minim 3-4 ore (sau peste noapte).



Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Se decorează prăjitura după imaginație.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu