duminică, 12 decembrie 2021

Rulouri cu dovleac si scortisoara


Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Andreeachinesefood căreia îi mulțumesc pentru idee.
Vă invit să le încercați și voi. Sunt pufoase și pot fi umplute și cu gem, după preferință.

Ingrediente:
-pentru aluat:
300 g pulpă de dovleac copt
500g făină 12% procent de proteină
10g drojdie uscată
1 ou +1 gălbenuș
50g zahăr
2 lingurițe zahăr vanilat
1 praf sare
150 ml lapte călduț
50 g unt moale


-pentru umplutură:
70 g unt moale
70 g zahăr brun
1 linguriță zahăr vanilat
2 lingurițe scorțișoară
1/3 linguriță nucșoară

Mod de preparare:
In funcție de tipul de dovleac pe care îl aveți, este posibil să creșteți sau să scădeți cantitatea de făină indicată. 
Eu am adăugat făină, deoarece aluatul meu era încă lipicios.

Pentru început, într-un blender se pasează dovleacul copt. Se lasă deoparte. 
Se pregătește maiaua: într-un bol se pune drojdia uscata împreună cu o linguriță de zahăr si 4 linguri lapte din cantitatea indicată. Se amestecă totul bine și se lasă deoparte 10 minute până ce drojdia începe să se activeze. Într-un castron se pune oul și gălbenușul de ou împreună cu zahărul și zahărul vanilat și se amestecă bine.


Într-un bol încăpător se cerne făina și se face o gropiță în mijlocul ei. Se adaugă maiaua, amestecul de ou și zahăr, după care pulpa de dovleac și laptele, împreună cu sarea. Se amestecă ușor cu ajutorul unei linguri până când aluatul începe să se adune de pe pereții vasului. La sfârșit se încorporează untul moale și se frământă în jur de 15-20 minute până când obțineți un aluat elastic care nu se mai lipește de mâini. 

Alternativ, se poate face această operațiune și cu un robot de bucătărie.
Se așează aluatul obținut într-un castron uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut într-un loc cald pentru o oră, până când își dublează volumul.



 

Se pregătește umplutura: într-un castron se amestecă untul moale cu zahărul brun, zahărul vanilat, scorțișoara și nucșoara până când sunt bine încorporate. 



Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru înfăinată și se frământă 1 minut pentru a scoate aerul din el. Cu ajutorul unui sucitor se întinde aluatul pe masa de lucru într-un dreptunghi cu dimensiunile de 40x30cm.
Se întinde 
umplutura de unt în strat uniform pe toată suprafața dreptunghiului, lăsând o margine de 1 cm. 


Se apucă de partea mai lunga și se rulează aluatul într-un sul strâns. Taiati ruloul în bucăți egale, de 1,5-2 cm.


Se pun rulourile lăsând spațiu între ele de 1-2 cm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească pentru 30 de minute.




Se introduce tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 25-30 de minute până când rulourile sunt rumenite la suprafață.



Opțional, se pot decora cu sos de ciocolată.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu