Am pregătit acest tort delicios cu ocazia aniversării căsătoriei. Deși e puțin mai migălos este foarte ușor de pregătit. Vă invit să-l încercați și cu alte fructe, care vă plac vouă.
Ingrediente:
- pentru blat umed:
90g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
55g cafea fierbinte
170g chefir
90g ulei
2 ouă
130g făină
130g zahăr
20g cacao neagră
4g praf de copt
sare
-pentru sos de zmeură:
350 g zmeură
2 linguri zahăr
30ml apă
-pentru sos de afine:
400g afine
20ml apă
o lingură zahăr
- pentru creme:
500g mascarpone
500g smântână pentru frișcă
120g zahăr
16g gelatină
-pentru jeleu de afine:
130g sos de afine
50ml apă rece
10g gelatină
-pentru ornat:
zmeură
afine
fulgi de migdale
Mod de preparare:
Pentru blat: Se toacă ciocolata mărunt și se pune în cafeaua fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.Se pun într-un castron ouăle, uleiul și chefirul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată la temperatura camerei și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
55g cafea fierbinte
170g chefir
90g ulei
2 ouă
130g făină
130g zahăr
20g cacao neagră
4g praf de copt
sare
-pentru sos de zmeură:
350 g zmeură
2 linguri zahăr
30ml apă
-pentru sos de afine:
400g afine
20ml apă
o lingură zahăr
- pentru creme:
500g mascarpone
500g smântână pentru frișcă
120g zahăr
16g gelatină
-pentru jeleu de afine:
130g sos de afine
50ml apă rece
10g gelatină
-pentru ornat:
zmeură
afine
fulgi de migdale
Mod de preparare:
Pentru blat: Se toacă ciocolata mărunt și se pune în cafeaua fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.Se pun într-un castron ouăle, uleiul și chefirul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată la temperatura camerei și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul.
Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen. Se tapetează cu hârtie tava cu diametru de copt tava de 23 cm , apoi se toarnă compoziția.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se transferă blatul pe un grătar sau un fund de lemn și se lasă să se răcească complet.
Se pune zmeura într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 225g de sos. Se lasă să se răcească.
Se pun afinele într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pun pe foc și se fierb 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 330g de sos. Se lasă să se răcească.
Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se împarte compoziția în 2 castroane în cantități egale.
Se hidratează 8g de gelatină în 50 ml apă rece și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu 200g din sosul de afine. Se toarnă această compoziție peste crema de brânză dintr-un castron și se omogenizează.
Se pune blatul pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă crema de afine. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.
După ce s-a întărit puțin crema de afine, se pregătește crema de zmeură.
Se hidratează 8g de gelatină în 50 ml sos de zmeură și apoi se topește la bain marie până când devine lichid. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de zmeură. Se toarnă această compoziție peste crema de brânză rămasă și se omogenizează compoziția. Se scoate platoul și se toarnă crema de zmeură peste crema de afine. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.
După ce s-a întărit crema de zmeură se pregătește jeleul de afine.
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă rece și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de afine rămas. Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de zmeură și se pune din nou platoul la frigider pentru minim 3-4 ore (sau peste noapte).
Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu