luni, 24 iulie 2017

Gem de caise cu portocale si migdale



Deoarece stocul de gemuri si dulceturi s-a cam golit, am trecut la treaba. Aceasta combinatie interesanta am descoperit-o pe site-ul Bucataras si mi-a placut foarte mult. Va invit sa o pregatiti si voi deoarece este delicioasa.

Ingrediente:
3.3 kg caise (cantarite fara samburi)
3 portocale
100g migdale
2.3 kg zahar
zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare:
Speli caisele bine, le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului.
Speli portocalele, le cureti de coaja si de pielea alba (pentru ca poate fi amara),le tai cubulete si le pui peste caise.


Fierberea fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.
Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, 


le transformi in piure cu ajutorul blenderului de mana.


Indiferent daca pasezi fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de minute de fierbere este momentul sa adaugi zeama sau sarea de lamaie, deodata cu tot zaharul.


Amesteci pana se omogenizeaza compozitia si lasi sa fiarba in continuare. In curand, impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafata cu o lingura si se da deoparte).


Dupa adaugarea zaharului, fierbi gemul pana cand scade la consistenta dorita, timp in care indepartezi spuma de cateva ori si stergi permanent marginea vasului cu un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati.
Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Pentru a proba daca gemul este gata pui o cantitate mica de gem pe farfurie. Daca, dupa racire, consistenta e buna, atunci gemul este gata, daca nu, mai lasi sa fiarba gemul.
Cand gemul este gata opresti focul si adaugi migdalele.


Pentru a steriliza borcanele, le speli si le introduci in cuptorul incins (asezandu-le pe o tava metalica) timp de 30 minute si le lasi sa se raceasca acolo.
Umpli cu gem fierbinte borcanele sterilizate si uscate, avand grija sa asezi fiecare borcan pe o tavita metalica sau deasupra unei lame de cutit. 


Infiletezi bine capacele, le intorci cu capacul in jos, apoi le asezi intr-o pătura groasa, le acoperi bine si le lasi sa se raceasca lent. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu