miercuri, 28 decembrie 2016

Prajitura cu ciocolata si crema de vanilie



Deoarece noua ne plac prajiturile cu muulta ciocolata, nu se putea sa nu pregatesc si pentru Craciun un desert delicios. Acest blat obisnuiesc sa-l folosesc si pentru torturi deoarece este foarte pufos si gustos. Va invit sa incercati si acest tort Tort de ciocolata si crema mascarpone.

Ingrediente:
-Pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

-pentru crema:
6 galbenusuri
80 g zahar
80g amidon
500 ml lapte
extract de vanilie

-pentru crema de ciocolata
200 ml frisca lichida
200 g ciocolata amaruie

Mod de preparare:
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao.
Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. Incorporezi faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compozitia intr-o dreptunghiulara (30x20 cm) tapetata cu hartie de copt.


Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.


Pentru crema mixezi galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adaugi amidonul si omogenizezi. (eu am folosit doar 40g amidon si a iesit prea moale crema, de aceea va recomand sa puneti 80g amidon).


Torni apoi laptele caldut amestecand usor. Pui vasul pe foc mic si amesteci din cand in cand pana incepe sa se ingroasa compozitia (fara sa dea in clocot). 



Transferi compozitia intr-un castron, il acoperi cu folie alimentara si lasi la racit.


Tai blatul in trei parti. Pui unul din blaturi in tava in care a fost copt, pe hartie de copt, torni jumatate din crema de vanilie si o intinzi peste blat, 


pui un blat, torni cealalta jumatate din crema de vanilie 


si asezi cel de-al treilea blat. 
Lasi prajitura in frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Pentru crema maruntesti ciocolata neagra. Incalzesti frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata 


si amesteci pana obtii o crema omogena. 


O lasi sa se raceasca putin si o torni peste prajitura. 


Lasi prajitura la rece pentru 3-4 ore si apoi o servesti.

P.S. Am obtinut aceasta culoare frumoasa a cremei deoarece am folosit oua de tara.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu