Nouă ne plac foarte mult prăjiturile cu mere. Dacă și vouă vă plac la fel de mult, vă invit să încercați această rețetă.Eu m-am inspirat de la Diana, de la savori urbane.
Pentru aluat:
550 g făină
200 g unt gras cu min 80% grăsime rece, din frigider
2 ouă și 2 gălbenușuri
100 g smântână grasă fermentata (min. 20% grasime)
100 g zahăr pudră
un praf de sare
1 plic zahăr vanilat
esență de lamaie
Pentru umplutură:
1,5 kg de mere
150 g zahăr tos
o lingură scorțișoară pudră
200 g nuci tocate sau biscuiți zdrobiți
1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
Mod de preparare:
Pentru aluat, mixezi într-un bol toate ingredientele, mai puțin făina. Adaugi apoi făina și mixezi doar câteva secunde, fără să frămânți mult. Este vorba de un aluat fraged care nu necesită prelucrare pentru că se va întări. Nu dorim să dezvoltăm rețeaua de gluten din făină. Învelești aluatul în folie de plastic și îl dai 30 de minute la frigider. Aluatul fraged are nevoie de timp de repaos și de răcire.
Scoți aluatul de la rece. Separi 600 g aluat pentru foaia de jos și restul îl invelești din nou în folie și îl bagi la congelator. Întinzi bucata de 600 g direct pe hârtia de copt și apoi tragi aluatul cu tot cu hârtia de copt în tavă.
Înțepi aluatul cu furculița pentru a nu forma bule la copt. Poți da tava din nou la frigider cât timp te ocupi de umplutura de mere.
Dai merele pe răzătoarea mare și le storci bine. Din 1,5 kg mere întregi au rămas 1 kg de mere rase și stoarse de suc.
Între timp rumenești nucile într-o tigaie pentru a le intensifica aroma. Apoi toci nucile și le presari peste aluatul din tavă. Poți folosi și biscuiți zdrobiți (nu pudră).
Între timp rumenești nucile într-o tigaie pentru a le intensifica aroma. Apoi toci nucile și le presari peste aluatul din tavă. Poți folosi și biscuiți zdrobiți (nu pudră).
Merele rase și stoarse le amesteci în castron cu zahărul și scorțișoara și cu puțină coajă rasă de lămâie (opțional). Peste nuci aranjezi stratul gros de mere.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. Prăjitura se coace 30 de minute la 180° C si alte 20 de minute la 160° C. Trebuie să fie rumenită, aurie si bine coaptă, atât sus cât și la fund.
Lași prăjitura la răcorit în tavă. Dupa ce s-a răcit se poate tăia cu ușurință.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu