Deoarece mie imi place sa ma "joc" cu aluatul, am pregatit o placinta frumusica, dar si foarte gustoasa. Va invit sa o incercati si voi.
Ingrediente (diametru tava 26cm):
-pentru aluat:
500g faina
20g drojdie proaspata
½ lingurita zahar
250 ml lapte
50g unt topit
½ lingurita sare
1 ou
-pentru umplutura:
400g carne de vita
1 ceapa tocata marunt
2 catei de usturoi
100ml apa
2 linguri bulion
sare
piper
70g cascaval
-pentru uns: 1 galbenus + 3 linguri lapte
Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Ingrediente (diametru tava 26cm):
-pentru aluat:
500g faina
20g drojdie proaspata
½ lingurita zahar
250 ml lapte
50g unt topit
½ lingurita sare
1 ou
-pentru umplutura:
400g carne de vita
1 ceapa tocata marunt
2 catei de usturoi
100ml apa
2 linguri bulion
sare
piper
70g cascaval
-pentru uns: 1 galbenus + 3 linguri lapte
Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul, faina cernuta, drojdia si sarea. Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti
intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri
faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald. Cerni faina intr-un castron si
adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor
caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu
se mai lipeste de maini. Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi
aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
Intre timp, pregatesti umplutura. Calesti ceapa tocata in 2 linguri de ulei, apoi adaugi usturoiul pisat, carnea tocata, bulionul si 100ml apa. Adaugi sare si piper dupa gust si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand se evapora toata apa si carnea este facuta.
Intre timp, pregatesti umplutura. Calesti ceapa tocata in 2 linguri de ulei, apoi adaugi usturoiul pisat, carnea tocata, bulionul si 100ml apa. Adaugi sare si piper dupa gust si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand se evapora toata apa si carnea este facuta.
Dupa ce aluatul a crescut suficient, framanti putin si il imparti in 4 bucati egale. Intinzi o bucata de aluat si decupezi cercuri cu un decupator cu diametru de 7cm.
Pe fiecare cerculet pui o lingura
de umplutura iar deasupra presari putin cascaval ras.
Pliezi aluatul si il
strangi spre interior
si il asezi in tava, cu umplutura in sus.
La fel procedezi si cu restul aluatului. Dupa ce s-a umplut tava
lasi sa creasca pentru 40-45 de minute apoi ungi aluatul cu
galbenusul batut cu lapte.
Introduci tava in cuptor pentru 30-35 de minute,
pana cand placinta se rumeneste frumos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu