joi, 13 octombrie 2016

Supa crema de dovleac servita in paine


Desi in zona noastra se mananca ciorba acrita cu bors de putina, m-am gandit sa incerc si aceasta reteta de supa crema. Ni s-a parut interesanta, dar marea noastra "dragoste" ramane borsul acru.

Ingrediente:
-pentru aluat:
500g faina
1 pliculet drojdie uscata
1/2 lingurita zahar
260 ml lapte
50g unt topit
Un varf de cutit de sare
1 ou 
2 masline fara samburi (pentru ochi)
-pentru uns: 1 galbenus + 3 linguri lapte

-pentru supa crema:
1 kg de dovleac, curatat de coaja si taiat bucati
2 linguri ulei de masline
1 ceapa tocata marunt
2 catei de usturoi
1 morcov
1 cartof mare
1 litru de supa de pui / legume 
sare
piper

-pentru servit:
crutoane (din 3 felii de paine, sare, piper, amestec condimente)
optional 125 de ml de smantana pentru gatit


Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sare si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
Dupa ce aluatul a crescut suficient, 


framanti putin si il imparti in 4 bucati egale. 


Rupi o bucata de aluat si faci cele 8 tentacule, iar aluatul ramas il framanti si il rotunjesti, apoi se asezi in tava tapetata cu hartie de copt si aplici cele 8 tentacule. La fel procedezi si cu celelalte 3 bucati de aluat. Lasi sa creasca pentru 40-45 de minute 


apoi ungi aluatul cu galbenusul batut cu lapte si aplici cate 2 felii de masline, pentru a imita ochii. 


Introduci tava in cuptor pentru 25 de minute, pana cand se rumenesc frumos. 


Incalzesti uleiul de masline intr-o tigaie pe foc mic si sotezi ceapa si morcovul taiat cubulete timp de doua-trei minute. Adaugi catelul de usturoi, sare si piper.


Dupa inca un minut, adaugi si dovleacul, curatat si taiat cubulete, si cartoful, tot cubulete. 


Torni si supa de pui (sau de legume) si lasi ingredientele sa fiarba la foc mic, pentru o jumatate de ora. 


Dupa ce legumele s-au inmuiat bine, stingi focul si lasi supa sa se raceasca putin.


Pui supa intr-un blender si mixezi (sau mixezi cu un mixer vertical).


Optional se poate servi cu smantana. In acest caz torni supa inapoi in cratita, dai drumul la foc si incorporezi si smantanta lichida. 
Pentru crutoane folosesti paine veche de 1-2 zile, pe care o tai in bucati cat mai mici. Asezi bucatile intr-o tava, pe hartie de copt, le stropesti bine cu ulei de masline si le condimentezi cu sare, piper si ierburi aromatice (oregano, rozmarin).


Amesteci viguros crutoanele, astfel incat sa fie toate date prin ulei de masline si condimente si le introduci in cuptorul incins, la foc mediu, timp de 15 minute, amestecandu-le bine la fiecare 5 minute. 


Dupa ce s-au racit bulcile de paine, decupezi un capac 


si scobesti miezul din interior. Torni supa crema si o servesti cu crutoane.


Aceasta supa crema se poate face de post, iar in acest caz se foloseste supa de legume la fiert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu