duminică, 17 mai 2020

Prajitura cu mere


Nouă ne plac foarte mult prăjiturile cu mere și cum avem din belșug mere, am pornit cuptorul și-am pregătit o prăjitură delicioasă. Se pregătește foarte ușor, într-un timp relativ scurt.
Vă invit să o încercați și voi.
Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de pe site-ul bucataras.ro.

Ingrediente:

-pentru blat:
7 ouă mari
140 g zahăr
170g făină
25g cacao
50ml ulei
un praf sare

Piure de mere:
1 kg mere (curățate de coajă și cotor)
100 g zahăr
50 ml apă
zeama de la 1/2 lămâie

Crema de mere:
200 g smântână 
200 g frișcă lichidă
40 g zahăr
500 g piure de mere
10 g gelatină (Dr.Oetker)
50 ml apă

Jeleu de mere:
500 g piure mere
10 g gelatină (Dr.Oetker)
25 ml apă

Decor:
200 g frișcă lichidă
20g zahăr

Pt insiropat:
20 g zahăr
50 ml apă
Mod de preparare:
Blatul:
Se separă albușurile de gălbenușuri.  Se mixează albușurile spumă tare cu praful de sare. Se adaugă zahărul măcinat în două tranșe și se mixează după fiecare tranșă până când zahărul este complet dizolvat, iar spuma formată este densă și lucioasă.
Se adaugă gălbenușurile și uleiul în compoziție și se mixează până la înglobarea acestora.


Se amestecă făina cu cacaoa și se cerne mix-ul în compoziție în două-trei tranșe. 


Se înglobează ușor cu o spatulă, prin mișcări circulare, de sus în jos.


Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară (35 x 25 cm) tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, 


pentru 30-35 minute, sau până când trece testul scobitorii.
Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească complet apoi se taie blatul în două pe orizontală.



Piure de mere:
Se pun merele curățate și tăiate felii într-o cratiță cu fund dublu. Se adaugă apa, zahărul și zeama de lămâie, se amestecă bine, se pune un capac deasupra și se lasă vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau până când se înmoaie merele. 



După ce se răcoresc puțin merele se transformă în piure cu ajutorul unui mixer vertical, apoi se lasă piureul la răcit.


Crema de mere:

ATENTIE! Se prepară crema în momentul în care este totul pregătit pentru asamblat, și se pregătește în două tranșe (adică se împart ingredientele în două și se pregătește prima tranșă de cremă, se întinde pe blat, se așteaptă câteva minute, se prepară jeleul și se pune deasupra, se așteaptă câteva minute, abia apoi se pregătește următoarea tranșă din ingredientele rămase).

Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic.
Se mixeaza smântâna și frișca lichidă cu zahărul măcinat, până când crește în volum și devine aerată. Se adaugă 500g de piure de mere și se omogenizează. 




Se ia jumătate din această compoziție și se pune în alt vas și se adaugă gelatina dizolvată și se mixează până la încorporare.



Asamblare:
Se așează prima felie de blat în tava în care a fost pregătit (tapetată cu hârtie de copt), se însiropează, se adaugă crema de mere (prima parte), se întinde uniform, se introduce în frigider pentru minim 15-20 minute. 



Jeleu de mere:
Se hidratează gelatina în 50ml apă rece pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic. Se înglobează cu un mixer în piureul de mere rămas (500g).
Se scoate tava din frigider și se toarnă jeleul peste crema de mere și se lasă în frigider pentru 20-30 de minute.


Se prepară a doua tranșă de cremă de mere. Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic și se adaugă gelatina peste crema de mere rămasă. 
Se scoate tava cu prăjitura de la frigider și se toarnă crema de mere, se întinde bine și se pune cealaltă felie de blat deasupra (nu uita să o însiropezi după ce ai pus-o) și se introduce în frigider pentru minumum 5 ore (sau peste noapte).


După ce s-au întărit cremele, se scoate prăjitura din frigider, se porționează. 


Se mixează frișca lichidă cu zahărul până când capătă volum și devine aerată. Se pune frișca într-un poș și se ornează fiecare prăjitură.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu