sâmbătă, 24 septembrie 2022

Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar



De mult timp pusesem ochii pe aceste plăcințele. Le văzusem pe site-ul bucataras.ro, la Andra și mi-au placut tare mult. Au ieșit delicioase și le-au plăcut și fetelor mele foarte mult.

Ingrediente:
-pentru aluat:
120 g dovleac plăcintar pasat
20 g zahăr
circa 270 g făină
3 g sare
3 g drojdie uscată
70 g lapte
30 g apa
5 g esenta de vanilie
20 g unt la temperatura camerei

-pentru umplutură:
180 g dovleac plăcintar pasat
40g zahăr
1 lingură de scorțișoară

-pentru uns + decor:
1 gălbenuș + 1 lingură lapte
migdale pentru codita
6 ațe groase/sfori de 80 cm fiecare


Mod de preparare:
Dovleacul plăcintar se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-40 de minute (când vârful cuțitului intră ușor în pulpă). După ce s-a răcit, se stoarce zeama bine și se pasează cu ajutorul unui mixer vertical.
Se cerne făină într-un castron (200 g) și se adaugă zahărul, sare si drojdie uscată si se amesteca. 
Se incălzesc laptele, apa si esenta de vanilie și se toarnă peste făină. Se amestecă totul, apoi se adaugă dovleacul (120 g). 



Se frământă aluatul și se încorporează untul. Se mai adaugă făină daca este necesar și se frământă aluatul până când nu se mai lipește de castron (eu am mai adăugat 70 g făină).
Din aluat se formează o bilă, care se lasă la crescut la loc cald, într-un castron acoperit cu un prosop sau folie alimentară, pentru 40-50 de minute.


Se dau ațele/sforile prin făină.
Pentru umplutură se amestecă 180g piure de dovleac cu 40g zahăr și o lingură de scorțișoară.


După ce aluatul a crescut, 


se pune pe o hârtie de copt, se întinde cu sucitorul și se taie în șase. 


Din fiecare parte se formează câte o bilă care se aplatizează și se umple cu dovleac. 


Se dă formă de bila din nou (se adună marginile aluatului spre centru, deasupra umpluturii de dovleac și se strâng bine cu degetele) și se leagă cu o ață astfel încât să iasă 8 părți. Se asează "dovlecii" într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu o folie (fără a atinge dovlecii) și se lasă să crească la loc cald, pentru 20 de minute.






După ce "dovlecii" au crescut, se ung cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte și se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute, până când se rumenesc frumos.



Se lasă să se răcească, apoi li se scot ațele, li se pune în mijloc o migdală cu rolul de codiță și se servesc.




Placinta floare cu branza, usturoi si ardei gras roșu



Vă invit să încercați o plăcintă gustoasă și delicioasă.

Ingrediente:
-pentru aluat:
450 g făină
20 g drojdie proaspătă sau 6 g uscată
1 linguriță de zahăr
20 ml ulei (1 lingură)
1 gălbenuș
9 g sare
220 - 240 ml lapte călduț

-pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
1 ou
1/2 ardei gras roșu
2-3 căței de usturoi zdrobiți sau 1 linguriță cu vârf usturoi granulat
sare


-pentru uns plăcinta:
1 gălbenuș bătut cu o linguriță de lapte
semințe de chimen, susan, mac - la alegere


Mod de preparare:
Se pune într-un bol laptele (începeți cu 200 ml de lapte și vedeți dacă trebuie puși și ultimii 40 ml) și se amestecă cu drojdia și zahărul și se lasă 10 minute să crească, apoi se adaugă făina și se amestecă. Se adaugă uleiul și oul bătut și se frământă un aluat potrivit de moale.



Frământarea se poate face cu robotul, folosind cârligul special, sau cu mâna și durează cam 5-7 minute. În funcție de făina s-ar putea să nu fie nevoie de tot laptele sau, dimpotrivă, să trebuiască suplimentat cu 20-25 ml.
Se lasă aluatul la dospit pentru 30-40 de minute – în castron, acoperit cu folie de plastic, într-un loc ferit de curenți. 
 Eu l-am pus în mașina de pâine deoarece mi s-a părut prea rece în casă.


Se pune brânza de vaci într-un castron și se adaugă oul, sarea și usturoiul tăiat felii și se pasează compoziția cu un blender vertical. Se adaugă ardeiul gras tocat cubulețe mici și sare după gust și se amestecă ușor.



Se taie aluatul în 2.
Se întinde pe hârtie de copt prima foaie de aluat cu sucitorul până ce ajunge la un disc cu diametrul de cca. 25-30 cm. Este un aluat care se lucrează ușor, nu se lipește și nu se rupe. 

Se mută cu grijă foaia în tava mare a cuptorului (33 x 42 cm), transferând hârtia de copt. Se decupează aluatul cu ajutorul unui inel reglabil sau se pune un capac și se taie în jurul lui pentru a obține o foaie perfect rotundă. Se toarnă umplutura de brânză peste aluat și se nivelează uniform cu o spatulă.



Se întinde similar și a doua parte de aluat obținând o foaie identică cu prima. Se acoperă cu ea plăcinta apăsând-o ușor cu palma ca să se lipească bine de umplutură.
Se pune un pahar sau un bol mic în mijlocul plăcintei. Acesta va marca mijlocul florii. Cu un cuțit bine ascuțit se împarte plăcinta în 4. Fiecare sfert se taie iar in 2 (optimi) și încă o dată în 2 (șaisprezecimi). Deci se obțin 16 petale. Se răsucește apoi fiecare petală de 2 ori astfel încât se obține o spirală.

Se îndepărtează bolul din centru. Se bate un gălbenuș cu o lingură de lapte și se unge plăcinta cu o pensulă moale. Se presară plăcinta cu susan și se acoperă cu o folie de plastic care să nu-i atingă suprafața (o pungă sau un sac de plastic) și se lasă la dospit 20 de minute. Între timp se pune cuptorul la încins la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz.


Se coace plăcinta pentru 40-45 de minute la 170 C sau până când se rumenește frumos. Se lasă să se răcorească 10 minute și se servește.





miercuri, 21 septembrie 2022

Briose cu dovleac si ciocolata neagra



Ador prăjiturile cu dovleac. Pregătesc această rețetă în fiecare an, când apare dovleacul. Fetele mele au fost foarte încântate de brioșe și le-au luat pachețel la școală.

Ingrediente:
  • 200 g făină
  • 100 g ciocolată neagră (50% cacao)
  • 1 plic praf de copt
  • 150 g nuci
  • 250 g dovleac copt
  • 6 ouă
  • 150 g unt
  • 180 g zahăr brun
  • scorțișoară

Mod de preparare:

Se curăță semințele dovleacului, se taie în felii potrivite și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute sau până când înțepându-l cu o furculiță, aceasta pătrunde cu ușurință în pulpă.

Se scoate dovleacul din cuptor, se lasă să se răcească și se curăță coaja.

Se pune pulpa dovleacului într-o sită, unde se lasă sa se scurgă bine.


Se taie ciocolata în bucățele. Se adaugă făina, praful de copt, scorțișoara și nucile măcinate.



Se separă ouăle și se mixează foarte bine albușurile.

Se mixează untul la temperatura camerei cu zahărul până se obține o cremă omogenă. Se adaugă gălbenușurile și mixează bine.

Pulpa de dovleac bine răcită și bine scursă se pasează cu blenderul vertical. Se adaugă și pulpa de dovleac peste crema de unt,


 apoi se adaugă mixul de făină  și se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn.



Se încorporează albușurile bine bătute în aluat, amestecând cu grijă, de jos în sus.



Se toarnă aluatul în formele de brioșe unse cu unt și se introduc în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 de minute, până când trec testul cu scobitoare.






Tarta cu branza si oua de prepelita



Vă invit să încercați această rețetă deoarece este delicioasă și se prepară foarte ușor.

Ingrediente:
- Pentru aluat:
200 g făină
100 g unt 80% rece
1 ou
6 linguri apă rece
sare

-Pentru umplutură:
4 ouă
550g brânză de vaci
60 g făină
200 g spanac congelat
10 ouă de prepeliţă
Sare
1/4 ardei gras roșu
7 roșii cherry

2 linguri pesmet

Mod de preparare:
Pentru aluat, se amestecă toată făina cu untul și sarea până se obține un aluat sfărâmicios, apoi se adaugă apa rece și oul si se frământă un aluat care se lasă la frigider cel puțin 30 de minute (învelit în folie alimentară).




Se pun la fiert ouăle de prepeliță și se lasă să fiarbă 5 minute.
Se mixează cu ajutorul unui mixer vertical, brânza de vaci cu ouăle (de găină) și spanacul decongelat și scurs bine de apă. Se adaugă sare după gust.
Se adaugă făina și se omogenizează.




Se întinde aluatul și apoi se transferă în tava unsă cu unt, tapetând și pereții. Se înțeapă aluatul cu o furculiță și se presară pesmetul.



Se toarnă 1/3 din compoziția de brânză, se așează ouăle de prepeliță, și se toarnă restul de brânză. 



Se așează felii de ardei și roșii cherry tăiate în jumătate. Se taie surplusul de aluat.



Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 50-55 de minute și se lasă să se rumenească deasupra.
Se lasă să se răcorească și se servește.



 


duminică, 11 septembrie 2022

Tort cu capsuni si ciocolata



Pe mezina noastră o cheamă și Maria. Cu ocazia zilei onomastice am pregătit acest tort delicios. Deserturile ei preferate sunt cele cu căpșuni, deci tortul nu putea să fie altfel.

Vă invit să-l pregătiți și voi deoarece se pregătește ușor și este delicios.

Ingrediente:
-pentru blat (23 cm):
130g ciocolată neagră (50% cacao)
80g cafea fierbinte
150g iaurt grecesc
130g ulei
3 ouă mari
200g făină
180g zahăr
60g cacao
5g praf de copt
2g sare

-pentru cremă:
500g căpșuni
500g mascarpone
500ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)
120g zahăr măcinat
5g gelatină + 30ml apă rece

-pentru ornat:
100g ciocolată neagră (50% cacao)
100ml smântână pentru frișcă
fistic
căpșuni
Inimioare de ciocolată

Mod de preparare:
Acest blat l-am pregătit foarte des deoarece este umed și se topește în gură. Pentru mai multe poze vă învit să intrați pe link
Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. 


Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie pe orizontală în 3 foi.

Se curăță de codiță și se spală 300g căpșuni, apoi se pasează cu blenderul vertical și se pun la fiert cu 2 linguri de zahăr, pentru 5-10 minute. Se lasă să se răcorească sosul de căpșuni.


Se mixează smântâna pentru frișcă cu crema mascarpone și zahărul. Se adaugă sosul de căpșuni răcit și se omogenizează.


Se hidratează gelatina granule în 30ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se topește pe baie de aburi și se lasă să se răcorească, apoi se adaugă 2 linguri din crema de căpșuni, se omogenizează și apoi se adaugă peste crema de căpșuni și se omogenizează cu o spatulă.
Se curăță de codiță și se spală 200g căpșuni, apoi se taie cubulețe și se adaugă peste crema de căpșuni.


Se montează un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat cu folie de acetat) și se toarnă 1/3 din crema de căpșuni și se nivelează, apoi adaugă al doilea blat, se toarnă 1/3 din crema de căpșuni și se nivelează, apoi se adaugă al treilea blat. 




Se toarnă restul cremei, se nivelează și se dă la rece pentru minim 3-4 ore până când se întărește (sau peste noapte).



Se îndepărtează inelul reglabil de tort și folia de acetat. Dacă nu ați folosit folie de acetat se trece un cuțit prin apă fierbinte și apoi se trece pe marginea cremei înainte de a desprinde inelul reglabil.



Se încălzește smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort.


Se decorează tortul după imaginație cu fistic, i
nimioare de ciocolată și căpșuni. Se lasă la rece minim o oră și apoi se poate servi.