luni, 29 iunie 2015

Prajitura cu capsuni si crema de vanilie


Deoarece am primit o galetusa plina de capsuni de gradina, bio, m-am gandit ca ar fi minunat sa pregatesc o prajitura delicioasa cu crema de vanilie.


Ingrediente:
-pentru blat:
50 g cacao neagra
150 ml apa
6 oua
200 g zahar
120 ml ulei
280 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom


-pentru crema 1:
500g capsuni
3 linguri amidon
80g zahar

-pentru crema 2:
6 galbenusuri
100 g zahar
3 linguri amidon
500 ml lapte
200 g frisca batuta
esenta de vanilie
15 g gelatina

-pentru decor:
300g capsuni
3 plicuri Tort-gelee Dr. Oetker
750ml compot (capsuni / zmeura etc)


Mod de preparare:

Deoarece acest blat este preferatul meu, l-am mai testat si la reteta Tort de ciocolata si crema mascarpone  precum si Tort cu ciocolata si crema de vanilie si va invit sa-l incercati si voi.
Pentru blat pui cacaoa intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit.
Bati albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi jumatate din cantitatea de zahar si mixezi pana obtii o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoti paletele mixerului. Galbenusurile le freci cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana devin albe si cremoase. 
Adaugi treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. 



Incorporezi faina amestecata cu praful de copt 



si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.


Torni compozitia intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt. 


Dai tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. 


Il scoti pe un gratar si-l lasi la racit.
Pentru crema de capsuni, speli capsunile, le scurgi bine de apa, le tai in 2-3 bucati si le pui la fiert intr-un vas cu fundul gros impreuna cu zaharul si amidonul. 


Le lasi sa clocoteasca pana se ingroasa compozitia apoi le lasi sa se raceasca.


Dupa ce s-a racit blatul il pui intr-o tava tapetata cu hartie de copt si adaugi crema de capsuni. 


Pentru crema de vanilie, mixezi galbenusurile cu zaharul pana se albesc. 


Adaugi amidonul si omogenizezi. Torni apoi laptele caldut amestecand usor. 
Pui vasul pe foc mic si amesteci din cand in cand pana incepe sa se ingroasa compozitia (fara sa dea in clocot). 




Dai vasul deoparte si lasi la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita. 
Acoperi crema cu o folie de plastic. In budinca racita incorporezi frisca batuta, apoi adaugi esenta de vanilie dupa gust.
Hidratezi gelatina in 50 ml apa pentru 10 minute, apoi o incalzesti pe baie de aburi si amesteci usor pana se omogenizeaza. O lasi sa se raceasca putin si o adaugi peste crema de vanilie.

Torni crema de vanilie peste capsuni, apoi introduci tava in frigider pentru o ora.



Intre timp, cureti capsunile, le speli si le tai in doua. Scoti prajitura din frigider si asezi capsunile peste crema de vanilie.



Pregatesti jeleul conform indicatiilor de pe ambalaj. Amesteci praful cu 3 linguri de zahar pudra, adaugi compotul (eu am folosit compot de zmeura) si pui vasul pe foc pentru un minut, apoi torni compotul peste capsuni. 



Dai prajitura la rece pentru cateva ore apoi o servesti.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu