Am primit câteva gutui și nu am putut rezista tentației de a pregăti o prăjitură delicioasă. Le-am combinat cu mere, nuci și bezea și a ieșit un deliciu. Cu chiu cu vai m-am abținut și am mâncat doar 3 felii :))
Vă invit să încercați și voi prăjitura și să vă convingeți cât e de delicioasă. Eu m-am inspirat pentru rețetă de la Nicolaie Tomescu și am adaptat rețeta după gustul meu.
Ingrediente pentru foi:
450 g făină albă
120 g zahăr tos
5 g praf de copt
200 g unt cu 80% grăsime
Un praf de sare
1 ou întreg
2 gălbenușuri
150 g smântână cu 25% grăsime
Ingrediente pentruumplutură:
120 g zahăr tos
5 g praf de copt
200 g unt cu 80% grăsime
Un praf de sare
1 ou întreg
2 gălbenușuri
150 g smântână cu 25% grăsime
Ingrediente pentruumplutură:
800 g gutui gata curățate de coajă și semințe
700g mere gata curățate de coajă și semințe
40 g zahăr măcinat
4 linguri de pesmet
Scorțișoară
Ingrediente pentru bezea:
4 linguri de pesmet
Scorțișoară
Ingrediente pentru bezea:
2 albușuri
80 g zahăr tos
50 g nuci
Mod de preparare:
Se pune făina într-un castron împreună cu untura, sarea și zahărul și se frământă astfel încât să se obțină o compoziție nisipoasă. Se adaugă smântâna, oul și gălbenușurile, praful de copt și se frământă rapid atat cât să se obțină un aluat omogen.
80 g zahăr tos
50 g nuci
Mod de preparare:
Se pune făina într-un castron împreună cu untura, sarea și zahărul și se frământă astfel încât să se obțină o compoziție nisipoasă. Se adaugă smântâna, oul și gălbenușurile, praful de copt și se frământă rapid atat cât să se obțină un aluat omogen.
Se pune aluatul într-o folie și se dă la rece pentru minim jumătate de oră.
Se dau gutuile și merele pe răzătoarea cu ochiuri mari și se storc de suc, apoi se adaugă scorțișoara și zahărul și se amestecă bine.
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se împarte aluatul în 2 părți.
Pe o foaie de hârtie de copt se întinde aluatul cu dimensiunea de 25/35 cm și se trasferă cu tot cu hârtie in tavă. Se înțeapă cu furculița din loc în loc și se presară 2 linguri de pesmet.
Se distribuie compoziția de gutui și mere stoarse, iar la final restul de pesmet. Pesmetul se poate înlocui cu biscuiți pisați.
Se pune cealaltă foaie și se apasă ușor și se înțeapă din loc în loc cu un băț de frigăruie sau o scobitoare.
Se bat cele 2 albușuri împreună cu un praf de sare și apoi se adaugă zahărul și se întinde bezeaua peste ultima foaie, apoi se distribuie nuca tocată grosier.
Se dă la cuptor pentru 50-55 de minute sau până se rumenește frumos. Se lasă să se răcească în tava în care s-a copt după care se taie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu