Acest tort l-am pregatit cu ocazia zilei mele de nastere, in urma cu ceva vreme, dar numai nu am reusit sa scriu reteta si sa-l postez. Este exact pe gustul nostru: cu crema acrisoara de mure, ciocolata amaruie si o crema ceva mai dulce de piersici. Daca nu va place ciocolata amaruie, o puteti inlocui cu ciocolata cu lapte, iar crema de mure o puteti indulci adaugand mai mult zahar. A fost un tort delicios, iar musafirilor le-a placut.
Ingrediente:
-Pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom
4-5 linguri gem de caise
-Pentru crema de piersici:
200g piersici din conserva
300g iaurt de piersici
50 ml compot de piersici
10g gelatina
-Pentru crema de mure:
350g mure
20ml apa
125g iaurt simplu
2 linguri zahar macinat
10g gelatina
50ml apa
-Pentru crema de ciocolata:
200 g ciocolata amaruie
400 ml frisca lichida
250 g mascarpone
50 g zahar
-Pentru ornat:
40 g ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.
Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului.
Galbenusurile le freci cu
cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase.
Adaugi
treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita.
Incorporezi
faina amestecata cu praful de copt
si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt.
Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de
minute, pana blatul devine ferm la atingere.
Il scoti pe un gratar si-l lasi la
racit ,apoi il tai in doua pe orizontala.
Crema de piersici. Amesteci iaurtul cu piersicile facute piure (cu ajutorul unui mixer vertical).
Crema de piersici. Amesteci iaurtul cu piersicile facute piure (cu ajutorul unui mixer vertical).
Hidratezi gelatina in 50 ml compot pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o amesteci cu crema de piersici.
Pui unul din blaturi pe platou in interiorul unui inel, intinzi gemul de caise si torni crema,
apoi asezi cel de-al doilea blat.
Lasi tortul in frigider pentru 1-2 ore sau peste noapte.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur-imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Crema de mure.
Pentru a doua crema, pui murele la fiert cu 20 ml apa si 2 linguri de zahar si lasi sa fiarba 10 minute. Dupa ce s-a racit pisezi murea cu ajutorul unei furculite apoi o strecori, pentru a scapa de seminte.
Mixezi iaurtul cu zaharul pudra (3 linguri).
Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. Amesteci gelatina cu crema de mure si o adaugi peste iaurt si apoi amesteci usor pana se omogenizeaza compozitia.
Torni crema intr-un vas mic (diametru de 16cm) tapetat cu folie alimentara
si o lasi la rece pana cand se intareste, apoi o
scoti si o asezi peste al doilea blat si dai tortul la frigider.
Pentru crema de ciocolata, rupi ciocolata bucatele. Aduci frisca lichida la punctul de fierbere (fara a o lasa sa clocoteasca), adaugi ciocolata, o dai deoparte si o omogenizezi.
O lasi sa se
racoreasca, apoi o dai la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte).
Mixezi crema pana se omogenizeaza si incepe sa prinda consistenta.
Mixezi crema pana se omogenizeaza si incepe sa prinda consistenta.
Adaugi mascarpone
si zaharul macinat si mixezi pana obtii o
crema ferma.
Mixezi frisca lichida ramasa si o adaugi peste crema de ciocolata si amesteci / mixezi pana cand se omogenizeaza compozitia.
Mixezi frisca lichida ramasa si o adaugi peste crema de ciocolata si amesteci / mixezi pana cand se omogenizeaza compozitia.
Imbraci tortul cu crema de ciocolata. Poti sa pastrezi putina crema pentru a face cateva „moate”.
Topesti ciocolata in cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi, o torni intr-o punga, tai un colt si ornezi tortul dupa imaginatie.
Il lasi cateva ore la rece si apoi il servesti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu