Deoarece stocul de gemuri si dulceturi s-a cam golit, am trecut la treaba. Aceasta combinatie interesanta am descoperit-o pe site-ul Bucataras si mi-a placut foarte mult. Va invit sa o pregatiti si voi deoarece este delicioasa.
Ingrediente:
3.3
kg caise (cantarite fara samburi)
3
portocale
100g
migdale
2.3
kg zahar
zeama
de la 1 lamaie
Mod
de preparare:
Speli
caisele bine, le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. Le pui pe
aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de
fundul vasului.
Speli
portocalele, le cureti de coaja si de pielea alba (pentru ca poate fi amara),le
tai cubulete si le pui peste caise.
Fierberea
fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe
inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si
obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.
Dupa
ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine,
le transformi in
piure cu ajutorul blenderului de mana.
Indiferent
daca pasezi fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de
minute de fierbere este momentul sa adaugi zeama sau sarea de lamaie, deodata
cu tot zaharul.
Amesteci
pana se omogenizeaza compozitia si lasi sa fiarba in continuare. In curand,
impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie
indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafata cu o
lingura si se da deoparte).
Dupa
adaugarea zaharului, fierbi gemul pana cand scade la consistenta dorita, timp
in care indepartezi spuma de cateva ori si stergi permanent marginea vasului cu
un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se
caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati.
Timpul
de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Pentru a proba
daca gemul este gata pui o cantitate mica de gem pe farfurie. Daca, dupa
racire, consistenta e buna, atunci gemul este gata, daca nu, mai lasi sa fiarba
gemul.
Cand
gemul este gata opresti focul si adaugi migdalele.
Pentru
a steriliza borcanele, le speli si le introduci in cuptorul incins (asezandu-le
pe o tava metalica) timp de 30 minute si le lasi sa se raceasca acolo.
Umpli
cu gem fierbinte borcanele sterilizate si uscate, avand grija sa asezi fiecare
borcan pe o tavita metalica sau deasupra unei lame de cutit.
Infiletezi bine
capacele, le intorci cu capacul in jos, apoi le asezi intr-o pătura groasa, le
acoperi bine si le lasi sa se raceasca lent.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu