luni, 1 iunie 2015

Tort cu capsuni, mascarpone si ciocolata



Pentru ca azi e Ziua Copilului m-am gandit sa pregatesc ceva bun. Si pentru ca noua ne place foarte multe combinatia dulce-amarui, am facut un blat cu muuulta cacao neagra. Acelasi blat l-am folosit si la  Tortul de ciocolata si crema mascarpone si vi-l recomand cu drag. 

Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

-pentru umplutura:
500g mascarpone
100ml frisca lichida
600g capsuni
120g + 3 linguri zahar
1 plic gelatina
1 lingura amidon

-pentru decor:
200g ciocolata amaruie
400ml frisca lichida

Mod de preparare:
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.


Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi. 


Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. 


Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. 


Incorporezi faina cernuta cu praful de copt 


si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.


Torni compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. 


Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.


Pui 250g de capsuni taiata cubulete cu 3 linguri de zahar si amidonul intr-un vas cu fundul gros 


si le lasi sa fiarba la foc mic pana scade lichidul si compozitia se ingroasa. Le lasi sa se raceasca.


Mixezi crema mascarpone cu zaharul macinat 


apoi adaugi frisca lichida mixata si amesteci pana se omogenizeaza compozitia.


Pui gelatina la hidratat in 70ml apa pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o adaugi peste crema mascarpone. Adaugi capsunile ramase, taiate cubulete si amesteci usor.


Tai blatul in 3 felii pe orizontale. Pui unul din blaturi pe platou in interiorul unui inel reglabil, pui jumatate din jeleul de capsuni si il intinzi peste blat, 


apoi torni jumatate din crema mascarpone. 



Asezi al doilea blat, adaugi jeleul de capsuni si crema mascarpone, apoi asezi cel de-al treilea blat. Introduci tortul la frigider pentru 1-2 ore.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur-imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile. 


Imbraci marginile tortului in frisca.


Pentru crema maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena.


O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi frisca lichida si ornezi tortul dupa imaginatie.


Dai tortul la rece pentru cateva ore (sau peste noapte) apoi il tai felii si il servesti.



 Va doresc pofta buna!

2 comentarii: