Ieri a fost Sf. Andrei si nu puteam sa trecem peste aceasta zi fara sa o sarbatorim pe Andreea noastra draga. Am pregatit acest tort delicios, care a fost foarte apreciat si a disparut rapid din farfurii. A fost pentru prima data cand am pregatit orange curd si a iesit delicios. Cantitatea fiind mai mare decat cea necesara pentru aceasta reteta, am pus-o la pastrare in frigider, intr-un borcan si voi pregati o alta reteta delicioasa cu crema de portocale, deoarece orange curd-ul rezista la frigider timp de o luna.
Ingrediente:
-pentru blat:
300 g mure
200 g unt
150 g zahar
4 oua
1/2 lingurita scortisoara pudra
1 varf cutit coaja de lamaie rasa
100 g faina
2 lingurite praf de copt
200 g nuci macinate
1 plic zahar vanilat
-pentru crema de mure:
300 g mure
50 g zahar
100 ml apa
10 g gelatina dr. Oetker
250 mascarpone
100 ml frisca lichida
-pentru orange curd:
180 ml suc de portocale
coaja rasa de la 1-2 portocale mari
3 oua mari
150 g zahar
90 g unt 80% grasime
-pentru crema de portocale:
200 g orange curd
200 ml frisca lichida
1 plic zahar vanilat
250 g mascarpone
-Pentru decor:
300 ml frisca lichida
200 g ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Bati untul moale lasat la temperatura camerei, impreuna cu zaharul, pana obtii o crema spumoasa, dupa care adaugi ouale, unul cate unul. Inglobezi scortisoara si esenta de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de copt
si nucile macinate.
Ungi cu unt o forma de tort cu diametrul de 24 de cm (eu am tapetat fundul tavii cu hartie de copt), torni jumatate din compozitie,
iar peste aceasta pui murele.
Peste mure torni si restul de compozitie.
Nivelezi
si dai la cuptor sa se coaca pentru aproximativ 50 de minute. Scoti blatul si
il lasi sa se raceasca complet.
Tai blatul in doua.
Pentru crema de mure, pui fructele pe foc impreuna cu 2 linguri de zahar si 50 ml de apa. Lasi sa fiarba timp de 10 minute pana se inmoaie, apoi le treci prin sita.
Pui gelatina la hidratat in 50 ml de apa rece. In sosul de mure
rezultat pui gelatina (topita in prealabil pe baie de abur) si amesteci bine.
Mixezi crema mascarpone cu zaharul si apoi adaugi crema de mure si mixezi pana cand se omogenizeaza.
Mixezi crema mascarpone cu zaharul si apoi adaugi crema de mure si mixezi pana cand se omogenizeaza.
Frisca lichida o bati bine, apoi o adaugi peste crema de fructe prin miscari de jos in sus.
Asezi un blat pe platou, in interiorul unui inel de tort reglabil, torni crema de mure si nivelezi cu o spatula,
asezi al doilea
blat si apoi introduci platoul la frigider.
Speli bine portocalele si razuiesti coaja pe razatoarea mica. Storci apoi sucul de la portocale si pui 180 de ml intr-o oala. Adaugi si coaja rasa si pui la fiert pe baie de aburi (pe o alta oala in care apa fierbe). Separat amesteci ouale cu zaharul pana cand se deschid usor la culoare. Pui ouale peste sucul de portocale si amesteci bine.
Speli bine portocalele si razuiesti coaja pe razatoarea mica. Storci apoi sucul de la portocale si pui 180 de ml intr-o oala. Adaugi si coaja rasa si pui la fiert pe baie de aburi (pe o alta oala in care apa fierbe). Separat amesteci ouale cu zaharul pana cand se deschid usor la culoare. Pui ouale peste sucul de portocale si amesteci bine.
Adaugi si untul
taiat cubulete si lasi sa fiarba pana cand compozitia se ingroasa si seamana cu
o smantana.
In tot acest timp e bine sa amesteci pentru a evita formarea de
cocoloase. Cand orange curdul e gata il acoperi cu folie alimentara si il dai
la rece.
Mascarpone la temperatura camerei il mixezi bine pana cand devine cremos. Adaugi treptat cele 200 g de orange curd (sigur iese mai mult insa cu restul poti face o alta prajitura) si mixezi usor pana la omogenizare.
Frisca rece din frigider o mixezi bine de tot impreuna cu zaharul vanilat apoi o incorporezi usor, cu miscari de jos in sus, in crema de portocale. Pentru aceasta crema am folosit o reteta de-a Paulei.
Scoti tortul din frigider. Inainte de a desface inelul de tort treci cu grija de jur imprejur cu un cutit, pentru a dezlipi marginile. Torni crema de portocale peste tort si o nivelezi bine, avand grija sa acoperi si marginile. Introduci tortul la rece pentru cateva ore.
Incalzesti 100 ml frisca lichida pana la punctul de fierbere, adaugi ciocolata maruntita
si amesteci pana obtii o crema omogena.
O lasi sa se raceasca putin si o torni peste tort lasand sa curga usor peste
margini. Ornezi dupa imaginatie.
Mixezi 100ml frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie.
Mixezi 100ml frisca lichida si decorezi tortul dupa imaginatie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu