Acest tort l-am pregătit cu ocazia zilei mele de naștere, dar abia acum mi-am făcut timp și am scris rețeta. M-am gândit că ar fi păcat să nu împărtășesc și cu voi această rețetă deoarece este absolut delicioasă. De data aceasta am folosit o cremă namelaka de ciocolată neagră. V-am mai povestit desprea această cremă absolut delicioasă și foarte ușor de pregătit și în rețeta aceasta de tort de namelaka de mure.
Blatul a ieșit delicios. Combinația dintre blatul dulce, crema puțin amăruie și jeleul de zmeură acrișor mi s-a părut delicioasă.
Vă invit să încercați și voi rețeta și să vă convingeți cât e de delicioasă această cremă.
Ingrediente:
-pentru blat:
1 ou mare
100 g lapte
60 g zeamă de portocală
60 g ulei
Esență vanilie
180 g făină
170 g zahăr
1/2 plic praf de copt
Scorțișoară
60 g unt
150g nuci mărunțite coapte
-namelaka de ciocolată:
375g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
300ml lapte 3.5% grăsime
15g gelatină + 75g de apă rece
600ml smântână pentru frișcă
18g sirop de glucoză
- pentru jeleu de zmeură:
300g zmeură congelată
200g zmeură proaspătă
3 linguri zahăr
2 linguri apă de trandafiri
10g gelatină
50ml apă rece
-pentru ornat:
100g ciocolată neagră
100ml smântână pentru frișcă
zmeură
afine
Mod de preparare:
Crema namelaka, se pregătește cu cel puțin 12 ore înainte de a asambla tortul, deoarece trebuie să stea la frigider.
Se hidratează gelatina granule în 75g de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi.
Se dă în clocot, laptele cu glucoza.
Se toacă ciocolata mărunt și se pune peste laptele fierbinte apoi se omogenizează. Se adaugă și gelatina topită și cu un blender vertical, se emulsionează totul.
Când ingredientele s-au omogenizat, se toarnă smântana pentru frișcă (rece din frigider), în fir și se emulsionează cu ajutorul blenderului vertical.Se strecoară compoziția și se toarnă într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și pune la rece minim 12 ore.
Ingrediente:
-pentru blat:
1 ou mare
100 g lapte
60 g zeamă de portocală
60 g ulei
Esență vanilie
180 g făină
170 g zahăr
1/2 plic praf de copt
Scorțișoară
60 g unt
150g nuci mărunțite coapte
-namelaka de ciocolată:
375g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
300ml lapte 3.5% grăsime
15g gelatină + 75g de apă rece
600ml smântână pentru frișcă
18g sirop de glucoză
- pentru jeleu de zmeură:
300g zmeură congelată
200g zmeură proaspătă
3 linguri zahăr
2 linguri apă de trandafiri
10g gelatină
50ml apă rece
-pentru ornat:
100g ciocolată neagră
100ml smântână pentru frișcă
zmeură
afine
Mod de preparare:
Crema namelaka, se pregătește cu cel puțin 12 ore înainte de a asambla tortul, deoarece trebuie să stea la frigider.
Se hidratează gelatina granule în 75g de apă rece, apoi se topește pe baie de aburi.
Se dă în clocot, laptele cu glucoza.
Se toacă ciocolata mărunt și se pune peste laptele fierbinte apoi se omogenizează. Se adaugă și gelatina topită și cu un blender vertical, se emulsionează totul.
Când ingredientele s-au omogenizat, se toarnă smântana pentru frișcă (rece din frigider), în fir și se emulsionează cu ajutorul blenderului vertical.Se strecoară compoziția și se toarnă într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și pune la rece minim 12 ore.
Se poate folosi Namelaka cum este sau ușor spumată până la consistența dorită. Dacă o mixați puțin mai mult se înmoaie, dar nu vă faceți griji, pentru că se va întări dacă o puneți în frigider.
Pregătirea blatului:
Se amestecă într-un bol oul, laptele, sucul de portocale, uleiul și esența de vanilie.
În bolul de la mixer se pune făina, zahărul măcinat, scorțișoara, praful de copt, se adaugă untul și se mixează până când amestecul devine omogen. Se adaugă primul amestec și se omogenizează foarte bine.
Se adaugă și nuca mărunțită și se amestecă ușor cu o spatulă, apoi se transferă compozitia în 2 tăvi tapetate pe fund cu hârtie de copt, iar cu ajutorul unei spatule se nivelează foarte bine. O tavă are diametru de 18cm iar a doua tavă are 23cm.
Se coace la 160 grade Celsius, până când trece testul cu scobitoare, timp de 15-20 de minute (in funcție de tipul de cuptor).Blaturile se lasă foarte bine la răcit.
Pregătirea jeleului de zmeură:
Se hidratează gelatina în apa rece și se lasă deoparte. Într-o crăticioară se pun cele 200 g de zmeură congelată cu zahărul și se pun pe foc câteva minute până ce zmeura începe să se înmoaie ușor, apoi se pasează amestecul și se trece printr-o strecurătoare până când se obține un sos. Peste piure se adaugă apa de trandafiri. Se topește gelatina pe baie de aburi și se amestecă apoi cu sosul de zmeură. Se ia un vas cu diametrul de 18 cm și se tapetează cu folie alimentară. Se taie fiecare fruct proapăt de zmeură în 2 bucăți (păstrând câteva bucăți pentru ornatul tortului) și se aranjează jumătățile cu tăietura în jos pe fundul vasului.
Asamblare tort:
Se așază blatul mai mare pe un platou și se pune în jurul lui inelul reglabil pentru tort.Eu am pus și folie de acetat pe margine.Se unge blatul cu un strat subțire de cremă namelaka de ciocolată (mixată).
Se așază jeleul de zmeură pe mijloc și apoi se toarnă crema namelaka pe margine și încă un strat subțire deasupra jeleului. Se pune al doilea blat deasupra și se pune restul cremei de ciocolată (pe margine și deasupra), se nivelează cu o spatulă și se introduce platoul în frigider pentru minim 3-4 ore sau peste noapte.
Se trece pe marginile tortului, de jur împrejur, un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Se desprinde apoi inelul din jurul tortului. Eu am folosit folie de acetat și nu a fost necesar acest pas, deoarece s-a desprins foarte ușor.
Se ornează tortul după imaginație, cu fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu