Cu ceva timp in urma am pregatit o invartita absolut delicioasa pe care va invit sa o testati si voi. E o reteta rapida si poate fi pregatita cu diverse umpluturi: nuci, gem sau cu dovleac .
Ingrediente:
-pentru
aluat:
300g
faina
100
g unt
120
g smantana
1
ou si 1 galbenus
1
lingura otet
1
lingurita praf de copt
1
praf sare
-pentru
umplutura:
5
gutui
100
g zahar
1/2
lingurita scortisoara
1
lingurita amidon
1
plic zahar vanilat
2
linguri zahar pudra
Mod
de preparare:
Intr-un
castron mixezi untul moale la temperatura camerei impreuna cu smantana, oul,
galbenusul si otetul pana obtii o crema. Adaugi faina amestecata cu praful de
copt si sarea. Framanti un aluat neted pe care il invelesti intr-o folie si il
dai la frigider pentru o ora.
Intre
timp, razi gutuile pe razatoarea cu ochiuri mari,
adaugi zaharul si amesteci. Pui cratita pe foc si
lasi sa se caleasca gutuile impreuna cu zaharul pana cand sucul lasat de gutui
scade.
Adaugi scortisoara si zaharul vanilat. Mai lasi sa fiarba incet, inca 1
minut apoi lasi compozitia sa se raceasca complet.
Scoti
aluatul din frigider si il intinzi pe masa de lucru bine infainata. Intinzi un
dreptunghi cu lungimea de 40 cm si latimea de 20 cm.
Intinzi
piureul de gutui pe toata suprafata aluatului, apoi rulezi aluatul cat
mai strans.
Sulul de aluat trebuie sa aiba in intregime aceeasi
grosime (pe cat posibil).
Apuci
un capat al sulului si incepi sa il rotesti spre interior, dandu-i forma
de melc. Pregatesti o forma de tort, pe care o
tapetezi cu hartie de copt. Pui inauntru melcul de aluat.
Introduci
tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, pentru 40-45 de minute,
pana cand se rumeneste frumos si aluatul are o crusta crocanta.
Scoti
invartita din cuptor, o lasi in tava in jur de 20 de minute sa se racoreasca.
Dupa ce s-a racit bine, o pudrezi cu zahar.
Va doresc pofta buna!
Ce idee faina mi-ai dat!
RăspundețiȘtergereArata tare bine!