Vă invit să încercați și voi acest tort absolut delicios. Eu l-am pregătit pentru Andreea noastră, cu ocazia zilei onomastice. Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Savori Urbane și le mulțumesc doamnelor pe această cale și le felicit pentru rețetele delicioase pe care ni le împărtășesc.
Ingrediente (tava de 23 cm):
-pentru blat:
8 ouă
220 g zahăr
170 g făină
50 g cacao pudră
un praf de sare
1 linguriță esență de vanilie (sau 1 plic zahăr vanilat)
-pentru cremă:
400 g ciocolată cu min. 50% cacao
400 ml smântână naturală pentru frișcă cu min. 30% grăsime
100 g zahăr
500 g mascarpone
- pentru decor:
flori de ciocolată (opțional)
Mod de preparare:
Se pune cuptorul la încins la 170 C căldură sus+jos+ventilatie (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz). Se separă ouăle și se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și vanilia și se continuă baterea cu mixerul până ce se obține o compoziție tare, lucioasă, densă și netedă ca la bezea. Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează 1 minut.
Gata cu mixerul, trecem la spatula de mână! Se cerne făina și cacaoa peste mixul de ouă (totul deodată, nu în etape) și se incorporează cu spatula / lingură de lemn, prin mișcări largi de sus în jos.
Se pregătește o formă circulară cu diametrul de 23 cm (i-am tapetat fundul cu hârtie de copt și i-am uns marginea interioară cu puțin unt) și se toarnă compoziția în ea.
Se nivelează delicat cu o spatulă și se dă blatul la copt pentru 40-45 de minute la 170 C (cuptor preîncins). Se scoate blatul din cuptor și se răstoarnă imediat pe un grilaj de bucătărie pentru a se ventila și a se răcori uniform.
După răcirea completă se taie în 3 foi egale.
Pentru ganache de ciocolată amăruie:
Se înfierbântă smântâna pentru frișcă amestecată cu 100 g de zahăr, se trage deoparte și se pune în ea ciocolata ruptă în bucățele. Se lasă nemișcată 3 minute după care se omogenizează ganache-ul. Se lasă la răcorit și apoi se dă la frigider pentru 4-6 ore.
Se scoate ganache-ul bine răcit și se mixează 30 de secunde cu mixerul (aveți grijă să nu se taie!). Se adaugă în castron și mascarponele rece și se mixează totul câteva secunde și gata.
Se așează prima foaie de tort pe platou, în interiorul unui inel reglabil de tort. Se însiropează cu sirop din apă cu zahăr sau compot. (eu am folosit compot de cireșe amare). Se pune 1/3 din crema de ciocolată peste primul blat și se netezește stratul cu o spatulă.
Am continuat similar cu stratul 2: blat, sirop, 1/3 cremă, iar deasupra se pune ultimul blat și se însiropează. Deasupra se pune jumătate din crema rămasă (păstrând restul pentru decorat).
Se întroduce tortul la frigider pentru 2 ore, apoi se îndepărtează cercul și se ornează și marginea cu restul de cremă. Am folosit un piaptăn special și un platou rotativ pentru a crea dungile pe care le vedeți.Am ornat tortul cu câteva moațe de cremă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu