Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Violeta căreia îî mulțumesc pentru idee.
Nu incercați să o tăiați caldă, fiindcă nu veți reuși, crema de vanilie va curge!
Ingrediente:
-pentru aluat:
400 g făină
200 g unt
80 g zahăr pudră
1 ou
10 g praf copt
Ingrediente:
-pentru aluat:
400 g făină
200 g unt
80 g zahăr pudră
1 ou
10 g praf copt
1 praf de sare
-pentru umplutura de mere:
1,5 kg mere
4-5 linguri zahăr tos
scorțișoară
-pentru crema de vanilie:
3 ouă
80 g zahăr
40 g amidon
800 ml lapte
100 g unt
Se împarte aluatul în două bucăți egale, se înfășoară în folie alimentară și se dă la congelator pentru circa 1-2 ore, până când este congelat complet.
Între timp se pregătesc merele. Se curăță de coajă, se îndepărtează cotoarele și se taie felii. Se pun merele într-un vas, se adaugă zahărul și se călesc la foc mic, iar la final se adaugă scorțișoară, după gust. Se lasă să se răcească.
Se adaugă laptele fierbinte, peste amestecul de ouă, în fir subțire, în acest timp mixând continuu, ca să nu se transforme în omletă compoziția.
Se pune compoziția într-o oală și se fierbe crema la foc mic, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema s-a îngroșat se dă deoparte și se adaugă untul. Se omogenizează, se acoperă cu folie alimentară și se dă deoparte să se răcească.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. (dimensiuni tava 25/35 cm) Se dă pe răzătoarea mare una din bucățile de aluat congelat și se așază fulgii de aluat în tavă, pe toată suprafața. Se pune deasupra stratul de mere și se nivelează.
Se dă pe răzătoare cea de a doua bucată de aluat congelat, și se așază fulgii de aluat în tavă, astfel încât să acopere toată suprafața cremei de vanilie.
Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru circa 45-50 de minute, cât să se rumenească ușor deasupra.
-pentru umplutura de mere:
1,5 kg mere
4-5 linguri zahăr tos
scorțișoară
-pentru crema de vanilie:
3 ouă
80 g zahăr
40 g amidon
800 ml lapte
100 g unt
esență de vanilie
Mod de preparare:
Se pune făina într-un bol și untul rece, tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat nisipos. Se adaugă zahărul, sarea, praful de copt și oul bătut și se frământă până când se obține un aluat compact.
Mod de preparare:
Se pune făina într-un bol și untul rece, tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat nisipos. Se adaugă zahărul, sarea, praful de copt și oul bătut și se frământă până când se obține un aluat compact.
Se împarte aluatul în două bucăți egale, se înfășoară în folie alimentară și se dă la congelator pentru circa 1-2 ore, până când este congelat complet.
Între timp se pregătesc merele. Se curăță de coajă, se îndepărtează cotoarele și se taie felii. Se pun merele într-un vas, se adaugă zahărul și se călesc la foc mic, iar la final se adaugă scorțișoară, după gust. Se lasă să se răcească.
Pentru crema de vanilie, se mixează ouăle cu zahărul măcinat până când devin cremoase. Se adaugă amidonul și se omogenizează.
Se adaugă laptele fierbinte, peste amestecul de ouă, în fir subțire, în acest timp mixând continuu, ca să nu se transforme în omletă compoziția.
Se pune compoziția într-o oală și se fierbe crema la foc mic, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema s-a îngroșat se dă deoparte și se adaugă untul. Se omogenizează, se acoperă cu folie alimentară și se dă deoparte să se răcească.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. (dimensiuni tava 25/35 cm) Se dă pe răzătoarea mare una din bucățile de aluat congelat și se așază fulgii de aluat în tavă, pe toată suprafața. Se pune deasupra stratul de mere și se nivelează.
Se dă pe răzătoare cea de a doua bucată de aluat congelat, și se așază fulgii de aluat în tavă, astfel încât să acopere toată suprafața cremei de vanilie.
Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru circa 45-50 de minute, cât să se rumenească ușor deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu