luni, 6 iulie 2015

Tort de ciocolata cu mousse de iaurt si mure




Deoarece mai aveam o caserola de mure in congelator, m-am gandit sa pregatesc ceva bunut pentru familia mea. Va invit sa incercati si voi aceasta reteta de tort, pentru a va convinge cat de delicios este. Am avut ca sursa de inspiratie o reteta delicioasa de-a Paulei Gafitescu .


Ingrediente:
-pentru blat (20 cm):
40 g unt
30 g zahar
100 g ciocolata neagra 70%
2 oua mari
1/3 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie Dr Oetker
50 g faina
10 g cacao neagra Dr Oetker
1/2 lingurita praf de copt Dr Oetker
1 lingura lapte
40 g smantana grasa


-pentru mousse de iaurt:
150 g ciocolata alba
100 g iaurt 
1plic gelatina Dr Oetker
1 lingurita esenta de vanilie Dr Oetker
200g frisca lichida
1 lingurita zahar vanilat Dr Oetker


-pentru mousse de mure:
250 g mure
30 g zahar brun
50 g ciocolata alba
50 g iaurt 
1 plic gelatina Dr Oetker
1 lingurita esenta de vanilie Dr Oetker
200 g frisca lichida


-pentru glazura:
60 g ciocolata neagra 70%
60 g frisca lichida


-pentru ornat:
40 g frisca lichida
2 linguri zahar pudra
Fructe de padure

Mod de preparare:
Pentru blat, topesti untul impreuna cu ciocolata si zaharul pe foc mic. 


Lasi putin la racit, apoi adaugi ouale pe rand si amesteci bine dupa fiecare adaugare. 


Separat amesteci faina cu cacaua, sarea si praful de copt. Smantana o diluezi cu o lingura de lapte.
Peste crema de unt si ciocolata pui smantana si amesteci bine, 


apoi adaugi ingredientele uscate 


si le incorporezi usor folosindu-te de un tel.


Torni compozitia intr-o tava unsa cu unt (de 20cm diametru sau mai mica) si o introduci in cuptorul preincalzit la 150 de grade. 


Dupa 30 de minute reduci focul la 140 de grade si mai lasi 10 minute. Scoti tava din cuptor si mai lasi tortul in tava inca 10-15 minute, dupa care il transferi pe un gratar. Dupa ce s-a racit blatul il tai in doua, pe orizontala.
Pentru mousse-ul de mure, pui murea cu zaharul pe foc si o incalzesti bine,


fara a o fierbe, pana cand zaharul e topit complet. Pisezi murea cu ajutorul unei furculite apoi o strecori, pentru a scapa de seminte. 




Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. Ciocolata alba o topesti la bain marie si o amesteci cu sucul de mure, 


apoi adaugi gelatina si amesteci. Adaugi esenta de vanilie si iaurtul si amesteci pana cand se omogenizeaza compozitia.
Mixezi frisca lichida pana cand se intareste si o incorporezi usor in crema de mure si ciocolata racita. 



Pui unul din blaturi pe un platou in interiorul unui inel reglabil, torni jumatate din crema de mure 


si pui al doilea blat. Deasupra blatului asezi un inel detasabil sau orice forma rotunda fara fund, cu diametru de 8-10 cm (tapetata cu folie alimentara)  si o umpli cu mousse-ul de mure. Dai la rece timp de o ora.
Pentru mousse-ul de iaurt, topesti ciocolata alba la bain marie, adaugi iaurtul si amesteci bine, 


apoi pui compozitia pe foc pana cand se incalzeste putin, fara a fierbe. Adaugi gelatina (hidratata 10 minute in apa rece si apoi topita la bain marie) si amesteci bine. Lasi putin la racorit apoi adaugi esenta de vanilie. Incorporezi usor frisca lichida batuta bine, cu miscari de jos in sus in crema de ciocolata rece.


Indepartezi inelul din jurul mousse-ului de mure 


si adaugi mousse-ului de iaurt de jur-imprejur 


dar si deasupra. 


Dai tortul la rece pentru cateva ore. 
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.


Pentru crema maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata si amesteci pana obtii o crema omogena. O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste margini.
Mixezi frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie. Dai tortul la rece pentru cateva ore sau peste noapte, si apoi il servesti. 




8 comentarii:

  1. Ce bine arata draga mea?! Ma bucur mult ca l-ai incercat si mai ales ca v-a placut. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc de aprecieri! A fost delicios tortul. Te felicit pentru bunatatile pe care le pregatesti si-ti doresc o zi frumoasa! :*

      Ștergere
  2. Arata bine , cred ca e foarte bun !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Asa este. Va invit sa-l testati!

      Ștergere
  3. Caut un tort cu gust racoritor ,imi puteti recomanda reteta aceasta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, v-o recomand cu drag. Imi cer scue pentru intarzierea cu care va raspund.

      Ștergere
  4. Buna ziua! Tortularata fabulos, si as dorisa va întreb,cate kg are tortul? Ar ajunge la 20 persoane? Si se poate prepara si cu zmeură sau căpșuni, in loc de mure? Mulțumesc! 😘😊😉😘🎂🍰

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Imi cer scuze ca va raspund asa tarziu, dar abia acum am vazut comentariul. Nu stiu cate kg are tortul deoarece nu l-am cantarit. Diametrul blatului este de 20cm, deci nu cred ca ar ajunge la 20 persoane. Da, se poate pregati si cu alte fructe de sezon. Va multumesc de aprecieri si va invit cu impresii dupa ce l-ati pregatit. :*

      Ștergere