De mult timp imi doream sa incerc aceasta prajitura si acum a fost momentul ideal, deoarece aveam foarte multa branza proaspata de vacuta. Aluatul a iesit foarte pufos si ne-a placut tuturor acest desert. Neaparat vreau sa-l incerc si cu umplutura de mere.
-pentru aluat:
500g faina
1 pliculet drojdie uscata
70g zahar
260 ml lapte
50g unt topit
Un varf de cutit de sare
1 ou
-pentru umplutura:
500g branza dulce de vaca
1 ou
30g stafide
6 linguri zahar tos
esenta rom Dr. Qetker
1 plic zahar vanilinat Dr. Qetker
1 lingura gris
-pentru uns:
1 galbenus
2-3 linguri lapte
susan negru
Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul macinat, faina cernuta, drojdia si sarea.
6 linguri zahar tos
esenta rom Dr. Qetker
1 plic zahar vanilinat Dr. Qetker
1 lingura gris
-pentru uns:
1 galbenus
2-3 linguri lapte
susan negru
Mod de preparare:
Daca framanti si dospesti aluatul in masina de paine (ca mine), pui toate ingredientele in ordinea urmatoare in masina de paine: laptele caldut, ou, unt topit, zaharul macinat, faina cernuta, drojdia si sarea.
Programul masinii mele de paine este de o ora si 15 minute (timp in
care a framantat si a dospit).
Daca vrei sa framanti aluatul manual, pregatesti intai maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute , la cald.
Cerni faina intr-un castron si adaugi in centrul ei oul usor batut cu furculita, zaharul macinat, laptele usor caldut, sarea si untul moale. Framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Acoperi vasul cu folie de plastic alimentara si lasi aluatul sa dospeasca 90 minute, intr-un loc ferit de curenti de aer rece.
Pui branza intr-un castron, adaugi zaharul, esenta de rom,
pliculetul de zahar vanilinat, un ou si amesteci pana la omogenizare. Adaugi
apoi gris si stafide si omogenizezi din nou.
Dupa expirarea timpului,
scoti
aluatul pe blatul presarat cu faina, il imparti in sapte bilute (mergeau si 8),
intinzi fiecare biluta cu sucitorul in forma dreptunghiulara, si crestezi o
jumatate din dreptunghi in fasiute.
Pui o lingura generoasa din
umplutura de branza pe partea necrestata,
rulezi incepand de la umplutura,
astfel incat fasiutele sa ramana in exteriorul rulourilor. Rulourile astfel obtinute, le pui intr-o tava tapetata cu hartie
de copt si le lasi la dospit pentru inca 30 minute.
Intre timp, intr-un castronel
amesteci galbenusul cu laptele. Dupa ce parizienele au dospit indeajuns, le
ungi cu aceasta compozitie, presaram deasupra susan
si le introduci in cuptorul
preincalzit la 180 de grade C, pentru 20-25 minute, pana cand se rumenesc
frumos.
Pentru aluat am avut ca sursa de ispiratie o reteta de-a Laurei Adamache.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu