joi, 8 iunie 2017

Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza




Aveam pofta de o placinta cu spanac si am purces la pregatiri, dar am constatat ca nu aveam suficienta faina alba, motiv pentru care am decis sa folosesc si faina neagra (pe care eu o folosesc la paine). A fost o alegere inspirata, iar placinta a iesit delicioasa.
Va sfatuiesc (pentru a nu pati ca mine) sa faceti prima foaie mai groasa, deoarece aceasta se intinde cel mai mult in momentul in care o rasuciti si cand creste in cuptor e posibil sa se rupa daca este prea subtire. A mea s-a rupt si a stricat putin aspectul placintei.
Ultima foaie va sfatuiesc sa o intindeti putin dupa ce o decupati, pentru a fi putin mai mare decat celelalte si pentru a putea acoperi bine celelalte foi, care s-au ridicat din cauza umpluturii.

Ingrediente:
-pentru aluat:
250g faina alba (plus faina pentru intins aluatul)
250g faina neagra
2 galbenusuri
300ml lapte
50g unt
1/2 lingurita zahar
7g drojdie uscata
sare

-pentru umplutura:
350g spanac congelat
250g crema de branza
100g mozzarella
1 ou
patrunjel
marar
sare
piper

-pentru uns:
1 galbenus
1 lingura de apa
susan alb / negru

Mod de preparare: 
Pregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. 


O lasi sa creasca 20 de minute, la cald.


Cerni faina intr-un castron si adaugi 2 galbenusuri, untul taiat cubulete (la temperatura camerei), 


maiaua crescuta, si sare (nu se pune peste maia). 


Laptele caldut il adaugi treptat. Framanti aluatul timp de 15-20 de minute pana cand se desprinde de vas si nu se mai lipeste de degete. 


Acoperi vasul cu o folie de plastic sau un prosop si il lasi sa creasca o ora.



Intre timp, mixezi crema de branza cu oul si spanac scurs bine de apa. Adaugi sare si piper dupa gust. 


Dai mozzarella pe razatoare, iar patrunjelul si mararul le toci marunt si le adaugi peste crema cu spanac 


si amesteci pana cand se omogenizeaza compozitia.


Dupa ce a crescut aluatul il tai in 4 parti egale si formezi 4 bile. Pui faina pe blat si intinzi o bila de aluat. Cu ajutorul unui capac tai aluatul pentru a obtine o forma perfecta si indepartezi surplusul de aluat. 


Transferi aluatul intr-o tava, pe o foaie de copt. Pui 1/3 din crema de branza cu spanac peste aluat, o intinzi pe toata foaia lasand o margine de 1-2 cm. 


La fel procedezi cu fiecare bila de aluat. Pe ultima foaie nu mai pui crema de branza. 


Dupa ce ai suprapus cele 4 foi de aluat, asezi un pahar (usor) in mijlocul foii si tai foaia intai in 4 parti, 


apoi fiecare sfert in jumatate, iar fiecare felie o vei taia din nou in jumatate. Vor rezulta 16 petale. 


Vei apuca 2 fasii de aluat cu mana si le vei rasuci de 2 ori: cu mana stanga rasucesti spre stanga, iar cu mana dreapta rasucesti spre dreapta. 


La fel procedezi pana rasucesti toate fasiile. 


Dupa ce ai terminat de rasucit, iei cate 2 fasii, le apropii, le presezi capetele pentru a le lipi. Vei obtine 8 petale.


Lasi aluatul sa creasca timp de 15 minute. Dupa ce a crescut placinta o ungi cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de apa. Presari susanul in centrul placintei.


Introduci placinta in cuptorul preincalzit la 175 de grade si o lasi sa se coaca pentru aproximativ 30-35 de minute, pana se rumeneste frumos.




2 comentarii: