duminică, 22 decembrie 2024

Tartă cu mere, nuci și suc de portocale








Eu ador tartele cu mere și m-am gândit că ar fi perfectă combinația dintre mere, nuci și suc de portocale. 
Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de la Oana (Savori Urbane) și îi mulțumesc pentru idee. Eu am adaptat rețeta după gustul meu și ingredientele pe care le aveam prin casă. A ieșit un deliciu. 

Ingrediente:

-pentru aluat:
300 g făină
un praf bun de sare
200 g unt rece (cu min. 80% grăsime)
80 g zahăr pudră
1 ou
2-3 linguri de apă rece (cca. 30 ml) - se pune treptat

-pentru umplutură:
1 kg de mere acrișoare (cca. 7 buc)
sucul stors de la o portocală
100 g nucă ușor prăjită și măcinată
2 plicuri zahăr vanilat 
3 lingurițe rase de scorțișoară pudră
40 g amidon alimentar 
100 g biscuiți rași (măcinați) - eu am folosit speculoos (cu scorțișoară)

În plus:
1 ou bătut cu un pic de sare
20 g fulgi de migdale

Mod de preparare:
Se lucrează cu un robot procesor cu cuțite. Se pune făina, sarea, zahărul și sarea. Peste ele se pune untul foarte rece, tăiat în felii. Se procesează totul 30 de secunde sau până ce-am obținut o masă cu aspect de nisip umed. Se adăugă oul întreg și 30 ml de apă rece (începeți cu 20 ml și vedeți dacă e nevoie de mai multă) și se procesează alte 30 de secunde sau până ce aluatul fraged s-a legat frumos. NU îl lucrăm mai mult deoarece NU dorim să-i dezvoltăm rețeaua de gluten! Un aluat fraged frământat aiurea devine elastic, cauciucat și se întărește în timpul coacerii!





Se răstoarnă aluatul fraged pe o folie alimentară, se învelește cu ea și se dă o oră la frigider. Acest pas este foarte important deoarece relaxarea la rece a aluatului contribuie la textura lui fragedă finală. Puteți păstra aluatul fraged și peste noapte la frigider sau chiar 48 de ore și-l folosiți ulterior.



Se spălă și se șterg merele, fără să se decojească (dacă nu au coajă tare). Merele mele au avut coaja cam tare și gașca mea a zis că mai bine le decojeam. Se taie merele în sferturi și în felii subțiri de 3-4 mm. 

Se rumenește nuca și apoi se macină. Se asemenea, se macină biscuiții, transformându-i în pesmet dulceag și aromat. Puteți folosi și alte tipuri de biscuiți fragezi.


Într-un castron încăpător se pun feliile de măr, nucile și zahărul vanilat. Se completează cu scorțișoara și se stropesc cu zeama stoarsă de la o portocală. Se amestecă totul și, în final, se presără amidonul. Acesta va lega frumos sucurile lăsate de mere și sucul de portocală  și se va transforma într-un fel de cremă. Se amestecă cu o lingură amidonul care îmbracă bine feliile de mere. 


Se scoate aluatul fraged de la frigider și  se cântărește: cca. 630 g. Se divizează în 2 bucăți: una de 200 g și alta de cca. 430 g.
Se pune bucata mare de aluat peste o bucată de hârtie de copt și se întinde sub formă de foaie. Se cam lipește de sucitor așa că l-am înfăinat. Grosimea foii a fost cam de 0,5 cm iar dimensiunile de ca. 40×40 cm. 


Se pune o coală de hârtie de copt pe fundul formei (de 24 cm diametru) și se fixează cu cercul lateral. Se transferă aluatul și se îmbracă și pereții formei, ajutându-mă de palmele înfăinate și prin presare ușoară, din aproape în aproape. Se lucrează cu grijă cu aluatul deoarece este extrem de fraged. 
Se presară fundul tartei cu pesmetul obținut din biscuiți măcinați. Acest strat va absorbi o parte din sucul lăsat de mere în timpul coacerii. Imediat se răstoarnă umplutura de mere în forma de tartă tapetată cu aluat. 



Se pune cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapa medie la cele pe gaz.

Se întinde restul de aluat fraged sub formă de foaie de cca 40×20 cm. Se taie cu rola pentru pizza benzi  și se aranjează fâșiile de aluat sub formă de împletitură, la suprafața tartei. Se unge aluatul cu ou bătut cu puțină sare și se decorează tarta cu fulgi de migdale.


Se introduce tarta în cuptorul preîncins la 180 C și se coace 30 de minute. Apoi se reduce temperatura la 170 C și se mai coace alte 30-40 de minute. Când tarta s-a rumenit frumos se scoate și se lasă să se răcească complet. Nu se poate servi caldă deoarece umplutura ei are nevoie de răcire. Așa că se mută prăjitura (în formă) la cămară și se lasă la răcit peste noapte. Umplutura de mere cu zahăr și amidon se va lega frumos la rece. A doua zi se desprinde cu grijă inelul lateral al formei circulare și se transferă tarta pe un platou. Cu un cuțit bine ascuțit se taie felii.





duminică, 24 noiembrie 2024

Prajitura cu mere si afine




Ce spuneți de o prăjitură rapidă cu mere? Eu aveam câteva mere care dădeau semne că s-ar strica și nu m-am îndurat de ele. 
Eu am adăugat și câteva afine din congelator. Puteți folosi și alte fructe care vă plac vouă.

Ingrediente:
5 ouă mici
150ml ulei
100g zahăr măcinat
un praf de sare
220g făină
1 linguriță praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
scorțișoară
50g afine congelate
5 mere


Mod de preparare:
Se mixează ouăle cu zahărul măcinat și un praf de sare până când își dublează volumul, apoi se adaugă uleiul și se omogenizează. 



Se adaugă făina cernută cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.  Se amestecă ușor cu mișcări de jos în sus cu o lingură de lemn sau o spatulă.



Se curăță merele și se taie cubulețe mari și se presară scorțișoară, după gust. 


Se adaugă merele și afinele peste aluat și se omogenizează compoziția, apoi se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt.





Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se lasă să se răcească pe un grătar și apoi se servește.




duminică, 17 noiembrie 2024

Prajitura cu mure, dovleac si ciocolata


Deja știți că ador prăjiturile cu dovleacși dacă tot e sezonul dovleacului am pregătit o prăjitură delicioasă pe care v-o recomand cu drag.
Eu am folosit dovleac congelat, deoarece de fiecare dată cumpăr un dovleac mai mare și ce rămâne congelez și folosesc la o altă prăjitură. De asemenea, am folosit mure congelată, pe care am scos-o din congelator și am dat-o prin făină și am pus-o direct în aluat.

Ingrediente:200 g făină
100 g ciocolată neagră (50% cacao)
1 plic praf de copt
150 g nuci
200 g dovleac copt
6 ouă
150 g unt
160 g zahăr brun
scorțișoară
100g mure + o lingură făină


Mod de preparare:
Se curăță semințele dovleacului, se taie în felii potrivite și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 minute sau până când înțepându-l cu o furculiță, aceasta pătrunde cu ușurință în pulpă.
Se scoate dovleacul din cuptor, se lasă să se răcească și se curăță coaja.
Se pune pulpa dovleacului într-o sită, unde se lasă sa se scurgă bine.

Într-un castron se pune făina, praful de copt, scorțișoara și nucile măcinate. 
Se adaugă pepitele de ciocolată neagră.


Se separă ouăle și se mixează foarte bine albușurile.

Se mixează untul la temperatura camerei cu zahărul până se obține o cremă omogenă. Se adaugă gălbenușurile și se mixează bine.



Pulpa de dovleac bine răcită și bine scursă se pasează cu blenderul vertical. Se adaugă și pulpa de dovleac peste crema de unt, apoi se adaugă mixul de făină și se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn.





Se încorporează albușurile bine bătute în aluat, amestecând cu grijă, de jos în sus.

Se adaugă murele date prin făină și se încorporează ușor în aluat.


Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoare.



Se lasă să se racească și se servește.



vineri, 18 octombrie 2024

Prajitura cu branza, mure si afine

 



Nouă ne plac prăjiturile de brânză și fructe. Ce spuneți de o prăjitură rapidă și gustoasă? A ieșit delicioasă și v-o recomand cu drag. O puteți pregăti cu orice fructe care vă plac vouă. Se topește în gură!

Ingrediente:
600 g brânză dulce de vaci
7 ouă
100 g smântână
100 g zahăr măcinat
70g făină
Esență de vanilie
1 praf de sare
150g mure
200 g zmeură
2 linguri de făină


Mod de preparare:
Se amestecă brânza dulce cu gălbenușurile, smântana, zahărul măcinat și esența de vanilie. Se adaugă făina și se omogenizează. Se bat abușurile spumă cu un praf de sare și se adaugă peste crema de brânză cu mișcări ușoare.




Se pun murele (erau congelate și le-am lăsat să se dezghețe puțin) și zmeura într-un castron, se adaugă făina și se amestecă cu o lingură, apoi se toarnă peste crema de brânză și se amestecă ușor cu o spatulă.



Se toarnă crema de brânză în tava tapetată cu hârtie de copt. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 45 de minute.



Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă să se răcească. După ce se răcește complet o porționezi.





duminică, 13 octombrie 2024

Tort cu afine și zmeura



Am pregătit acest tort delicios cu ocazia aniversării căsătoriei. Deși e puțin mai migălos este foarte ușor de pregătit. Vă invit să-l încercați și cu alte fructe, care vă plac vouă.


Ingrediente:

- pentru blat umed:
90g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
55g cafea fierbinte
170g chefir
90g ulei
2 ouă
130g făină
130g zahăr
20g cacao neagră
4g praf de copt
sare

-pentru sos de zmeură:
350 g zmeură
2 linguri zahăr
30ml apă

-pentru sos de afine:
400g afine
20ml apă
o lingură zahăr

- pentru creme:
500g mascarpone
500g smântână pentru frișcă
120g zahăr
16g gelatină


-pentru jeleu de afine:
130g sos de afine
50ml apă rece
10g gelatină


-pentru ornat:
zmeură
afine
fulgi de migdale


Mod de preparare:
Pentru blat: Se toacă ciocolata mărunt și se pune în cafeaua fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.Se pun într-un castron ouăle, uleiul și chefirul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată la temperatura camerei și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.



Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul.



Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen. Se tapetează cu hârtie tava cu diametru de copt tava de 23 cm , apoi se toarnă compoziția.



Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se transferă blatul pe un grătar sau un fund de lemn și se lasă să se răcească complet.




Se pune zmeura într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pune pe foc și se fierbe 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 225g de sos. Se lasă să se răcească.




Se pun afinele într-o crăticioară și se adaugă zahărul, apoi se pun pe foc și se fierb 5-10 minute. Se lasă să se răcorească, se mixează cu un blender vertical și se trece compoziția printr-o sită. Eu am obținut 330g de sos. Se lasă să se răcească.






Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se împarte compoziția în 2 castroane în cantități egale.




Se hidratează 8g de gelatină în 50 ml apă rece și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu 200g din sosul de afine. Se toarnă această compoziție peste crema de brânză dintr-un castron și se omogenizează.




Se pune blatul pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă crema de afine. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.



După ce s-a întărit puțin crema de afine, se pregătește crema de zmeură.
Se hidratează 8g de gelatină în 50 ml sos de zmeură și apoi se topește la bain marie până când devine lichid. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de zmeură. Se toarnă această compoziție peste crema de brânză rămasă și se omogenizează compoziția. Se scoate platoul și se toarnă crema de zmeură peste crema de afine. Se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.





După ce s-a întărit crema de zmeură se pregătește jeleul de afine.
Se hidratează 10g gelatină în 50 ml apă rece și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească apoi se amestecă gelatina cu sosul de afine rămas. Se amestecă bine și apoi se toarnă peste crema de zmeură și se pune din nou platoul la frigider pentru minim 3-4 ore (sau peste noapte).



Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.



Se decorează după imaginație cu fructe.