marți, 29 decembrie 2015

Tort cu ciocolata, mure si crema mascarpone







Astazi a fost ziua de nastere a printesei mele. Si deoarece e in vacanta si o petrece la bunici, i-am pregatit in weekend un tort delicios si am petrecut la un spatiu de joaca alaturi de prieteni. Un tort asemanator am pregatit si de Sf. Andrei si ne-a placut asa de mult incat nu am rezistat tentatiei de a-l pregati si pentru prietenii nostri. Va recomand sa-l incercati si voi si nu veti regreta.

Ingrediente:
Pentru blat:
25 g cacao neagra dr. Oetker
75 ml apa
3 oua
100 g zahar
60 ml ulei
140 g faina
1/2 lingurita praf de copt
esenta de rom dr. Oetker

Pentru mousse-ul de ciocolata:
200 g ciocolata amaruie
250 g mascarpone
2 linguri zahar pudra
40 ml apa
30 g unt
5 g gelatina dr. Oetker

Pentru crema caramel:
100 g zahar
50 ml apa
25 g unt
100 ml smantana dulce
70 g migdale

Pentru mousse de mure:
200 g mure
2 linguri zahar
50 ml apa
5 g gelatina dr. Oetker
300 ml frisca lichida
1 lingura zahar pudra dr. Oetker

Pentru jeleu de mure:
250 g mure
2 linguri zahar
50 ml apa
10 g gelatina dr. Oetker
70 ml apa

Pentru ornat:
400 ml frisca lichida
5 linguri zahar pudra
Colorant rosu dr. Oetker


Mod de preparare:
Pentru blat, pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu,pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.

Pentru fotografii din timpul prepararii va invit sa vizitati reteta Tort cu ciocolata, mure si crema caramel . Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita.
Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit. 


Pentru mousse-ul de ciocolata, pui ciocolata maruntita si untul taiat cubulete intr-un vas si il asezi pe baie de aburi. Lasi sa se topeasca ciocolata usor, la foc mic.


Hidratezi gelatina in 40 ml de apa rece si dupa ce s-a topit ciocolata o adaugi peste aceasta (avand grija sa nu fie fierbinte ciocolata) si amesteci pana se omogenizeaza compozitia, apoi lasi sa se raceasca ciocolata, pana ajunge la temperatura camerei.


Intre timp, mixezi crema mascarpone cu zaharul pudra, apoi o amesteci cu ciocolata racita.


Blatul racit il tai in doua pe orizontala. Asezi un blat pe platou, in interiorul unui inel de tort reglabil, torni crema de ciocolata, nivelezi, 


si asezi al doilea blat, apoi introduci platoul in frigider.
Pentru crema caramel, pui apa la fiert cu zaharul, la foc potrivit si cand incepe sa clocoteasca apa, dai focul la mic si lasi sa fiarba pana incepe sa se caramelizeze zaharul (timp de 10-15 minute). Cand a capatat o culoare frumoasa, caramel, adaugi untul si amesteci energic pana cand se topeste untul, apoi adaugi smantana dulce si amesteci pana se omogenizeaza compozitia. Mai fierbi caramelul pentru maxim un minut, amestecand continuu, apoi transferi caramelul intr-un bol curat si-l lasi sa ajunga la temperatura camerei.
intre timp, prajesti migdalele timp de 10 minute la 180 de grade C si apoi le tai grosier.
Dupa ce s-a racit caramelul, adaugi migdalele si amesteci pana se omogenizeaza compozitia. 


Torni caramelul peste blatul de tort si introduci tava in frigider.



Mousse-ul de fructe. Pui gelatina la hidratat in apa rece. Fructele le pui pe foc impreuna cu zaharul si apa. Lasi sa fiarba timp de 10 minute pana se inmoaie. Treci fructele prin sita. In lichidul rezultat pui gelatina (topita in prealabil pe baie de abur) si amesteci bine.
Frisca lichida o bati impreuna cu zaharul pudra apoi o adaugi peste crema de fructe prin miscari de jos in sus. 


Intinzi mousse-ul de fructe de padure peste crema caramel si nivelezi cu o spatula, apoi introduci tava la frigider.


Jeleu de mure. Pui gelatina la hidratat in 70 ml de apa rece. Apa (50 ml) o pui impreuna cu zmeura si zaharul la fiert. Lasi sa fiarba timp de 6 minute apoi opresti focul. Treci murele prin sita iar in sucul rezultat adaugi gelatina (topita in prealabil pe baie de abur). Amesteci bine, apoi torni jeleul peste prajitura si introduci tava la frigider.


Lasi prajitura la rece pentru cateva ore sau peste noapte.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.


Mixezi frisca lichida cu zaharul pudra si colorantul si decorezi tortul dupa imaginatie cu frisca. Eu am imbracat tortul in frisca si apoi l-am decorat cu flori de frisca.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu