joi, 30 noiembrie 2023

Tort cu mere si blat pandispan




Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice i-am pregătit acest tort delicios. Merele acrișoare s-au potrivit perfect cu blatul dulce și crema de mascarpone cu aromă de lămâie.
Vă invit să-l încercați și voi deoarece este absolut delicios!




Ingrediente:
900 g mere curățate (10 bucati)
20g zahăr
scorțișoară

- pentru blat:
4 ouă (separate)
80 g zahăr pudră vanilat
1 praf de sare
100 g făină albă
20g unt


- pentru ornat:
150g mascarpone
200g smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
50g zahăr pudră cu lămâie
ornamente de ciocolată
alune tocate mărunt


Mod de preparare:
Pentru stratul de mere: se curăță merele de coajă și cotor și se taie felii și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt. Se presară zahăr și scoțișoară peste ele și se adaugă untul tăiat cubulețe. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30 de minute.
Dacă nu aveți hârtie de copt în tavă se va scurge zeama lăsată de mere și untul pe lângă tavă. Ideal ar fi să puneți hărtia în interiorul tăvii ridicată pe pereți, nu doar pe fundul tăvii.
Se scot merele și se lasă să se răcorească pentru 10-15 minute.




Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un vas se mixează albușurile cu un praf de sare până se obține o compoziție spumoasă. Se adaugă zahărul și se continuă mixarea până când se obține o spumă lucioasă.
Se adaugă gălbenușurile și se mai mixează 1 minut.


Se adaugă făina cernută și se amestecă ușor cu o spatulă.


Se toarnă compoziția peste mere, se nivelează și se dă la cuptorul încins pentru 30-35 de minute, până când trece testul scobitorii.


Se lasă prăjitura să se răcească pentru 10 minute în tavă, apoi se îndepărtează inelul tăvii și se lasă să se răcească complet. După ce s-a răcit se pune un platou peste blat și se întoarce prăjitura cu o mișcare rapidă (astfel vor ajunge merele deasupra iar blatul dedesubt).




Pentru ornat: într-un vas se adaugă mascarpone împreună cu zahărul pudră și se mixează totul până când se obține o compoziție omogenă. La final se adaugă frișca lichidă și se mixează 2-3 minute până când se obține o compoziție spumoasă.



Se ornează tortul după imaginație cu frișca obținută, alune și ornamente de ciocolată. Se lasă la frigider pentru o oră și apoi se poate servi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu