duminică, 15 mai 2022

Prajitura cu urda si visine





Am primit niște urdă proaspătă și tare bună și imediat m-am gândit ce bine ar merge într-o prăjitură cu vișine. Puteți înlocui urda cu alte fructe de sezon. Eu am folosit vișine congelate și scurse bine de zeamă.

De asemenea, puteți folosi brânză de vaci.


Ingrediente:
-pentru blatul pufos:
1 ou mare
100g unt 
150ml smântână pentru frișcă
80g zahăr măcinat
esență de vanilie
130g făină
30g cacao
1lingură praf de copt
sare

Pentru umplutura de branză:
1 ou
300g urdă sau brânză de vaci
50g zahăr măcinat
esență de vanilie
200g vișine

Mod de preparare:
Se pornește cuptorul la 180C și se pregătește o tavă pentru copt. Se tapetează tava cu hârtie de copt. Tava folosită de mine are dimensiunea de 28×19 cm.

Într-un bol se mixează oul cu un praf de sare și zahărul măcinat. Se a
daugă untul topit și răcit, smântâna pentru frișcă șesența de vanilie. Se mixează câteva minute la viteza medie. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și cacaua, toate cernute.


Se amestecă cu mixerul pentru 30 de secunde apoi se amestecă ușor cu o spatulă, până se obține un aluat omogen. Se toarnă aluatul în tava pregătită și se nivelează.
Se pun jumătate din fructe peste aluat.


În alt bol se pregătește umplutura. Peste brânză se adaugă zahărul, oul și esența de vanilie și se omogenizează compoziția cu un blender vertical.



Amestecul de brânză se pune în tavă peste aluat, distribuindu-l pe toată suprafața blatului. 
Se pun fructele rămase peste brânză.


Se coace prăjitura pentru 40 de minute.
După coacere, se lasă să se răcorească complet, abia apoi se feliază.




Prajitura cu dovleac, ciocolata si faina de cocos




Am achiziționat recent niște făină de cocos pe care am găsit-o la reducere. E prima dată când folosesc acest tip de făină. Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Laurei Sava.
A ieșit o prăjitură delicioasă, puțin umedă. V-o recomand cu drag.

Ingrediente:
5 ouă mici
70 g zahăr brun
80 ml ulei vegetal
80 g făină albă de grâu
100 g făină de cocos
1 plic praf de copt (10 g)
100 g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
150 g piure de dovleac copt
330 g chefir
sare

Mod de preparare:
Se mixează ouăle întregi cu zahărul brun măcinat și un praf de sare, până când își dublează volumul, apoi se adaugă uleiul și se mixează scurt.

Separat, se amestecă făina albă cu făina de cocos și praful de copt.
Eu am folosit dovleac copt pe care îl aveam la congelator. L-am decongelat și l-am scurs bine de apă. Dacă nu aveți dovleac copt, încingeți cuptorul la 180 de grade C și coaceți feliile de dovleac pentru 30 de minute, până când cuțitul intră ușor în dovleac. Se lasă să se răcească apoi se pasează cu blenderul vertical.



Se încorporează apoi dovleacul copt peste amestecul de ouă.


Se adaugă amestecul uscat cernut, alternând cu chefirul. Se amestecă cu spatula, nu cu mixerul!


La sfârșit, se adaugă ciocolata tocată și se omogenizează compoziția.


Se toarnă amestecul în tava (18 x30cm) tapetată cu hârtie de copt. Se nivelează compoziția și se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru cca. 35-40 de minute.
Prăjitura e umedă, dar totuși vă puteți ajuta de testul scobitorii!


Când e gata, se lasă să se răcorească bine în tavă (10 minute), după care se scoate cu grij pe un grătar.




marți, 10 mai 2022

Placinta floare cu spanac si branza



Ce spuneți de o felie de plăcintă delicioasă? Se pregătește rapid și dispare și mai rapid din farfurie. Vă sfătuiesc să nu faceți risipă de luat și să folosiți întreg aluatul foietaj.

Vă recomand să folosiți și mănușile Kobe. Sunt ideale pentru manipularea obiectelor fierbinți, a căror temperatură nu depășește însă 100 de grade Celsius.

** a nu se utiliza în contact direct cu focul **
Le poți comanda accesând link-ul: https://www.protectstore.ro/kobe-manusi-de-protectie-la-temperaturi-inalte-max-100c?childSku=KOBE-8




Ingrediente:

2 buc. aluat foietaj

-pentru umplutură:
120 g spanac congelat
450 g brânză de vaci
50 g cașcaval
30g parmezan
3 ouă mici
2 căței de usturoi
sare
piper

pentru uns:
1 ou
susan alb


Mod de preparare:
Se lasă aluatul să se decongeleze la temperatura camerei.
Între timp, se mixează brânza cu ouăle si spanacul decongelat și scurs bine de apă. Se adaugă sare si piper după gust. (Inițial am pus 2 ouă dar mi s-a părut prea uscată compoziția).


Se adaugă cașcavalul și parmezanul date pe răzătoare, și se omogenizează compoziția.


Se transferă aluatul în tava mare de cuptor, pe o foaie de copt. Se pune crema de brânză cu spanac peste aluat, se întinde pe toată foaia și se nivelează.


Se așază deasupra a doua foaie de aluat și se pune un pahar (ușor) în mijlocul foii și se taie foaia întâi în 4 părți, apoi fiecare sfert în jumătate, iar fiecare felie se va tăia din nou în jumătate. Vor rezulta 16 petale. Se răsucesc toate fâșiile. 


Se bate oul și se ungă plăcinta, apoi se presară susanul.



Se introduce plăcinta în cuptorul preîncălzit, la 220 de grade C și cu ventilația pornită, apoi se dă temperatura la 200 de grade C și se lasă să se coacă pentru aproximativ 20-25 de minute, apoi se dă temperatura la 180 de grade C, se întoarce plăcinta și se mai lasă să se coacă 10-12 minute până când se rumenște frumos.



luni, 9 mai 2022

Tort unicorn cu capsuni, mure și bezea elvețiană




În urmă cu câteva săptămâni a fost ziua de naștere a mezinei noastre, Emilia. Ea și-a dorit foarte mult un tort cu căpșuni și mure. Eu am venit cu propunerea să-i achiziționez setul pentru unicorn (urechi, corn și sprăncene) și ea fost foarte încântată.
L-am ornat cu o cremă pe bază de unt și bezea elvețiană, care mi s-a părut prea dulce (pentru gustul meu). A fost prima dată când am pregătit această cremă. În primă fază bezeaua s-a bătut foarte bine, dar când am adăugat untul s-a înmuiat și s-a tăiat. Vă sfătuiesc să folosiți unt la temperatura camerei, dar bezeaua să nu fie caldă sau puteți folosi unt puțin mai rece, in cazul în care bezeaua e mai călduță.
Nu vă speriați dacă se taie bezeaua. Se repară foarte ușor. Puneți bolul cu crema în frigider pentru 15 minute și apoi mixați crema până când devine fermă.

Ingrediente:

-pentru blat umed:
3 ouă
110 ml ulei
180 g zahăr măcinat
110 ml lapte
200 g chefir
260 g faină
7,5 g praf de copt
4,5 g bicarbonat de sodiu
esență de vanilie
un praf de sare


-pentru crema de mure:
400g mure
80g zahăr
150g mascarpone
10g gelatină + 50ml apă
250ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)


-pentru crema de căpșuni:
500g căpșuni
120g zahăr
350g mascarpone
15g gelatină + 50ml apă
450ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)


- pentru buttercream cu bezea elvețiană:
200g albuș de ou (de la 6 ouă mici)
300g zahăr
sare
esență de vanilie
300g unt
colorant gel
bezele 
bomboane colorate
ornamente din pastă de zahăr (corn, urechi și sprâncene) pentru unicorn


Mod de preparare:
Pentru blat, se amestecă cu telul ouăle cu zahărul măcinat până când se omogenizează compoziția. Se adaugă lichidele ( aici e inclusă și esența de vanilie) și un praf de sare. La final se adaugă făina amestecată cu agenții de creștere. Se amestecă totul cu telul până când se omogenizează compoziția. 
Se preîncălzește cuptorul la 170 grade C. Se toarnă compoziția în tava de copt cu dimensiunea de 26 cm, tapetată pe fund cu hârtie de copt, iar pereții unși cu unt.




Se coace blatul pentru 40 -45 minute, sau până când trece testul scobitorii. 



Se lasă în formă la temperatura camerei, pentru 5 minute, apoi se scoate pe un grătar. După ce s-a răcit se poate felia, în 2 părți pe orizontală.




Pentru început se pregătește piureul de fructe. Se pune murea congelată pe foc și se fierbe 5-7 minute, apoi se pasează cu mixerul vertical și se trece printr-o strecurătoare pentru a îndepărta sâmburii. Se lasă să se răcorească sosul de mure.



Se hidratează gelatina granule în 50ml de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi.
Se folosesc doar 150g sos de mure, peste care se adaugă gelatina topită și se omogenizează.
Se adaugă crema mascarpone și se amestecă cu un tel pentru a omogeniza.

 
Se mixează smântâna pentru frișcă cu zahărul măcinat și apoi se adaugă peste crema de mure și se omogenizează cu o spatulă. 


Se toarnă crema în interiorul unui inel reglabil de 20cm (tapetat cu folie de acetat) și se nivelează, apoi se dă la rece pentru 2-3 ore până când se întărește, 


apoi se îndepărtează inelul reglabil de tort și folia de acetat. Dacă nu ați folosit folie de acetat se trece un cuțit prin apă fierbinte și apoi se trece pe marginea cremei înainte de a desprinde inelul reglabil.


Se pasează căpșunile cu blenderul vertical și se pun la fiert cu zahărul pentru 5-10 minute. Se lasă să se răcorească sosul de căpșuni. 


Se hidratează gelatina granule în 50ml de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi și se adaugă peste sosul de căpșuni și se omogenizează.


Se adaugă crema mascarpone peste sosul de căpșuni și se amestecă cu un tel pentru a omogeniza. 


Se mixează smântâna pentru frișcă lejer și apoi se adaugă peste crema de căpșuni și se omogenizează cu o spatulă. 


Se montează un inel reglabil pe marginea blatului (26cm) și se toarnă crema pe marginea în cremei de mure și deasupra acesteia și se nivelează, apoi se dă la rece pentru minim 3-4 ore până când se întărește.




Pentru ornat se pregătește crema cu bezea elvețiană și unt. Se amestecă albușul cu zahărul cu ajutorul unui tel, apoi se pune bolul pe baie de abur și se amestecă până când se topește zahărul și temperatura ajunge la 70-72 de grade C. 



Se dă deoparte și se mixează pe viteză mică și se crește treptat viteza. După ce albușul se bate spumă 


se taie untul cubulețe și se adaugă treptat câte un cubuleț și se mixează până când se încorporează perfect. Untul trebuie să fie la temperatura camerei, iar albușul nu trebuie să fie cald.


Dacă albușul e prea cald și untul se înmoaie și vi se pare că s-a tăiat crema, se pune bolul în frigider pentru 15 minute și apoi se mixează până când capătă o consistență fermă.
Așa arată crema tăiată.


Așa arată crema reparată




Se îmbracă tortul cu jumătate din cremă, iar restul cremei se împarte în cantități egale și se transferă în boluri apoi se colorează cu colorant gel. Se pune puțin colorant și se adaugă până când se obține culoarea dorită. 









Se transferă cremele în poșuri și se ornează tortul după imaginație.
Eu am folosit și ornamente din pastă de zahăr (corn, urechi și sprâncene) pentru unicorn și am ornat și cu câteva bezele și bomboane colorate.