duminică, 26 aprilie 2020

Cheesecake cu ciocolata



Vă invit să încercați și voi această rețetă, care poate ține cu succes locul unei păști. Dacă înlocuiți blatul de biscuiți cu un blat din aluat, veți obține o pască delicioasă și vă garantez că vă veți opri foarte greu la o singură feliuță. :))
Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Simonei Callas căreia îi mulțumesc de idee.

Ingrediente:
-pentru blat:
150 g biscuiți cu cacao
60 g unt
-pentru umplutură:
250 g mascarpone
200 g smântână fermentată cu 20% grăsime
30 g cacao
125 g zahăr pudră
2 ouă mari
100 g ciocolata neagră (peste 50% cacao)
Esență de vanilie

-pentru decor:
100ml frișcă lichidă
40g ciocolată neagră

Mod de preparare:
Blat:
Se măruntesc biscuiții într-un robot / blender, se adaugă untul topit și se amestecă puțin până se încorporează bine.


Se tapetează o tavă (diametru de 20 cm) cu hârtie de copt și se toarnă compoziția de biscuiți, apoi se tasează cu ajutorul unui pahar cu fundul drept.




Crema:
Se cerne zahărul cu făina.
Se topește ciocolata pe baie de aburi.


Crema mascarpone se mixează până când devine cremoasă. Se adaugă apoi amestecul de zahăr și cacao și se mixează până se obține o cremă omogenă. 



Se adaugă ciocolata topită și răcită și se omogenizează compoziția. 


Se adaugă ouăle pe rând și la final se adaugă smântâna și vanilia și se omogenizează compoziția.



Se răstoarnă crema de ciocolată peste blatul de biscuiți și se nivelează.


Deoarece se coace cheesecake-ul în baie de apă, dacă folosiți tavă cu pereți detașabili trebuie să o înveliți în folie de aluminiu (pentru a nu pătrunde apa).
Deci, se îmbracă tava în folie de aluminiu și se pune într-o tavă mai mare, apoi se toarnă apă fierbinte în tava mai mare și se introduce în cuptorul preîncălzit la 175 de grade C, pentru 45-50 de minute.


Se scoate cheesecake-ul din cuptor și se lasă să se răcească de tot.


Înainte de a desface pereții tăvii se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. 
Se topesc 20g ciocolată pe baie, se lasă să se răcească și apoi se adaugă peste frișca mixată și se omogenizează.
Restul ciocolatei (20g) se rade peste cheesecake.
Se decorează prăjitura după imaginație.





Bulete de cartofi si branza


Vă invit să încercați niște bulete delicioase din cartofi și brânză. Am încercat și să le prăjesc în ulei, dar mi s-a părut că absorb prea mult ulei, astfel încât le-am făcut la cuptor.

Ingrediente:
400 g cartofi
1 lingură ulei
sare
350 g brânză de vacă
1 ou
cimbru uscat
piper negru măcinat
100 g pesmet
extra pesmet pentru a tăvăli buletele prin el


Mod de preparare:
Se curăță cartofii, se spală, se taie felii 



și se pun la fiert într-un vas cu apă cât să îi acopere, puțină sare și o lingură de ulei. După ce fierb, cartofii se pasează și se lasă să se răcească.
Într-un castron se pune branza de vacă mărunțită (sau dată pe răzătoarea mică), piureul de cartofi, oul, cimbru uscat, piper negru măcinat, sare și pesmetul. 







Se amestecă totul și se potrivește de sare. Se formează buletele, se tăvălesc prin pesmet și se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 


Se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru 25-30 de minute.


Am încercat și să le prăjesc în ulei, dar mi s-a părut că absorb prea mult ulei. 


Se scot pe un șervețel absorbant.
Se servesc cu poftă alături de roșii cherry și alte legume preferate de voi.



sâmbătă, 25 aprilie 2020

Placintele cu mere


La plăcinte înainte, spune o vorbă din bătrâni! Neapărat să le încercați și voi, să vă convingeți cât sunt de bune.

Ingrediente:
-Pentru aluat:
250 g făină
100 g unt
1 vârf cuţit de sare
2 linguri zahăr pudră
40 g nuci
100 ml smântână
1 ou mare (sau 2 ouă mici)

-Pentru umplutură:
5 mere
5 linguri zahăr

-Pentru uns:
1 ou bătut

Mod de preparare:
Se cerne făina într‑un castron, se adaugă untul moale tăiat bucăţi, sarea, zahărul măcinat, nucile măcinate, ouăle şi smântâna. 


Se frământă un aluat omogen,se înveleşte în folie şi se lasă la frigider 30 de minute. În funcție de mărimea oului, e posibil ca aluatul să mai ceară făină. Dacă mai este necesar, adaugați făină, pe măsură ce frământați aluatul cu mâna.


Merele se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare, se storc bine și se pun la călit cu zahărul pentru 5-10 minute. Se lasă să se răcească de tot.


Se întinde aluatul într-o foaie groasă de 3 mm şi se taie cercuri cu diametrul de 10 cm. Toate cercurile se ung cu ou bătut.




Se pune o linguriţă de mere în centrul fiecărui cerc. Se îndoaie marginile aluatului pe jumătate şi se presează,pentru a se lipi bine.



Se aşează plăcințelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se ung cu ou bătut,



şi se coc, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru circa 25-30 de minute. Se lasă să se răcească.





marți, 21 aprilie 2020

Tort cu dantela de ciocolata și mure


De Paște am sărbătorit ziua de naștere a mezinei noastre. De mult timp aștepta acest moment și își dorea o petrecere cu mulți invitați și multe cadouri, la spațiul de joacă. Date fiind condițiile actuale, a avut parte de o petrecere în familie. Am încercat să pregătesc un tort mai deosebit, mai frumos, pentru suplini cumva celelalte lipsuri. Ea a fost foarte încântată și bucuria mea a fost maximă.

Dacă ar fi să refac tortul aș scoate caramelul, deoarece tortul a fost puțin prea dulce pentru gustul nostru și caramelul a curs puțin, probabil din cauza presiunii exercitate de cremele de deasupra lui.

Ingrediente (tava de 23 cm):
-pentru blat:
150g unt (cu 80% grăsime)
150g zahăr
esență de vanilie
150g ciocolată neagră
7 ouă
120g făină
30g cacao

-caramel:
200g zahăr
200 ml frișcă lichidă
50g unt (cu 80% grăsime)
 o linguriță sare iodată
100g nuci tocate mărunt și prăjite

-mousse de ciocolată și mure:
200g ciocolată neagră
500ml frișcă lichidă
500g mascarpone
400g mure
2 linguri zahăr
100g zahăr
7g gelatină

- pentru decor:
vafă de napolitană
100ml frișcă lichidă
60g ciocolată neagră


Mod de preparare:
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Într-un bol se mixează untul foarte moale (scos din frigider cu câteva ore înainte) împreună cu zahărul măcinat (80g), sarea și esența de vanilie. Se mixează totul 3-4 minute până când se obține un amestec spumos. Rând pe rând se încorporează gălbenușurile, mixând bine după fiecare.




Se topește ciocolata pe baie de abur și se lasă la răcorit înainte de a o turna în șuviță subțire în compoziția de mai sus. 






Se mixează câteva secunde până când se încorporează.





Albușurile se mixează cu un praf de sare până când se transformă în spumă. Se adaugă peste ele zahărul măcinat (70g) și se continuă baterea bezelei până când aceasta a devenit lucioasă și fermă.
Se cântărește făina și cacao și se cern împreună într-un castron.
Se adaugă 1/3 din spuma de albuș și 1/3 din făina cu cacao în mixul cu ciocolată. Se amestecă cu mixerul câteva secunde. Doar în această etapă este permisă folosirea mixerului, ulterior trecând la spatulă de mână.




Tot restul de bezea si făină cu cacao se adaugă peste această compoziție și si înglobează ușor, cu o spatulă de silicon (sau lingură de lemn), folosind mișcări largi și lejere de sus în jos (pentru a păstra cât mai mult aer în compoziție).




Se toarnă compoziția într-o tavă de 23cm (a cărui fund a fost tapetat cu hârtie de copt, iar pereții au fost unși cu unt) și se nivelează delicat cu o spatulă. Se coace blatul la 170 C timp de 40-45 de minute.






Crusta de deasupra blatului se crapă puțin, dar se îndepărtează foarte ușor și se servește cu poftă (cel puțin așa a fost la noi). Așa arată fără crustă.



Imediat ce se scoate din cuptor se răstoarnă cu fundul în sus pe un grătar. Se îndepărtează hârtia de copt de la fund și se lasă la răcorit pe grilaj 2-3 ore, până când se răcește complet. Nu se lasă în formă ca să nu transpire și să nu devină cleios. După ce s-a răcit complet (sau a doua zi) se taie blatul în 3 felii pe orizontală.


Se încălzesc 200ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet și se dă la frigider pentru câteva ore ( sau peste noapte).






Pentru caramel, se pune la topit la foc mediu zahărul, amestecându-se ușor, până se obține un lichid auriu, atenție, dacă devine maroniu, va fi amar. 






Se trage cratița de pe foc, se adaugă untul la temperatura camerei, se amestecă, ușor, apoi se adaugă și frișca lichidă, amestecându-se continuu. 



Nu vă speriați, dacă se va carameliza compoziția! Se pune cratița din nou la foc, de data asta la foc mic și se amestecă, până se topește carmeaua cea mare și compoziția devină ca o smântână lichidă, cca. 10-20 minute. Se trage crăticioara de pe foc, se adaugă sarea, apoi se pune crăticioara în apă rece, în chiuvetă sau într-un vas mai mare, și se mai amestecă cca. 10 minute, până ce se mai îngroașă caramelul și se răcește un picuț.







Se amestecă 150g caramel cu nucile prăjite și tocate mărunt.



Se mixează 500g cremă mascarpone cu zahărul pudră până când crema devine pufoasă. Separat se mixează frișca lichidă (doar până când începe să se îngroașe puțin) și apoi se pune peste crema mascarpone și se omogenizează bine.




Se pune 1/3 din compoziție în alt vas.
În vasul cu 2/3 din cremă se adaugă crema de ciocolată (scoasă de la frigider și mixată în prealabil) și se omogenizează compoziția.



Se pune un blat pe un platou 




și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului și se întinde caramelul,



apoi se toarnă jumătate din crema de ciocolată. Se dă la rece o oră, până se întărește.

Mousse-ul de mure:
Fructele se pun pe foc împreună cu 2 linguri de zahăr. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute până se înmoaie, apoi se trec prin sită și se lasă să se răcorească. 
Se pune gelatina la hidratat în 50ml suc de mure și apoi se topește pe baie de abur și se lasă să se răcorească, apoi se amestecă cu restul sosului de mure. Se toarnă sosul peste crema mascarpone păstrată și se mixează până la omogenizare.






Se scoate platoul din frigider, apoi se pune crema de mure peste crema de ciocolată și se nivelează. 






Se introduce platoul la rece pentru o oră, până când se întărește crema de mure, apoi se scoate platoul și se pune al doilea blat peste crema de mure și se lasă la rece pentru 1-2 ore sau peste noapte.
Înainte de a desface inelul reglabil de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. 




Se îmbracă tortul cu crema de ciocolată rămasă. Se păstrează puțină cremă de ciocolată.
Se mixează frișca lichidă și apoi se amestecă cu crema de ciocolată păstrată.
Pentru decorul de ciocolata, se topește ciocolata neagră pe baie de aburi.
Se taie o fâșie de hârtie de copt care măsoară exact cât diametrul total al tortului + 1 cm.




Se întinde hârtia de copt pe blatul de lucru și se realizează diverse modele cu ciocolata topită și pusă într-o pungă (a cărui colț a fost tăiat). Eu am desenat cu creionul modelul pentru a mă ghida. Se aplică ciocolata pe partea cealaltă a foii (nu pe partea desenata cu creionul).




Se lasă să se întărească ciocolata puțin, 




apoi se înfășoară laturile tortului în această fâșie de hârtie. 



Se așează vafa în mijloc. 



Se fac cateva moațe pe marginea vafei, lipite de dantela de ciocolată (pentru a o fixa).



Se dă la rece 15 minute apoi se înlătură, cu grijă, hârtia de copt.
Cu un pos, se pun câteva moațe de frișcă la baza dantelei.




Se lasă tortul la rece pentru câteva ore și apoi se servește.