vineri, 23 februarie 2024

Clatite cu ciuperci si carne de pui



Vă invit să încercați cele mai pufoase și mai bune clătite. De când am descoperit această rețetă, doar pe aceasta o pregătesc. M-am inspirat de la Oana (savori urbane) pentru rețeta de clătite. O puteți folosi atât pentru clătite dulci, cât și clătite sărate.

Ingrediente:

- pentru clătite:
3 ouă
250 g făină albă
500 - 650 ml lapte rece
un praf bun de sare
50 g unt topit și răcorit
ulei pentru prăjit

-pentru umplutură:
1 borcan ciuperci
2 pulpe de pui fierte
1/2 ardei gras roșu
3 fire ceapă verde
50 g parmezan
sare
piper

- în plus:
150g mascarpone
150g smântână pentru gătit
sare
pătrunjel



Mod de preparare:

Se cerne făina într-un castron mare și se sparg ouăle peste ea. Ouăle nu trebuie bătute separat ci se pun întregi. Se pune și sarea și se pregătește laptele rece (gras, cu 3,5%).



Se toarnă 1/3 din lapte și se amestecă energic cu lingura de lemn. 


Se obține o pastă groasă în care se pune untul topit (răcorit, nu fierbinte!). 


Se diluează totul, treptat, cu restul de lapte rece. Se toarnă tot câte puțin și se amestecă energic ca să nu se formeze cocoloașe. Se continuă până se pune tot laptele. Dacă totuși vedeți că sunt aglomerări (cocoloașe) atunci strecurați aluatul printr-o sită fină. NU apăsați cocoloașele prin ea ci lăsați să treacă doar ce se scurge natural. 


Puteți procesa aluatul de clătite și cu blenderul de mână. În funcție de tipul făinii folosite s-ar putea să fie nevoie de ceva mai mult lapte, așa că se poate completa cu încă 100-150 ml.
Momentan aluatul de clătite pare subțire dar are nevoie de odihnă. Se dă 30 de minute la frigider (acoperit cu o farfurie). După scurgerea acestui timp se scoate aluatul de la frigider și se amestecă bine cu polonicul. Aluatul este deja mai gros, curge ca o smântână mai subțire.

Se pune tigaia la încins pe ochiul cel mai mare, la putere maximă. Când tigaia a fost bine încinsă se pune în ea foarte puțin ulei (o pată de 2 cm diametru) și se rotește tigaia ca acesta să se disperseze în ea. Apoi se umple polonicul cu aluat și se toarnă în tigaie. Se rotește imediat tigaia, astfel încât aluatul să se distribuie uniform în ea. Stratul de aluat trebuie sa fie subțire dar să acopere bine tigaia. Prăjirea clătitelor depinde de tipul tigăii și de puterea sursei de căldură. Eu le desprind ușor marginile cu o spatulă și ridic un pic clătita ca să văd cum se prezintă pe dos. Dacă are urme de rumenire pot să o întorc.



Se lasă 1-2 minute și pe partea cealaltă până când se rumenește frumos.


La fel se procedează cu restul aluatului, până când se termină.


Pentru umplutură, eu am folosit 2 pulpe de pui dezosate, fierte, pe care le-am tăiat mărunt. Se scurg ciupercile de apă și se taie mărunt și se adaugă peste carnea de pui. Se taie cubulețe ardeiul gras, iar ceapa verde se taie rondele. Parmezanul se dă pe răzătoarea mare. se adaugă sare și piper după gust. Se amestecă ingredientele și se umplu clătitele.





Se așează clătitele într-un vas termorezistent uns cu ulei.


Se amestecă mascarpone cu smântână pentru gătit, se adaugă sare după gust și se omogenizează compoziția. 


Se întinde peste clătite.


Se introduc clătitele la cuptor pentru 15 minute. 
Se presară pătrunjel tocat și se servesc.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu