duminică, 4 februarie 2024

Lasagna cu carne de curcan, ciuperci si spanac




Recent mi-am propus să încerc să gătesc cât mai diversificat și cât mai sănătos posibil. Mi s-a părut interesantă această combinație și a fost pe gustul familiei mele. Vă invit să testați și voi această rețetă.

Ingrediente:
-pentru sos bechamel:
1 l lapte
100 g unt
100 g făină
sare
nucșoară

10 foi lasagna (care nu necesită prefierbere)
500 g carne tocată de curcan
6 linguri de ulei de măsline (sau de floarea soarelui)
500 g ciuperci champignon
150g spanac
1 ceapă
2 căței de usturoi
ierburi aromatice (oregano, busuioc etc.)
sare
piper
20 g unt
400 ml sos de roșii
40g parmezan
100g cașcaval


Mod de preparare:
Se începe cu sosul alb. Într-un vas se topește untul, se adaugă făina și se amestecă bine până se omogenizează. 


Se adaugă apoi treptat o parte din laptele fierbinte și se amestecă bine până se face cremos și apoi se diluează până se încorporează tot laptele. Se lasă să clocotească câteva minute, la foc mic de tot. Dacă au rămas totuși cocoloașe, se dă sosul printr-o sită. Se asezonează cu sare și opțional cu puțină nucșoară rasă și se lasă deoparte.


Într-o tigaie încinsă se adaugă 2 linguri de ulei de măsline și se călește carnea tocată la foc mic. Se amestecă din când în când pentru a nu se prinde.
Se toacă mărunt ceapa și se pune la călit în altă tigaie, în 2 linguri de ulei, apoi se transferă peste carne.



Se adaugă sosul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mic. Se adaugă sare, piper si ierburile aromatice.


Ciupercile se spală, se usucă (eu le-am cojit) și se taie felii subțiri și se pun la călit separat, în 2 linguri de ulei de măsline, până când scade toată apa pe care o lasă.


Se transferă peste carne.


Spanacul se spală, se usucă și se taie fâșii apoi se adaugă peste carne. se mai lasă să fiarbă câteva minute și se oprește focul.


Pe fundul vasului se pune mai întâi un strat subțire de sos alb.
Se așează cu grijă primul strat de foi. Dacă dimensiunea vasului diferă de cea a foilor puteți rupe foile (prima dată se zgârie cu un cuțit, iar apoi se rup în mana în dreptul zgârieturii, altfel rupturile devin neregulate). 


Peste foi se pune compoziție de carne, apoi din nou foi, sos alb, carne și parmenzan. 


Din când în când se apasă cu mâna ca să se așeze bine. Ultimul strat este compus din foi și sos alb. 




Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 35 de minute.
După această perioadă se scoate tava și se presară cașcavalul ras și se introduce tava in cuptor pentru 5-10 minute.


Se scoate tava și se lasă 10-15 minute să se răcorească lasagna și apoi se servește.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu