duminică, 4 decembrie 2022

Tort cu zmeura si ciocolata



Am pregătit acest tort delicios cu ocazia zilei onomastice a fetiței mele(pe care o cheamă și Andreea). A fost foarte apreciat și a dispărut imediat din farfurie.

Poate fi pregătit cu orice fruct preferați. În combinație cu ciocolata iese un deliciu.

Eu folosesc puțin zahăr în compoziție, pentru că preferăm deserturile mai amărui și pe cele acrișoare. Dacă vă plac deserturile dulci, puteți să mai adăugați zahăr în creme.

Ingrediente:
-pentru blat umed (23 cm):
90g ciocolată neagră (minim 50% cacao)
55g cafea fierbinte
110g chefir
90g ulei
2 ouă
130g făină
130g zahăr
50g cacao neagră
4g praf de copt
sare

-pentru crema de ciocolată neagră:
200g ciocolată neagră cu minim 50% cacao
600 ml smântână pentru frișcă
250g mascarpone
80g zahăr

-pentru crema de zmeură:
450g zmeură + 4 linguri zahăr
100g mascarpone
100g smântână pentru frișcă
50g zahăr
6g gelatină + 30ml apă rece

-pentru jeleu:
200g sos de zmeură
50ml apă rece
10g gelatină

-pentru decor:
80g ciocolată neagră (cu 50% cacao)
300 ml smântână pentru frișcă
150g mascarpone
40g zahăr măcinat
Zmeură
Afine
Physalis

Mod de preparare:
Se încălzește smântâna pentru frișcă (
200gpână aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet, apoi se pune în frigider pentru 2 ore.

Pentru blat:
Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 55g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.




Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 40-45 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie partea mai bombată și se îndreaptă blatul.


Se pune zmeura într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Eu am folosit zmeură congelată. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 320g de sos.





Jeleul:
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă rece și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu 200g din sosul de zmeură. 
Se tapetează o craticioară de 18cm cu folie alimentară și se toarnă jeleul și se dă la rece pentru 2-3 ore.



Crema de zmeură:
Se mixează crema mascarpone cu zahărul măcinat și smântâna pentru frișcă până când devine fermă compoziția. Se toarnă sosul de zmeură rămas (120g) peste cremă și se omogenizează.


Se hidratează 6g gelatină în 30 g apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste restul cremei și se omogenizează. 


Se pune blatul pe un platou și se pune un inel reglabil de 18 cm în interior și se toarnă crema de zmeură în interior. Eu am tapetat inelul cu folie de acetat. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.



Crema de ciocolată:
Se mixează crema mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă 400g smântână pentru frișcă și se mixează lejer. Se adaugă crema de ciocolată neagră și se omogenizează compoziția cu o spatulă.




Se scoate platoul de la frigider. Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.


Se scoate jeleul de la frigider, se îndepărtează folia alimentară și se transferă cu grijă deasupra cremei de zmeură.


Se pune un inel reglabil în jurul blatului și se toarnă crema de ciocolată în interior) în jurul cremei de zmeură și deasupra jeleului. Se dă platoul la rece pentru 2-4 ore sau preferabil peste noapte.




Se scoate platoul de la frigider. Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.

Pentru ornat, se încălzesc 80ml smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort.
Se mixează crema mascarpone (150g) cu smântâna pentru frișcă (220g) și zahărul și se ornează tortul.


Se decorează tortul, după imaginație, cu fructe.

Se lasă la rece pentru 1-2 ore și apoi se servește.


sâmbătă, 3 decembrie 2022

Rasol la cuptor, cu cartofi



Zilele trecute socrii mei au tăiat porcul și am primit un rasol. De obicei îl achiziționam din comerț, afumat și semipreparat. De data asta l-am pregătit eu și a fost necesar să-l fierb destul de mult, pentru a obține o carne moale și fragedă, iar șoricul să se topească în gură.

Ingrediente:
1 ciolan superior de porc
1 bucată țelină
1/2 păstârnac
1 ceapă
1 lingură piper negru boabe
1 lingură sare


-pentru cartofi:
1/2 kg cartofi
sare
condimente pentru cartofi
ulei de măsline
400ml roșii în sos

Mod de preparare:
Se pune ciolanul la fiert in apă cu sare si piper. Se pot adăuga și 2-3 foi de dafin. Se adaugă legumele curățate și spălate si se lasă sa fiarbă la foc potrivit, pentru 2 ore.


Se scoate din apă și se transferă ciolanul într-o tavă unsă cu ulei. Se adaugă o cană din zeama în care a fiert și se acoperă tava cu folie de aluminiu. Se lasă să fiarbă la 180 de grade C pentru o oră.
Între timp se pregătesc cartofii. Se curăță și se taie felii de grosime potrivită, se condimentează și se ung cu ulei. Roșiile se pasează cu mixerul vertical.
Se scoate tava și se toarnă sosul de roșii în tavă și se așează cartofii deasupra. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să fiarbă pentru 30-40 de minute. 


Șoricul ar trebui să fie moale, iar carnea fragedă. Dacă nu e așa mai lăsați să fiarbă. Se îndepărtează folia alimentară, se întoarce ciolanul și se mai lasă să se rumenească pentru 30-40 de minute.


Se transferă ciolanul și cartofii pe un platou și se servesc cu castraveți murați.







duminică, 20 noiembrie 2022

Prajitura turnata cu mere, gutui si nuci

 



Aveam niște gutui și mere care se stricau și cum nu-mi place să fac risipă, am zis că le-ar sta bine într-o prăjitură.

A ieșit absolut delicioasă și vă invit să o încercați și voi.


Ingrediente:

-pentru aluat:
5 ouă
15 linguri zahăr
22 linguri ulei
22 linguri lapte
30 linguri făină
2 lingurițe praf de copt


-pentru umplutură:

1,5 kg mere

2 gutui

50 g nuci
3 linguri zahăr
scorțișoară pulbere

Mod de preparare:
Se curăță merele și gutuile de coajă si se dau pe răzătoarea mare. Se scurge zeama și se călesc pe foc cu zăharul 5-10 minute, apoi se adaugă scorțișoara după gust și nucile.



Se mixează ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul mixând în continuare. Se adaugă apoi laptele călduț alternând cu făina amestecată cu praful de copt. 



Se toarnă jumătate din compoziție în tava tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptor pentru 10-15 minute.



Se scoate tava din cuptor și se toarna merele călite peste blatul copt, apoi se toarnă restul de aluat. 




Se introduce din nou tava în cuptor pentru 25-30 de minute, până când se rumenește și trece testul cu scobitoarea. Se lasă să se răcorească și se servește.







 

Tortelloni cu mozzarella si sos de rosii



În ultima perioadă am fost foarte ocupată cu treburile de serviciu și am încercat să pregătesc rețete cât mai rapide.
Nu mi-am imaginat că o rețetă atât de ușoară va fi așa de lăudată de fetele mele.
Cu ingrediente puține, dar bune, am pregătit un preparat super delicios care nu mi-a luat mai mult de 3 minute.
Am achiziționat de la Lidl cele necesare, le-am pus repede în tavă și în mai puțin de jumătate de oră a fost gata masa.

Ingrediente:
250g tortelloni umplute cu carne de porc și vită
1 borcan sos de roșii (cu legume și plante aromatice)
300g mozzarella


Mod de preparare:
Se toarnă sosul de roșii într-o tavă termorezistentă și se întinde într-un strat subțire, se adaugă tortelloni umplute cu carne de porc și vită și se așează peste sos, într-un singur strat.



Se taie mozzarella felii și se așează peste paste.


Se acoperă vasul cu o folie de aluminiu și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 20-25 de minute. Se scoate tava, se îndepărtează folia și se mai lasă pentru 2-3 minute ca să se topească mozzarella.



sâmbătă, 24 septembrie 2022

Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar



De mult timp pusesem ochii pe aceste plăcințele. Le văzusem pe site-ul bucataras.ro, la Andra și mi-au placut tare mult. Au ieșit delicioase și le-au plăcut și fetelor mele foarte mult.

Ingrediente:
-pentru aluat:
120 g dovleac plăcintar pasat
20 g zahăr
circa 270 g făină
3 g sare
3 g drojdie uscată
70 g lapte
30 g apa
5 g esenta de vanilie
20 g unt la temperatura camerei

-pentru umplutură:
180 g dovleac plăcintar pasat
40g zahăr
1 lingură de scorțișoară

-pentru uns + decor:
1 gălbenuș + 1 lingură lapte
migdale pentru codita
6 ațe groase/sfori de 80 cm fiecare


Mod de preparare:
Dovleacul plăcintar se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-40 de minute (când vârful cuțitului intră ușor în pulpă). După ce s-a răcit, se stoarce zeama bine și se pasează cu ajutorul unui mixer vertical.
Se cerne făină într-un castron (200 g) și se adaugă zahărul, sare si drojdie uscată si se amesteca. 
Se incălzesc laptele, apa si esenta de vanilie și se toarnă peste făină. Se amestecă totul, apoi se adaugă dovleacul (120 g). 



Se frământă aluatul și se încorporează untul. Se mai adaugă făină daca este necesar și se frământă aluatul până când nu se mai lipește de castron (eu am mai adăugat 70 g făină).
Din aluat se formează o bilă, care se lasă la crescut la loc cald, într-un castron acoperit cu un prosop sau folie alimentară, pentru 40-50 de minute.


Se dau ațele/sforile prin făină.
Pentru umplutură se amestecă 180g piure de dovleac cu 40g zahăr și o lingură de scorțișoară.


După ce aluatul a crescut, 


se pune pe o hârtie de copt, se întinde cu sucitorul și se taie în șase. 


Din fiecare parte se formează câte o bilă care se aplatizează și se umple cu dovleac. 


Se dă formă de bila din nou (se adună marginile aluatului spre centru, deasupra umpluturii de dovleac și se strâng bine cu degetele) și se leagă cu o ață astfel încât să iasă 8 părți. Se asează "dovlecii" într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu o folie (fără a atinge dovlecii) și se lasă să crească la loc cald, pentru 20 de minute.






După ce "dovlecii" au crescut, se ung cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte și se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute, până când se rumenesc frumos.



Se lasă să se răcească, apoi li se scot ațele, li se pune în mijloc o migdală cu rolul de codiță și se servesc.