sâmbătă, 24 septembrie 2022

Placinta floare cu branza, usturoi si ardei gras roșu



Vă invit să încercați o plăcintă gustoasă și delicioasă.

Ingrediente:
-pentru aluat:
450 g făină
20 g drojdie proaspătă sau 6 g uscată
1 linguriță de zahăr
20 ml ulei (1 lingură)
1 gălbenuș
9 g sare
220 - 240 ml lapte călduț

-pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
1 ou
1/2 ardei gras roșu
2-3 căței de usturoi zdrobiți sau 1 linguriță cu vârf usturoi granulat
sare


-pentru uns plăcinta:
1 gălbenuș bătut cu o linguriță de lapte
semințe de chimen, susan, mac - la alegere


Mod de preparare:
Se pune într-un bol laptele (începeți cu 200 ml de lapte și vedeți dacă trebuie puși și ultimii 40 ml) și se amestecă cu drojdia și zahărul și se lasă 10 minute să crească, apoi se adaugă făina și se amestecă. Se adaugă uleiul și oul bătut și se frământă un aluat potrivit de moale.



Frământarea se poate face cu robotul, folosind cârligul special, sau cu mâna și durează cam 5-7 minute. În funcție de făina s-ar putea să nu fie nevoie de tot laptele sau, dimpotrivă, să trebuiască suplimentat cu 20-25 ml.
Se lasă aluatul la dospit pentru 30-40 de minute – în castron, acoperit cu folie de plastic, într-un loc ferit de curenți. 
 Eu l-am pus în mașina de pâine deoarece mi s-a părut prea rece în casă.


Se pune brânza de vaci într-un castron și se adaugă oul, sarea și usturoiul tăiat felii și se pasează compoziția cu un blender vertical. Se adaugă ardeiul gras tocat cubulețe mici și sare după gust și se amestecă ușor.



Se taie aluatul în 2.
Se întinde pe hârtie de copt prima foaie de aluat cu sucitorul până ce ajunge la un disc cu diametrul de cca. 25-30 cm. Este un aluat care se lucrează ușor, nu se lipește și nu se rupe. 

Se mută cu grijă foaia în tava mare a cuptorului (33 x 42 cm), transferând hârtia de copt. Se decupează aluatul cu ajutorul unui inel reglabil sau se pune un capac și se taie în jurul lui pentru a obține o foaie perfect rotundă. Se toarnă umplutura de brânză peste aluat și se nivelează uniform cu o spatulă.



Se întinde similar și a doua parte de aluat obținând o foaie identică cu prima. Se acoperă cu ea plăcinta apăsând-o ușor cu palma ca să se lipească bine de umplutură.
Se pune un pahar sau un bol mic în mijlocul plăcintei. Acesta va marca mijlocul florii. Cu un cuțit bine ascuțit se împarte plăcinta în 4. Fiecare sfert se taie iar in 2 (optimi) și încă o dată în 2 (șaisprezecimi). Deci se obțin 16 petale. Se răsucește apoi fiecare petală de 2 ori astfel încât se obține o spirală.

Se îndepărtează bolul din centru. Se bate un gălbenuș cu o lingură de lapte și se unge plăcinta cu o pensulă moale. Se presară plăcinta cu susan și se acoperă cu o folie de plastic care să nu-i atingă suprafața (o pungă sau un sac de plastic) și se lasă la dospit 20 de minute. Între timp se pune cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.


Se coace plăcinta pentru 40-45 de minute la 170 C sau până când se rumenește frumos. Se lasă să se răcorească 10 minute și se servește.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu