miercuri, 24 mai 2017

Tort cu ulei de cocos si crema de mure si zmeura




Cei de la Vegis au organizat un concurs foarte simpatic. Pentru a participa la concurs mi-au trimis spre testare ulei de cocos extra virgin de la Niavis cu ajutorul caruia am pregatit acest desert delicios.
Acest ulei de cocos pe langa faptul ca este foarte sanatos, miroase grozav. Iti vine sa-l mananci cu lingura. Eu l-am folosit in compozitia blatului, iar in momentul in care l-am bagat la cuptor, bucataria a fost inundata de un miros imbietor si abia am asteptat sa termin tortul pentru a-l degusta. Desi am folosit doar 20g de ulei de cocos, blatul a fost foarte aromat si gustos, iar gustul de cocos a fost pregnant.

Uleiul de cocos este un ulei foarte nutritiv, ce se obtine din continutul nucilor de cocos, ajunse la maturitate.

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri in cosmetica naturista si in alimentatie datorita numeroaselor sale proprietati nutritive (Vitamina-E, vitamina K si minerale, cum ar fi de Fier ) si datorita continutului ridicat de grasimi saturate (acidul lauric). Uleiul de cocos se prezinta sub forma solida, iar la temperatura camerei sau la caldura se lichefiaza. Este ideal si pentru gatit fiind mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte.

Uleiul de cocos Niavis este obtinut prin metode traditionale prin presare la rece. Acesta nu este procesat in niciun fel, astfel încât, dacă constatati mici impuritati, acestea sunt absolut normale, provenind de la nuca de cocos.
Pentru mai multe informatii despre acest ulei minunat va invit sa accesati site-ul Vegis.

Ingrediente:
-pentru blat:
2 oua
1 praf de sare
3 linguri rase zahar
2 linguri cu varf faina
2 linguri cu varf cacao
20 g ulei de cocos

-pentru crema de mure:
250g crema de branza
100g smantana grasa
300g mure (congelata)
60g zahar + 3 linguri
10g gelatina
50ml apa

-pentru crema de zmeura:
250g crema de branza
100g smantana grasa
300g zmeura (congelata)
60g zahar + 3 linguri
10g gelatina
50ml apa

-pentru ornat:
200ml frisca lichida
50g ciocolata
2 linguri zahar macinat
mure
zmeura

Mod de preparare:
Amesteci faina cu cacaoa.
Ouale le mixezi bine cu un praf de sare si cu zaharul macinat pana cand isi tripleaza volumul. 


Adaugi uleiul de cocos lichid si mai mixezi un minut. 




Adaugi faina cernuta cu cacaoa 


si amesteci cu miscari usoare, de jos in sus.


Tapetezi cu hartie de copt (doar fundul tavii) si ungi cu unt peretii unei tavi (de 23cm). Torni compozitia in tava si nivelezi. 


Coci blatul timp de 25 minute, sau pana cand trece testul cu scobitoarea. 


Scoti blatul pe un gratar la racit.

Pui murea intr-un vas cu cele 3 linguri de zahar si lasi sa clocoteasca pentru 10 minute, 


apoi o sfarami cu o furculita si o strecori, pentru a scapa de seminte. 


La fel procedezi si cu zmeura. 






Lasi sa se raceasca cele 2 compozitii.



Crema de mure:
Mixezi crema de branza cu smantana si zaharul macinat (puteti adauga mai mult zahar daca doriti sa fie mai dulce crema), 


apoi adaugi 100g de crema de mure (au ramas vreo 30g). 


Mixezi compozitia pana cand se omogenizeaza. Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. Amesteci gelatina cu crema de mure. Introduci crema la frigider pentru cca 20 de minute (o verifici dupa 10 minute) pana cand se ingroasa putin, pentru a nu curge pe langa blat.



Pui blatul pe un platou in interiorul unui inel reglabil. 


Cand crema de mure are consistenta unei smantane groase, o torni peste blat si o dai la frigider.


Crema de zmeura:
Mixezi crema de branza cu smantana si zaharul macinat (puteti adauga mai mult zahar daca doriti sa fie mai dulce crema) apoi adaugi 100g de crema de zmeura. 


Mixezi compozitia pana cand se omogenizeaza.


Hidratezi gelatina in 50 ml de apa rece pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. Amesteci gelatina cu crema de zmeura si o torni peste crema de mure apoi introduci platoul la frigider si il lasi pentru cel putin 2 ore, pana cand se intaresc cremele. 



Tai ciocolata bucatele. Torni 50ml de frisca lichida intr-un vas si o aduci la punctul de fierbere (fara a o lasa sa clocoteasca), adaugi ciocolata, o dai deoparte si o omogenizezi. Lasi sa se raceasca si sa se ingroase.
Inainte de a desface inelul treci cu grija de jur-imprejur cu un cutit pentru a dezlipi marginile.


Torni ciocolata pe marginile tortului, lasand ca curga usor.
Mixezi frisca lichida cu zaharul si ornezi tortul dupa imaginatie. Decorezi cu mure si zmeura. 


Lasi tortul la frigider pentru 2-3 ore si apoi il servesti.


Va recomand sa incercati si voi uleiul de cocos de la Niavis, deoarece este foarte sanatos si foarte gustos.


4 comentarii: