duminică, 19 noiembrie 2023

Placinta invartita cu mere si gutui




Eu ador prăjiturile cu mere. De această dată am pregătit o plăcintă delicioasă cu mere și gutui și vă invit să o încercați și voi. Rețeta de aluat am luat-o de la Andreeachinesefood si e tare bun și versatil. Cu siguranță îl voi folosi și la alte plăcinte.
Vă sfătuiesc să puneți mai multe mere / gutui, că tare bună era plăcinta dacă era și mai bine umplută.




Ingrediente:

-pentru aluat:
300g făină
100 g unt
120 g smântână 20% grăsime
1 ou și 1 gălbenuș
1 lingura otet
1 linguriță praf de copt
1 praf sare

-pentru umplutură:
300 g mere rase 
1 gutuie (200g după ce a fost dată pe răzătoare)
40 g zahăr 
pudră vanilat
1/2 linguriță scorțișoară

Mod de preparare:
Se pregătește aluatul pentru plăcintă: într-un castron se mixează untul moale la temperatura camerei împreuna cu smântâna, oul, gălbenușul și oțetul până când se obține o cremă. 



Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și sarea. Se frământă un aluat neted care se învelește într-o folie alimentară și se dă la frigider pentru o oră.



Între timp se pregătește umplutura: într-o cratiță / tigaie antiaderentă se rad merele și gutuia (pe răzătoarea cu ochiuri mari), se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă.  Se pune cratița pe foc și se lasă să se călească până când scade sucul lăsat de fructe. Se ia cratița de pe foc și se lasă compoziția să se răcească complet.



Se încinge cuptorul la 190 grade Celsius.
Se scoate aluatul din frigider și se taie în 2 părți, apoi se întinde prima foaie pe masa de lucru bine înfăinată (sau pe o bucată de hârtie de copt). Se întinde aluatul cât putem de mult, să fie cât mai subțire și să nu se rupă. Aluatul va fi foarte mătăsos și foarte elastic, deci se va întinde ușor fără probleme. 
Se întinde in strat subtire piureul de mere cu gutui, pe toată suprafața aluatului.

Se începe de la un capăt al foii de aluat și se rulează de 4 ori până când se obține un sul subțire. 


După ce se rulează aluatul a 4 a oară, se taie aluatul pe lângă sulul format. 


Se apucă de un capăt al sulului de aluat și se rulează către interior precum un melc, dându-i o formă de spirală. Se pune spirala în mijlocul unei tăvi cu diametrul de 22-23 cm, pe hârtie de copt. Se întinde aluatul rămas și se umple apoi se rulează și se pune sulul nou format direct în tavă în continuarea spiralei din tavă, în cerc. 



Se dă plăcinta la cuptorul încins pentru aproximativ 35-40 de minute până când plăcinta se rumește frumos. Se lasă să se răcească complet la temperatura camerei.


Se pudrează cu zahăr pudră și se taie felii generoase.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu