-pentru blat:
200 g biscuiți simpli (sau digestivi)
100 g unt
-pentru cremă:
200g căpșuni + 2 linguri zahăr
250 g mascarpone
400 ml smântână pentru frișcă
100 g zahăr măcinat
10 g gelatină granulată
50ml apă rece
-pentru decor:
100ml smântână pentru frișcă
100g ciocolată neagră (50% cacao)
ornamente din zahăr
fistic
Mod de preparare:
Blat:
Se măruntesc biscuiții într-un robot / blender, se adaugă untul topit și se amestecă puțin, până se încorporează bine.
Se pune o formă cu pereți detașabili sau un inel reglabil de tort (diametru de 20 cm) pe un platou și se toarnă compoziția de biscuiți, apoi se tasează cu ajutorul unui pahar cu fundul drept. Se dă blatul la frigider și între timp se pregătește crema. Eu am folosit și folie de acetat și am pus-o pe marginea inelului reglabil, înainte de a turna biscuiții.
Crema:
Se pun căpșunile într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pun pe foc și se fierb 5-10 minute. Se lasă să se răcorească și se pasează cu un blender vertical.
Se mixează mascarpone cu 100g zahăr măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția.
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml de apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă peste sosul de căpșuni. Se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă sosul de căpșuni peste crema de mascarpone și se omogenizează cu ajutorul unei spatule.
Asamblare:
Se scoate blatul de biscuiți din frigider, se toarnă crema de căpșuni, se nivelează și apoi se pune cheesecake-ul la frigider pentru minim 3-4 ore.
Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Se încălzește smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste prăjitură.
Se decorează prăjitura după imaginație cu fistic și ornamente din zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu