sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Tort Dobos



Pentru sarbatorile de Craciun am pregatit acest tort dobos, dar abia acum am reusit sa scriu reteta si sa o postez. Acesta este unul dintre cele mai apreciate torturi de origine maghiara. E un tort bun, dar trebuie sa recunosc ca nu a fost tocmai pe gustul nostru: noi preferam torturile cu fructe (putin mai acrisoare) sau cu ciocolata neagra si multa cacao (ceva mai amarui), iar acest tort a fost putin prea dulce pentru noi. Totusi pentru amatorii de dulce este un tort delicios. 
Va recomand sa-l incercati si voi.
Daca va intrebati de ce un blat este mai galben decat celelalte, va spun si motivul: am folosit un ou de tara.

Ingrediente:
-pentru o foaie
1 ou
20g faina
10g unt (topit si racit)
20g zahar
putina sare

-pentru crema:
300g unt
200g ciocolata amaruie
200g zahar
3 oua
3 linguri apa

-pentru caramel:
100g zahar
35ml apa
1 lingura otet


Mod de preparare:
Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare 


si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. 


Peste ou adaugi untul topit si racit 



si cerni faina, 



iar apoi cu miscari largi incorporezi faina cu mare atentie. Transferi compozitia intr-o tava de 23cm tapetata cu hartie de copt 



si introduci tava in cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 15 minute.



Repeti pasii pentru celelalte 7 foi.
Pentru crema, pui in vas cele 3 oua si zaharul si mixezi, 




pentru inceput usor apoi la maxim, pana cand ouale isi tripleaza volumul. 



Transferi ouale intr-un bol pe care il pui pe baie de abur. 



Amesteci ouale cu un tel pentru aproximativ 15 minute pana cand amestecul se va ingrosa si te va arde putin la deget. Cand amestecul este aproape gata adaugi cele 3 linguri de apa si continui sa amesteci pentru aproximativ 5 minute. 



Cand crema este gata scoti bolul din cratita, adaugi ciocolata 



si amesteci bine pana se topeste ciocolata si amestecul este omogen.



Dupa ce s-a racit crema de ciocolata, pui untul (care este la temperatura camerei) in bolul robotului de bucatarie si vei mixa intai mai incet apoi maresti viteza. Vei adauga cate putin crema de ciocolata 




pana termini toata crema de ciocolata. Va rezulta o crema foarte fina.



Pe un platou pui o foaie, adaugi o lingura de crema si o vei intinde cat mai uniform posibil. 




Pui urmatoarea foaie si continui cu crema. La fel vei proceda cu celelalte foi. Pastrezi crema pentru imbracat tortul dar si pentru rozetele de pe tort. Imbraci si marginile.
Pui tortul la frigider si intre timp pregatesti caramelul: pui zaharul intr-o cratita, adaugi apa si otetul (care va face caramelul putin mai lichid), amesteci putin 




si lasi totul sa fiarba la foc mic, pana cand zaharul se va dizolva 



si se va transforma in caramel (15-20 de minute). 



Torni caramelul peste foaie si il intinzi usor cu o spatula unsa cu unt si il lasi sa se raceasca pentru 1-2 minute. 



Tai foaia prima data in jumatate, apoi in sferturi si apoi fiecare sfert in 3 bucati, cu un cutit uns cu unt. Se obtin 12 bucati.
Faci 12 rozete pe tort 




si asezi feliile cu caramel, usor inclinate si sprijinite de fiecare rozeta.



Tortul se pune la frigider pentru 2 ore sau peste noapte si apoi se taie felii.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu