Pentru ca azi e Ziua Copilului m-am gandit sa pregatesc ceva bun. Si pentru ca noua ne place foarte multe combinatia dulce-amarui, am facut un blat cu muuulta cacao neagra. Acelasi blat l-am folosit si la Tortul de ciocolata si crema mascarpone si vi-l recomand cu drag.
Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao
neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita
praf de copt
esenta de
rom
-pentru
umplutura:
500g
mascarpone
100ml
frisca lichida
600g capsuni
120g + 3 linguri zahar
1 plic gelatina
1 lingura amidon
-pentru decor:
200g ciocolata amaruie
400ml frisca lichida
Mod de preparare:
Pentru blat
pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la
omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane
cocoloase de cacao.
Bati
albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de
zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi.
Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea
de zahar pana devin albe si cremoase.
Adaugi treptat uleiul, esenta de rom,
apoi compozitia de cacao racita.
Incorporezi faina cernuta cu praful de copt
si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Torni
compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt.
Dai tava la
cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la
atingere. Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.
Pui 250g de
capsuni taiata cubulete cu 3 linguri de zahar si amidonul intr-un vas cu fundul
gros
si le lasi sa fiarba la foc mic pana scade lichidul si compozitia se
ingroasa. Le lasi sa se raceasca.
Mixezi
crema mascarpone cu zaharul macinat
apoi adaugi frisca lichida mixata si
amesteci pana se omogenizeaza compozitia.
Pui gelatina
la hidratat in 70ml apa pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe
baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca
putin si o adaugi peste crema mascarpone. Adaugi capsunile ramase, taiate cubulete si
amesteci usor.
Tai blatul in 3 felii pe orizontale. Pui unul din blaturi pe platou in
interiorul unui inel reglabil, pui jumatate din jeleul de capsuni si il intinzi
peste blat,
apoi torni jumatate din crema mascarpone.
Asezi al doilea blat,
adaugi jeleul de capsuni si crema mascarpone, apoi asezi cel de-al treilea
blat. Introduci tortul la frigider pentru 1-2 ore.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur-imprejur
cu un cutit pentru a dezlipi marginile.
Imbraci marginile tortului in frisca.
Pentru
crema maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de
fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena.
O lasi sa se
raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi
frisca lichida si ornezi tortul dupa imaginatie.
Dai tortul
la rece pentru cateva ore (sau peste noapte) apoi il tai felii si il servesti.
Va doresc pofta buna!
Savoare.....in farfurie !!! Adevarat ....
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Ștergere